Drizzt versus Sötét elfek

Huszonöt évvel ezelőtt bármelyik hétvégére biztosan bejött egy szerepjátékos megkeresés. “Na, van kedved játszani? Shadowrun legyen, vagy MAGUS, vagy csak D&D, netán Középfölde? Játsszunk inkább Vampire-t, ki fog mesélni? Ja, Csabi, na ő nagyon jól csinálja! Akkor hányra menjek?”

Csabi kedvence egy 1994-ben magyarul kiadott R. A. Salvatore-könyv egyik szereplője volt, aki abban az évben a Menzoberranzan című PC-játékban is NPC-skedett. Egy sötét bőrű, hosszú, fehér hajú, bíbor szemű különleges elf, egyaránt otthon Faerûn végtelen föld alatti labirintusaiban, a zöldellő, mesélő erdőkben és Észak kegyetlen jégvilágában. Csaba egyébként is minden könyvet elolvasott, ami megjelent a Valhallánál, a Cherubionnál és más kiadóknál, Forgotten Realms-eket, Icewind Dale-t, Dark Sunt, és a magyarokat, Nemes Istvánt, Gáspár Andrást, azaz Wayne Chapmant, Raoul Renier-t és más inkarnációikat.

Drizzt D’ourden, a két szablyával nindzsáskodó, párductárssal vándorló drow, sötét elf sagája azóta harminc kötetre duzzadt. Ahogy a műveket ismerők írják, a legjobbak mégis az első könyvek voltak, legalábbis ezekre erős nosztalgiával emlékeznek az azóta negyven-hatvan éves fantasymánok.

A Szukits kiadónál tavaly jelent meg R. A. Salvatore Drizzt sagájának eredetileg 2015-ben kiadott képregényváltozatának első része, a Forgotten Realms: Drizzt legendája: Otthon

Dungeons and Dragons-t, és annak keretvilágait sok képregényben olvashattunk eddig. A hetvenes-nyolcvanas években a DC vitte képes papírra a törpékkel, tündékkel, emberekkel, sárkányokkal, beholderekkel és egyéb szörnyekkel zsúfolt világát, a Devil’s Due és az IDW követte a kiadást.

Ahhoz képest, hogy leíró részeiben és belső vívódások ábrázolásában is erős hangulatot árasztó szöveg képregény-adaptációja, az eredeti szövetből szinte kizárólag a párbeszédek átvételével is szórakoztató művet hoztak létre az alkotók.

Az eredetileg Ed Greenwood által kitalált Forgotten Realms világának ezt a részét R. A. Salvatore járatta csúcsra, Andrew Dabb volt a partnere a képregényforgatónál, és Tim Seely rajzolta, Blond színezte a kiadványt.

A sötét elfek elsőre – ahogy egy idegen földrész lakói is – szinte egyformán néznek ki, neveik egymástól eltérő, hangulatos fantasy-nevek.

Átpörgetem, megnézegetem, és mintha egy tehetségesebb amatőr képregényrajzoló munkája lenne, igényesebb fiókképregény, amolyan van benne valami, mert minden a helyén van, de azért mégiscsak legfeljebb bájos és strukturálisan tökéletes.

Lehet arról elmélkedni, hogy a képregény a kép és a szöveg együttműködését jelenti, viszont nem tagadhatjuk, hogy a tömegtermelés miatt az összhatás sok mű esetében legfeljebb átlagos. Ilyenkor el lehet képzelni, hogyan működne más panelezéssel, rajzzal vagy más szövegezéssel, katartikusabb élményt nyújtana-e. Ahol úgy látjuk, egyetlen oldal, egyetlen tusvonás, egyetlen szó se lehetne más, mint ami, az az ideális képregény, ott nem válik külön kép- és szövegsík, lehetetlen egység nélkül elemezni a művet.

Ha ez a rajz nem kap egy jó történetet, elsüllyed a szebb, érdekesebb, karakteresebb grafikájú képregények tengerében.

Szerencsére kapott.

A helyszín, Menzoberranzan úgy általában a Pókkirálynő-isten kegyét kereső sötét elf házak intrikáinak földje, azaz óriási, földalatti városa. A világban az istenek közvetlen kapcsolatban vannak a lakókkal, lényekkel, történetekkel, történésekkel, erősen meghatározzák a helyi narratívákat. A matriarchális rendben olyan tettek elkövetése az isteni törvény, melyek normális, földi háztartásban mind bűnnek számítanak.

Talán épp azért érdekes, mert Menzoberranzan szinte mindenben ellentéte egy általunk ismert világnak, legalábbis lakói nyíltan teszik azokat a dolgokat, melyeket az emberek titokban szoktak.

Drizzt pedig harci és mágikus tudását kivéve mindenben ellentéte egy átlagos sötét elfnek.

Aki megelégszik a saga képregényváltozatával, már az is jól jár. Az összhatás a történet változatossága és a jó karakterizáció miatt, az átlagos rajzok mellett is kiváló. Aki elolvassa mellé könyvben, annak talán még jobb élménye lesz.

Lénárd László

Cím: D&D – Drizzt Legendája: Otthon
Szerző(k): R. A. Salvatore, Andrew Dabb, Tim Seeley
Kiadó: Szukits
Ár: 4490 3368 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 148 oldal
Megjelenés: 2019.05.30.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: szukits.hu
Bevásárlólista: Loading