Vita a Barefoot Gen-ről

Frissítés: Matsue város oktatási bizottsága visszavonta a Barefoot Gen című mangasorozat általános iskolai könyvtárakban elrendelt betiltásáról szóló rendeletét. A hivatalos közlemény okként a törvényi eljárás bonyolultságát említi.

Előzmény: Matsue (Japán) város oktatási bizottsága tavaly decemberben arról döntött, hogy Keiji Nakazawa világszerte ismert Barefoot Gen (Mezítlábas Gen) című mangáját leveteti az iskolai könyvtárak polcairól. Mindezt egy hozzájuk beérkezett panaszt követően, amely a mangában megjelenő erőszakot, illetve az abban többek között tárgyalt japán háborús bűnök valóságtól elrugaszkodott megjelenítését vélte károsnak a japán iskolásokra nézve.

barefootgencover

A rendelkezés valóságos lavinát indított el világszerte: Hirosima város oktatási szervezete ezzel párhuzamosan a kötelező tananyagba is beemelte Nakazawa művét, pontosan annak reményében, hogy a helyi iskolások egy túlélő szemszögéből valós képet kapjanak a második világháborúról, illetve Japán akkori politikájáról, az atombombáról.

Raina Telgemeier amerikai képregényrajzoló, akit bevallottan inspirált a Barefoot Gen, először gyerekkorában, kilenc évesen olvasta a művet. Az első olvasás élményéről készítette a Beginnings című rövid képregényét, mely az alkotó oldalán meg is található. Mindez nem is lenne annyira érdekes, viszont a matsuei bizottság döntésén felháborodva egy japán apuka kereste fel Telgemeiert, hogy szívesen lefordítaná a rövid képregényt japánra, hogy az ő lánya is elolvashassa, és megoszthassa azt osztálytársaival.

barefootgen01

Az eredeti képregény Keiji Nakazawa személyes tapasztalataiból táplálkozik, aki hat éves volt, amikor a hirosimai atomtámadásban elvesztette édesapját, és három testvérét. A Barefoot Gen 10 kötetét számos nyelve lefordították, és a mai napig az egyik legismertebb japán képregénynek számít a világon. Keiji Nakazawa tavaly decemberben hunyt el tüdőrákban.

Forrás: ANN, Robot6, Robot6