Geralt és a kreativitáselmélet – The Witcher / Vaják: A feloldozás útja

Ha egy sorozat hatodik kötete ilyen erős, milyen lehet az előző öt?

Hazánk legnagyobb franchise-képregénykiadója, a Szukits (Alien, Predator, Warhammer 40k, Stranger Things, Star Wars, Trónok harca, Warcraft stb.) tavaly év végén adta ki a Vaják-sorozat legújabb két kötetét.

Andrzej Sapkowski hőse, ríviai Geralt saját jogán vívta ki magának a helyet a démonvadász-panteonban Hellboy, Constantine, Inuyasha és a többiek mellett. Magam se tudnám szebben megfogalmazni, mint a Wikipedia Vaják-oldalának szerkesztője, azaz:

A könyvek jellegzetes hangulatú vegyülékét adják a népmeséknek, a fantasynek, a tolkieni mitológiának, az iróniának, a kelet-európai középkornak és a szláv-lengyel mitológiának. A történetek világa nem fekete-fehér, a jók gyakorta rosszak is, a meseszövés csavarjai egyáltalán nem sablonosak. Ezért is, meg a főhős (nem is titkoltan Philip Marlowe-ra emlékeztető) cinikus-érzelmes megnyilvánulásai miatt a Vaják-műveket néhányan egyenesen a noir műfajokba sorolják.

Ezt, a kreatív sablonhasználatot kerestem megfogalmazásra A feloldozás útja című képregénykötet olvasása közben.

Az „amerikai Szukits”, a Dark Horse Comics 2014-től adja ki egyrészt a népszerű videójátékra épülő, másrészt saját sztorikat tartalmazó köteteit. Bár a Vaják-univerzum 1986-ban született, és Lengyelországban a novellásköteteket és az öt regényt társasjáték, képregényes kiegészítők is kísérték, országhatáron kívül csak 2007 után lett elismert, sőt, rajongás tárgya, ekkor indult a CD Projekt Red külső nézetes játéksorozata világhódító útjára, másfél évtized alatt ötvenmilliós eladást produkálva. A Netflix sorozata Henry Cavill-lel újabb lökést adott a sorozat sikerének.

A Dark Horse Comics kiadását folyamatosan követi a magyar megjelenés, szinte a világszerte terjesztéssel egy időben.

Miért érdemes elolvasni A feloldozás útját?

Bartosz Sztybor képregény- és forgatókönyvíró, aki többek között Cyberpunk 2077-képregényeket is jegyez, teljes átéléssel, igazán alaposan kidolgozta bűntudatról, családi, társadalmi erőszakról, dühről, bosszúról, ezek kezeléséről, nehéz morális döntésekről szóló képregényét. A fabula felszíne alatt, köszönhetően Vanesa R. Del Rey expresszív rajzainak, hamar feltűnik az igazi dráma, a befogadó pillanatok alatt átcsúszik az álomszerű, allegóriát és konkrét történést egymásra játszó sztoriba, hogy végül egy feszült krimiből kecmeregjen ki olvasás után. Van itt minden, mint a búcsúban Kalwaria Zebrzydowskán, ötletes megvalósításban. Az adaptáció ritkán szül az eredetihez méltó művet, ám A feloldozás útja világosan megmutatja, mennyire állat lehet az eredeti könyvsorozat.

A kötet borítóképén Geraltot és lovát, Keszeget látjuk egy mezőn áthaladni. A háta mögött, a kép előterében először akasztott embernek tűnő alak lábait véljük felfedezni, ám karmos kezei nem lógnak, így a levegőben lebegő boszorkánnyá alakul át az elsőre akasztottnak vélt alak.
Az alkotók odafigyeltek a részletekre. Az olvasónak is oda kell figyelni erre a sorozatra, érdemes.

Lénárd László

Cím: The Witcher / Vaják: A feloldozás útja (#6)
Szerző(k): Bartosz Sztybor, Vanesa R. Del Rey, Jordie Bellaire, Stefan Koidl
Kiadó: Szukits
Ár: 4990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 108 oldal
Megjelenés: 2022.12.01.
Megvásárolható: Könyvesboltok
Online vásárlás: szukits.hu