Képeslapok Gotham városából – 2.

Fordulóponthoz érkezett a mi Lacink Gyötrelme, de mielőtt Vérszomjat kapna, olvassátok el a Képeslapok a Plútóról második “különkiadását”, mely A Legendás Batman után a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény köteteiből válogat, de továbbra is a Sötét Lovaggal a középpontban:

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #71 – Superman/Batman: Gyötrelem

Superman/Batman 37-42., 2007-2008.

Hiába a cím, a kötet egész jó. A Superman és Batman sorozat a két köpenyes közös kalandjain keresztül kettejük elmélyülő kapcsolatát is bemutatja, mely egész összetetté vált az idők során. Kölcsönös tisztelet alakult ki közöttük, bizalom, hogy egyik rábízhatja az életét a másikra. Bár Frank Miller még/már nem ezt mondta. Az eleinte Loeb által vitt sorozatot közel kéttucatnyian írták már, hogy milyen színvonalon, arról a magyarul megjelent pár köteten kívül nincs tapasztalatom.

Alan Burnett, a DC-animációs író és Dustin Nguyen rajzoló művében találkozhatunk Madárijesztővel, a mindig érdekes DeSaad-dal, főnökével, Darkseiddal, a Főatyával, szóval igazi intergalaktikus utazást tehetünk, ismerkedve a DC-univerzum érdekes részleteivel, mint a Forrásfal pontos összetétele.

Ezért marad emlékezetes, egyébként egy jól megírt kaland, de ennyi Batman között nem emelkedett ki a mezőnyből. Azért jó volt látni, hogy az Apokolipszon is mindig jó helyre érkezik Batman, és megmenti jóval erősebb, ám kevésbé elmés jóbarátját, az elmekontrollal mindig jól uralható Supermant.

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #72 – Fordulópont

Flashpoint 1-5., 2011.

Műveletlen vagyok, hogy ezt se olvastam, úgyhogy vártam is. Itt már mindenki ismeri a történetet, Flash nem ott van, ahol lennie kéne, mert az Anti-Flash megkavarta az időfolyamot, ezért nagyszabású vesszőfutás indul az eredeti időfolyam helyreállításáért. Lehetne egy átlagos „mi lett volna, ha” történet, de Geoff Jones és Andy Kubert azt a színes-szagos, ötletesnek tűnő, akció- és érzelemdús hullámvasutat teszik alánk, aminek az építéséről Jones elhíresült. Hiába, vidámpark.

Itt Batman szerepében Thomas Wayne, a papa olvasható, akit az alkotók Bruce szintjére emeltek, szinte teljesen ugyanaz a figura, csak a tudat van bennünk, hogy itt ő a Batman, és a gyermek és a feleség hunytak el annak idején. Szóval ugyanaz, de mégse ugyanaz, és Thomas ugyanúgy vágyik arra, hogy bárha Bruce maradt volna életben, és nem ő, mint ahogy Bruce vágyik arra, hogy bárha a szülei maradtak volna életben, és nem ő.

Kár volna kihagyni ezt a Föld és sok Igazság Liga-tag alternatív valóságát bemutató, szórakoztató kötetet, pláne, hogy ahogy már sokszor a szuperhősök képregénytörténelmében, felhangzik a mondat: Ez után a történet után már semmi nem lesz ugyanolyan!

DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #73 – Batman/Vadásznő: Vérszomj

Batman/Huntress, A Cry for Blood, 2000.

Vadásznőről még kellemes emlékeim voltak a Semices-idők végéről. Batman folyton megalázta, éreztette vele, hogy Gotham nem az ő terepe, nem tudja uralni se az elméjét, se a testét ilyen feladathoz. De ő csak ment tovább. Megtehette volna valamelyik író, hogy a DC női Megtorlóját faragja belőle, szerencsére nem tették. Nem ál-bombanő, mint a szuperhősnők kilencvenkilenc százaléka, erősen lelkizős, hiszen mélyen vallásos, ennek ellenére bosszúvágy hajtja.

A macska persze közben pont erre a kötetre ült rá, hiszen annyira okos, hogy tudja, mi kellene épp, hogy felidézzem a vonatkozó családok neveit. Sicc!

A Szicília maffia beépül Gothambe száz éve, Bertinellik, Panessák, Cassamentók, omerta, romantikusnak beállított családi filmek témája. Vadásznő egy ilyen család sarja, küzd a családi örökség elfogadásával, majd megtagadja azt.

De azért bosszút még kell állni, ugye. Közben meg hívő katolikusok vagyunk. Nana.

A kötet során Helena a Kérdés nevű szuperhősnél tanul, vagyis egymástól tanulnak, hiszen a Denny O’Neil és Denys Cowan által a nyolcvanas években sikerre vitt rejtélyes bűnüldöző maga is fél saját erőszakos hajlamaitól, ahogy tanítványa, Vadásznő. Útjaikat Batman és Éjszárny keresztezik, részben gyanúból, részben aggodalomból.

Finom jellemrajzok, emberi, érdekes történet, egyedi rajz Rick Burchettől.

A cím fordítása egyáltalán nem adja vissza az eredeti, Cry for Blood kifejezés bibliai vonatkozását, helyette vámpírtörténetre gondolhat, aki az újságos kirakatában álló kötetet bámulja.

Lénárd László