Elhunyt Shigeru Mizuki

93 éves korában elhunyt Japán egyik leghíresebb képregényrajzolója, Shigeru Mizuki. A világ legidősebb, haláláig aktív mangakájának halálát a The Wall Street Journal gyászjelentése szerint szívelégtelenség okozta. A művészt kórházban ápolták, miután november 11-én otthonában elesett, és beütötte a fejét.

mizuki-mangaka-port

Leghíresebb munkáján, a Gegege no Kitaron Japánban generációk nőttek fel, a hatvanas években futott képregényének népszerűsége az időről időre megjelenő rajzfilmes feldolgozásoknak köszönhetően máig nem csökkent. A japán természetfeletti lények világában játszódó sorozata mellett főleg önéletrajzi ihletésű és történelmi témájú könyveiről ismert.

Előbbiekhez nem is akármilyen tapasztalatokból meríthetett: harcolt a második világháborúban, Pápua Új-Guineában. A környező kisebb szigeteken véres harcok dúltak, egyszer elkapta a maláriát, majd amikor abból kigyógyult, egy bombatámadás során elvesztette egyik karját. A háború végnapjaiban, amikor valamelyest lazult a hadsereg fegyelme, kirándulásai során összebarátkozott a helyi őslakosokkal is, akikhez a hetvenes évek során többször is visszatért. (Erről az időszakról egy angol nyelvű cikk.)

A háború után Tokióban kezdett el dolgozni, eleinte az akkoriban divatos, de egyre kevesebb munkával kecsegtető utcai rajzos színházak, az úgynevezett kamishibaik számára készített illusztrációkat. (A kamishibai lényege az volt, hogy egy vándorelőadó képeket mutatott, és azok mellé mesét mesélt, majd az előadás után cukorkákat árult a gyerekeknek, a bevétele tulajdonképpen ebből származott.) Amikor a kamishibainak leáldozott, az új hóbortot, a képregényeket lovagolta meg, és szerény fizetségért rajzolt történeteket. Első megjelent képregénye a Rocketman volt, 1957-ből. Az azóta eltelt évtizedek alatt Japán egyik leginkább elismert művészévé képezte magát, aki halála előtti otthoni balesetéig, végig aktívan dolgozott. A legutóbbi hír vele kapcsolatosan például az volt, hogy májusban befejezte legújabb önéletrajzi képregényét, a Watashi no Hibit (kb. Mindennapjaim).

mizuki-kepregenyek

A nyugati közönség viszonylag későn, 2011-ben ismerkedhetett meg először munkásságával. A kanadai Drawn & Quarterly kezdte el életművének kiadását, a sorozat első kötete az azóta Eisner-díjjal is jutalmazott Onward Toward Our Noble Deaths volt, aztán jött a gyerekkori szürreális élményeket elmesélő NonNonBa, melyet az angoulême-i nemzetközi képregényfesztiválon is elismertek. Ezt egy Kitaro válogatás követte, majd egy nagyobb lélegzetvételű mű, a huszadik századi Japán történelmét, pontosabban a Showa-korszakot bemutató 4 vaskos kötetnyi Showa: A history of Japan jelent meg. Legutóbbi angol nyelven kiadott munkája egy Hitler portré, de a Drawn & Quarterly jövőre tervez egy kimerítőbb Kitaro sorozatot is.

Shigeru Mizukival egy rendkívül sokoldalú, gazdag életművel rendelkező művész távozott el. Nyugodjék békében!

mizuki-mangaka

A BBC cikke ide kattintva olvasható.