Hellboy Animated: Sword of Storms & Blood and Iron

Hellboy Animated: Sword of Storms

Így, pár év távlatából elmondható, hogy a Hellboy minden idők egyik legjobb képregényfilmje. Nem kellett belőle négy-öt mozifilm, hogy az ikszediknél mondhassák el ezt a rajongók, mint a Batman vagy a Superman esetében. Rögtön az első sikeres volt mind a grafikus novellákat nem ismerők, mind a nagy Hellboy rajongók körében.

Ha egy üzlet beindul, írom le századszorra is, az nehezen áll meg. Folytatások garmada készülhet, egészen az ellaposodott, senkinek nem kellő bukásokig. S ha nem megy a mozifilm (azonnal), akkor készül a TV sorozat és/vagy az animációs sorozat. Hellboy és a BPRD sem kerülhette el a végzetét (ha már Hellboy jobb karja végén a Végzet Jobb Keze található)

Szerencsére a Hellboly még messze van attól, hogy silány mozgóképváltozat készüljön belőle. Mike Mignola egész csokorra való alapanyagról gondoskodott. A mozifilm nem egyetlen képregényt dolgozott fel, hanem részeket merített különféle Hellboy történtekből (Seed of Desctruction szörnyei, Wake of the Devil eleje, The Corpse helyzetkomikuma). S maradt még a tarsolyban. A Hellboy animated sorozat első darabja követte a hagyományt, de valamennyire elszakadt a papírra rajzolt univerzumtól. Hellboy nevelőapja mind a képregényben, mind a filmben meghalt, a rajzfilmben még életben van. Ahogyan Liz Sherman is aktív tagja még a BPRD-nak. Bár erre az egyik képregény (Wake of the Devil) oldalain választ ad: megannyiszor elhagytam már a csapatot és ugyanannyiszor vissza is jöttem.

A rajzfilmbe belegyúrtak már megjelent kéregényeket is, mint pl. a Heads című epizódot, de a zöme a forgatókönyvírók saját kreálmánya és ez sajnos látszik is rajta. A bevezetőben említett „kényelmes megoldás” enyhén szólva is sablonossá teszi a történetet. Régi hadvezér szelleme, aki fel akarja támasztani seregét. Egy ősi kard, mellyel le lehet győzni a szellemet, de csak az éteri síkon, a földön nem. Egy pici szellemírtók fíling. A filmet Ron Perlman/Hellboy gyilkos humra menti meg illetve egy picit a végső, szellemvilágos csata. A többi, Abe Sapien és Liz szenvedése, ottrekedése egy kősziklán a tengeri szörnytől fenyegetve, mind unalmas és lapos. Bár kettejük látogatása a csillagkupolájú templomban emlékezetes jelenet.

 

Hellboy Animated: Blood and Iron

Kicsit furcsa a szám íze, amikor erről a filmről írok. Sajnálkoznom kell, szomorkodnom picit, hogy a Hellboy leelőzte, sőt messze maga mögött hagyta a Sin City-t a kiterjeszkedés, a franchise világában. Háromnegyed éve még a Sin City képregényt boncolgattam. Félig undeground színtérről (Dark Horse Presents) érkezett a kommersz képregények világába, majd a mozis változatot követően a populáris rétegben terjedt tovább: ruházaton, használati eszközökön, gyűjthető bábuk formájában. Miközben már előkészületek folytak a második és harmadik mozifilm elkészítésére, már gondolkodtak a rajzfilmes megvalósításon is. Ez a franchise. A Hellboy esetében mindez már megvalósult. A Pokolfiú ugyanonnan érkezett, a Dark Horse Presents fekete-fehér oldalairól, ugyanúgy vaskos gyűjteményekben (TPB) folytatta, majd egy filmfeldolgozás után beindult a gépezet. A második mozit már a magyar Hollywoodként emlegetett Etyeken forgatják, a mütyürkékről talán szót sem kell ejtenünk, annál inkább a rajzos megvalósításról. A Blood and Iron immár a második animációs Hellboy film.

