Howard Zinn: Az amerikai birodalom története alulnézetben

Cím: Howard Zinn: Az amerikai birodalom története alulnézetben
Szerző(k): Howard Zinn, Mike Konopacki, Paul Buhle
Kiadó: Théâtre le Levain
Ár: 4800 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 280 oldal
Megjelenés: 2022.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: a kiadó honlapján...
kepregenymarket.hu

Howard Zinn Az amerikai birodalom története alulnézetben című műve 280 oldalas grafikus adaptációja Zinn Az Egyesült Államok története alulnézetben című 700+ oldalas klasszikus művének.
Az amerikai birodalom története alulnézetben tavaly decemberben jelent meg; a Bordeaux mellett működő Théâtre le Levain (Kovász Színház) adta ki, és a Budapesti Teleki Téka terjeszti; a Libri, a Líra és a Bookline hálózatában, valamint számos független könyvesboltban kapható. A kötet Zinn születésének századik évfordulója alkalmából jelent meg.

A kötet hátoldalán szereplő rövid ismertető szerint:

Howard Zinn A People’s History of the United States (az Egyesült Államok története alulnézetben) című műve gyökeresen új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. ennek rajzolt adaptációját adjuk most közre magyarul.

Zinn művében a történelem legszerényebb szereplői kapnak szót: a Wounded Knee-i mészárlást túlélő indiánok, a szökevény rabszolgák, a spanyol–amerikai háború fekete katonái, a sztrájkoló, majd fegyvert fogó ludlow-i bányászok, a radikális szakszervezetek szervezői, a pacifista fellépésükért bebörtönzött háborúellenes aktivisták, a polgárjogi mozgalom harcosai, a dezertőr katonák, az amerikai birodalom kiépítéséért folytatott háborúk áldozatai, az államtitkok közérdekű felfedői – mindazok, akik kimaradtak az elnökökre, iparmágnásokra, hős katonákra összpontosító szokásos narratívákból. Az elfelejtettek, az elnyomottak, a nemzet ellenségének kikiáltottak nézőpontján keresztül értjük meg a birodalmi szemléletet és a hatalom működését – és azt, hogy mindkettőnek sarokköve a történetírás.

Zinn hitt abban, hogy „a kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot”. Ezért nem csupán szemlélő krónikása volt a történelemnek: polgárjogi és háborúellenes aktivistaként írásaival és tetteivel is segítette a változást – és tanárként erre buzdította diákjait is.

„Gyerekek éheznek, háborúk zajlanak. Egy ilyen helyzetben semlegesnek lenni vagy megpróbálni semlegesnek lenni, félreállni, nem foglalni állást, nem venni részt a dolgokban annyit tesz, mint együttműködni azzal, ami zajlik, hagyni, hogy megtörténjen. Soha nem akartam együttműködő lenni, mindig közbe akartam lépni ebben a mozgó világban, hogy lássam, meg tudom-e változtatni az irányát, akár a legparányibb mértékben is.”

Előzetes oldalak: