Gotham tabló – Batman: Hush

Na jó, egy találó kérdés: Mi lehet a közös Agatha Christie Tíz kicsi néger című könyve és a Képes Kiadó által megjelentetett Batman-HUSH között? Sajnos a csattanó miatt nem árulhatom el a választ, és innentől kezdve jogosan válhatok a csendes olvasói közutálat kiemelt célpontjává. Annyit azonban csendben mégis megsúgok, hogy valahol közös a séma, sőt…

Batmant talán nem kell bemutatni senkinek sem, szerintem még a szomszéd nénik is tudnának pletykálni róla valami szaftosat. De ha mégis akad olyan, aki nem ismeri a sötét lovag figuráját és világát, az még csak véletlenül se legyen elkeseredve. Mert megjelent ez a történet, amelyben három könyvön keresztül pillanthat be bárki Bruce Wayne denevérbarlangjának legsötétebb titkaiba is. Talán legnagyobb részben az író érdeme lehet az, hogy tizenkét jól felépített fejezetben tudta összeszedni a batmani világot, úgy, hogy a történet végére a rajongók és a még most ismerkedők is elégedetten mosolyoghatnak egymásra. Nagyszerű választás volt ez a Képes Kiadó részéről, és hogy ők is megtámogassák valamivel ezt a klassz denevér sztorit, még a kivitelezésben sem engedtek lejjebb a képregény szellemi színvonalánál. A három könyv minden tekintetben hibátlan. Talán az összesített ára adhat okot kisebb fanyalgásra, de hát tudjuk jól, hogy a minőségnek ára van. És jelen esetben azért ez az ár összességében annyira mégsem húzós.

Na, oké, fel vagytok csigázva, mitől olyan nagy kunszt mégis ez a történet? A válasz pedig egész egyszerűen az összeszedettségben rejlik. Batman egy sötét világban él, és ez a bűnös homály arra kényszeríti őt, hogy józanul gondolkozzon. Szóval kedvező terep lehet a gondolatok kibontására egy nyomozás. Mindenekelőtt tehát folyamatosan nyomozunk, és ez az, ami a sötét lovag krónikáit nem ismerő emberek segítségére válik, és gyanítom ez az pont, amit a Képes Kiadót is szem előtt tartott, amikor arra az elhatározásra jutottak, hogy ezt a történetet választják a magyar olvasótábor szórakoztatására. Akció is van bőven – látványos helyeken folyik a küzdelem, személyes kedvencem az operában játszódó fejezet. És a filmekben kötelező szerelmi szál is ott lóg végig – és mégsem érezzük annyira kötelezőnek. Az indulatok, a helyszínek, a titkok, a cselekmény mind-mind filmszerűvé varázsolják a mesét, a felvonuló szereplőgárda jól ütemezett adagolása pedig egyre közelebb visz minket az izgalmas végkifejlethez. És jelenlétüket még csak nem is érzem hatásvadásznak!
Tényleg az összeszedett a legtalálóbb szó a HUSH-ra. Mert a megjelenő karakterek logikailag mind a helyükön szerepelnek, nem csak be vannak hajigálva a darabba. Sőt, ha csak Kétarcra gondolok, akkor azt is jó pontként tüntethetjük fel, hogy a mellékszereplők élete is szervesen be van vonva a történetbe. A sztori ügyesen van felépítve, egyre jobban izgulunk és törjük a fejünket, az események nem szimplán egymást követik. És a legfurcsább az, hogy nem tudjuk szervesen elkülöníteni egymástól a fejezeteket. Nincs meg az az érzés, hogy ez füzetekre lett írva, sorozat módra, és nálam ez érdemli a legnagyobb piros pontot.
Ebben a történetben jóformán benne van maga a Batman-történelem is, komolyan azt érzem, hogy érettségizni tudnék belőle egy újraolvasás után. Gyilkos Krok, Méregcsók, Joker, Macskanő, Gordon felügyelő és még Superman is feltűnik a színen, de folytathatnánk a sort, a felhozatal egészen hatalmas. És az egész történetnek valahol különös színház szaga van.

Jeph Loeb jegyzi a mű írói részét, Jim Lee/ Scott Williams pedig a vizuális tartalmat. Egyszerűen nincs mit kritizálni. A híres rajzoló szemet gyönyörködtetően festi elénk a kívánt kockákat és írói fordulatokban is magasan szárnyal a HUSH. Végül, de nem utolsósorban magyar részről sem érheti rossz szó a ház elejét. A történetet Bayer Antal ruházta magyarossá, kivétel az első fejezet, ahol Oroszlány Balázs fordítását hagyta meg a Képes Kiadó. Bár az hush eredetit nem ismerem, nem érzem, hogy kellene, illetve talán csak a cím jelentését lehetett nehéz visszaágyazni a történetbe – gondolom ezért hagyták meg címként az eredetit. Azért az élvezet mégsem csorbulhat túlságosan, én nem igazán írnám tehát negatív számlának ezt. A mélyre ágyazott gyűjtőszenvedély is vidáman tapsikolhat lelkünk mélyén, hiszen a könyvek klasszul néznek ki egymás mellett.

Nekünk nem sok dolgunk maradt. Ha belevágtunk, garantáltan izgalmas kikapcsolódásra számíthatunk. Nyomozhatunk, fülelhetünk, a megoldás az orrunk előtt lesz végig, szó szerint tuszkolja belénk az író, mégsem vesszük észre. A történet pedig állatira leköti az olvasót. Egyszerűen Tökéletes, de tényleg.

Aztán ha a HUSH-sal végeztünk, jöhet Agatha Christie és a Tíz kicsi néger. És a válasz a találós kérdésre.

Pásztor Tamás | Panel #6

Batman: Hush (1-3. rész, 2006. december – 2007. május) Képes Kiadó
írta: Jeph Loeb, rajzolta: Jim Lee, kihúzta: Scott Williams
fordította: Bayer Antal, Oroszlány Balázs
100 oldal, 2490 Ft / kötet