Azok kedvéért, akik nem ismernék az eredeti történetet, dióhéjban elmondanám. Mike Mignola egy sötét fantasy történet sorozatának hősét a második világháború idején egy nácik által támogatott orosz okkultista idézte erre a világra. A lény, mely a másik dimenzióból ékezett, vörös volt, patás lábakkal és kunkori farokkal bírt és már a szarvának helyeti is egész kivehetők voltak, ám mégis csak egy kisgyermek volt, ezért kapta a Pokolfiú (Hellboy) nevet. Az elmúlt hatvan évben egy titkos, paranormális eseteket vizsgáló és megoldó szervezet a BPRD ügynöke volt, halandó emberek, és hozzá hasonló csodabogarak társaságában. Liz Sherman tázgyújtó képességgel rendelkezik, Abraham Sapien pedig kopoltyús halember.

A Blood and Iron című történetben Románia ködös tájaira vetődik a csapat. A vámpírok hazájában természetesen egy vérivóval kell felvenniük a harcot. A rajzfilmben ez a vámpír a legenda szerint ifjú szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébet. Ezt a lényt évekkel ezelőtt Hellboy nevelőapja Broom professzor kicsinálta, de most bizonyos sötét erőkkel bíró szárnyas lények, hárpiák feltámasztani készülnek. A csata, csatás sorozata véres lesz és kegyetlen. A vége pedig keserű szájízes happy end, természetesen. Több szót a sztori nem érdemel. A film látványos, kalandos, az üresjáratok, visszaemlékezések a múltbeli eseményeket idézik, magyarázzák. Az egyes szereplők, helyszínek, jelenetek mind a Hellboy képregényekre épülnek és a magyar nézők számára egy külön meglepetést is tartogat a film: az Erzsébetet megidézni hivatott varázskör szélén magyar szavak láthatók: boszorkány, banya. Hogy ez most a magyar gyökereknek szól, vagy megint felcserélték a román és magyar dolgokat a tengerentúlon, nehéz eldönteni. Én a szándékos odafigyelésre és utánajárásra szavaznék.

Ahogy mondani szokás, az egyik szemem sírt, miközben a DVD-t néztem, a másik szemem és a szám nevetett. A Hellboy animated még mindig annyira jó, mint maga az élő szereplős film és maga a képregény. Hellboy humora félelmetesen sötét, Ron Perlman pedig hiába csak a hangjával van jelen, még így is tökéletes a főhős. A további szereplők hangját, akárcsak az első rajzolt mozinál, az élőszereplős film színészei kölcsönzik. A DVD extrái pedig kifogástalanok. Egymás után hömpölyögtek elő a menü rejtett zugaiból, míg rá nem kellett döbbennem, a werkfilmek hossza összesen meghaladja az eredeti filmét. Ez mán döfi, ismertem el.

Ami miatt mégis keserű a szám íze, az a szokásos sirám az eredeti mű és a feldolgozás viszonyáról. A Hellboy történetek önmagukban egészek. Vannak hosszú, egykötetes regények és vannak hat-tizenhat oldalas novellák is. A mozifilm indította el azt a folyamatot, mely mostanra totálisan összekuszálja a Hellboy történeteket. Próbáljon követni, aki tud. A mozifilm alapja Hellboy eredet történetére épül (Wake the Devil eleje), a legyőzendő mágus Raszputyin több történetben is szerepel. A megidézett békaszerű lények a Seed of Destruction című Hellboy képregényből jöttek a vászonra, akárcsak a fő terv, a Hetek megidézése. A filmben Hellboy szarvai kinőnek, de ő letöri azokat, ez a Wake the Devil képregényben szerepel, de fény derül a kőből levő jobb kezének a nyitjára is, ezt a Right Hand of Doom cím mini történetből írták bele a nagyfilmbe. A mozivásznon Hellboy egy hullával a hátán akciózik és ez a halott ráadásul beszél is hozzá. Ezt a részt a Corpse című novellából vették át elfeledve az ír legenda alapját. Ezen kívül beleírtak egy úgy BPRD ügynököt, Lizt diliházba dugták. A Seed of Destruction képregényben Hellboy nevelőapja meghal, ahogyan a moziban is, de ott más kezétől.

