Brüsszeli Képregény Fesztivál

Idén szeptember 1. és 3. között rendezik Belgiumban a Brüsszeli Képregény Fesztivált, amelyen ismét részt vesz magyar delegáció. Az alábbi programsor a Balassi Intézet honlapjáról származik, erősen rövidítve, az eredeti oldalon a további részletek is fellelhetők.

A fesztivál minden évben több tízezer látogatót vonz, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Brüsszeli Balassi Intézet meghívására olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Futaki Attila, Farkas Lajos és Fazekas Attila.

Az alkotók bemutatják a Budapest Angyala című, a 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó képregényt is, mely a 60. évforduló alkalmából jelent meg. A magyar delegáció az EUNIC standjánál (Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei) a Nemzetközi Pavilonban, Baszkföld, Észtország, Lengyelország, Portugália, Románia és Törökország művészeivel együtt képviseli az európai képregény művészetet. Számos program közül választhatnak az érdeklődők: kiállításokkal, előadásokkal, gyermekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokkal, improvizációs játékokkal, workshopokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várják a közönséget. A helyszínen 5 magyar alkotó kiadványát dedikálják a szerzők.

WORKSHOPOK:

Lépjünk be a Hypnos világába! – Rajzbemutató Futaki Attilával
Szombat, 2017.09.02. 14 óra – Nemzetközi Pavilon – EUNIC stand
Futaki Attila, magyar képregény rajzoló a Le Lombard által nemrég kiadott Hypnos képregényében szereplő oldalak rajzolását szemlélteti.
A bemutató során a közönség megfigyelheti, hogyan történik az oldal festése és milyen eszközöket (ecsetek, ceruzák) használ a művész, melyeket azután ki is próbálhat a Hypnosból másolt oldalakon.
A workshop minden korosztálynak ajánlott.

Hogyan alakítsunk írott történeteket képregénnyé? – Rajzbemutató magyar képregényművészekkel
Vasárnap, 2017.09.03. 14 óra – Nemzetközi Pavilon – EUNIC stand
Hogyan készül egy képregény oldal? A forgatókönyvtől a vázlatokon át, hogyan jut el egy képregény a ceruzarajzig és a véglegesítő színezésig, festésig? A rajzbemutató keretében a közönséget is bevonva Magyarország legjobb képregény rajzolói mutatják be a műveletek első lépéseit. A képregény vázlatok fiktív helyzetekről készülnek jól ismert és szeretett karakterekkel, melyeken keresztül a közönség megismerheti a képregény-művészet szabályait és végtelen lehetőségeit.
A workshopot minden korosztálynak ajánlott.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS ÉS BEMUTATÓ:

Hogyan lehet művészként betörni a Nemzetközi Képregénypiacra?
Szombat, 2017.09.02. 17 óra – Nemzetközi Pavilon
Moderátor: Kopeczky Csaba (francia & angol)
Művészek: Futaki Attila (HU), Xenia Pamfil (RO)

A kerekasztal beszélgetés a képregénypiac nemzetközi aspektusaival foglalkozik. A résztvevő művészek és szakemberek a nemzetközi piacon szerzett tapasztalataikat és nézeteiket osztják meg a közönséggel.

Budapest Angyala – Képregénybemutató és dedikálás
Szombat, 2017.09.02. 18 óra -Nemzetközi pavilon
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményei alapján

Előadók: Futaki Attila, képregényrajzoló, Erdei Gábor, képregényíró és Tallai Gábor, író

Bevezető: Villegas-Vitézy Zsófia, kulturális tanácsos, Brüsszeli Balassi Intézet

Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye kétségtelenül olyan nyelven mesél az ’56-os forradalom és szabadságharc történetéről, mely nem csak az idősebb nemzedékek és a tizenévesek, de a képregények iránt érdeklődő külföldi közönség számára is érthető. A Budapest Angyala nem amerikai szuperhős-történet, szereplői hétköznapi, hús-vér emberek. Főszereplője az Egyesült Államokba emigrált Angyal János, aki, bár a megtorlás elől menekülve már a szabad világban él, és vált sikeressé, szíve mélyén magyar szabadságharcos maradt, akinek hazaszeretete változatlan. Angyal a történet során nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy visszatérjen a Vasfüggöny mögötti kommunista Magyarországra, hogy bosszút álljon az immáron szovjet nagykövetként Budapestre érkező Petrov őrnagyon, aki évtizedekkel ezelőtt halomra gyilkolta bajtársait. A kötet az alkotók szándéka szerint hamis pátosz nélkül mutatja be a pesti srácok és lányok szabadságért és függetlenségért vívott élet-halál harcát, valamint az állampárti kommunista rendszer embertelen természetét, mely az utolsó pillanatig szabadságellenes maradt.

DEDIKÁLÁS:
Szombat, 2017.09.02. 15:45 – 16:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Futaki Attila: Hypnos (Éditions Le Lombard), Severed (Éditions Dargaud, Urban comics) & Percy Jackson (Glénat)

Szombat, 2017.09.02. 19:00 – 19:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Futaki Attila, Erdei Gábor, Tallai Gábor: Budapest Angyala (House of Terror)
Fazekas Attila: Tűzvihar

Vasárnap, 2017.09.03. 15:45 – 16:45 – EUNIC Stand – Nemzetközi pavilon
Farkas Lajos: Rédemption (Éditions Soleil) & Jour J tome 26. (Éditions Delcourt)

IDŐPONT: 2017. szeptember 1-3.
HELYSZÍN: Brüsszel Királyi Park, EUNIC stand, Nemzetközi Pavilon

Forrás: Balassi Intézet