Ha nem rajongó olvasta a fenti fejtegetést, az is láthatja azért, a Hellboy mozifilmet úgy készítették, hogy nagyon sok Hellboy képregényből kiragadtak részleteket, szörnyeket, szereplőket, eseményeket és összegyúrták egy másmilyen történetté. Amivel tán semmi gond nem lenne, ám mivel mindegyikbe belekaptak egy picit, az első majd most a második animációs film nem lehetett egy-egy képregény teljes feldolgozása, hiszen egy részét már elpuffogtatták. Ezért az animated részek is úgy készültek, hogy sok apró részletet kiragadtak HB képregényekből és egy új résszé gyúrták össze. Hogy tovább bonyolódjon az ügy, a professzor ezekben még nem halott.

A Blood and Iron a Wake the Devil történetén alapul: vámpírok, Románia, kastély. Szerepel benne a képregényben látható láncos öklű minotaurusz, a vasszűz, melyből a szuper ellenség lény nő majd ki és természetesen a hárpiák. Viszont kihagyták a náci vonalat, a rettegett kozák ruhás vámpírt, Raszputyint és a fő motívumot. Ez utóbbi azért, mert a mozifilmhez már elhasználták. Ehelyett van buta főharc, minden ellen használható napfény, viszont nem tudjuk meg, mitől elevenedett meg a vasszűz. Aki nem ismeri a filmet, az most elhűlhet, hogy ez a lüke miért méltatlankodik itt. Nekik nem is kell hallgatniuk rám. Tessék megnézni a rajzfilmet és élvezni egyszer. Ha tetszett, akkor viszont gondolkodjanak el azon, hogy az eredeti képregény történetek a rajzfilmnél messze jobbak. Mignola zseniálisat alkotott. És akárhogyan darabolják szét és ragasztják máshogy egymás után a motívumokat, a jó attól még jó marad. Mindenki gondoljon kedvenc szerzőjének műveire, próbálja meg ezt elvégezni velük és jöjjön rá, azért ez nem kis dolog.

A DVD kiállítása pedig, nos. Ezt a filmet (egyelőre) nem forgalmazzák Magyarországon. Egy ismerősöm vásárolta Angliában és tőle kaptam kölcsön pár napra. Már a papírtok fóliázása lehengerlő. Ilyet magyar kiadású DVD még sokáig nem fog kapni. Ugyanazon a héten kaptam kézhez a Blood and Iron DVD-t, mint Az idő urainak jubileumi díszkiadását. Akármilyen csinos is lett az utóbbi, a Hellboy kiállítása messze lekörözi. Az pedig, hogy egy képregényfilmhez képregényt is mellékelnek, csak odakint természetes. Nem kevés képregényfilm magyar kiadását vásároltam meg (Pók, F4, Hulk, Hellboy, Batman, Superman, Sin City, Punisher) képregény mégsem volt egyben sem, nem úgy mint a nyugati kiadásokban. Csak, hogy lássuk, lehet, hogy a közhely szerint a fizetésünk még a régi, az árak viszont már nyugatiak, de a termékeink minősége megint csak nem nyugati. És még sokáig nem lesz az.

A rajzfilm viszont beszerezhető a nevesebb helyekről. Vigyázat, még angol felirat sincs a lemezen, így magyart sem érdemes keresni a feliratok honosításával foglalkozó oldalakon. Aki mégis bevállalja, az garantáltan jól fog szórakozni.

Darkplant (2007)