Avengers vs X-men

Hirtelen nem is tudom, hol kezdjem. A Marvel idei, eddig igen jónak ígérkező eseménye már címében elárul mindent, mégis nehéz belekezdenem az idáig vezető történések felsorolásába. Szóval a Bosszú Angyalai szembekerülnek az X-mennel, ami bár nem először esik meg a Marvel-univerzumban, most valahogy sikerült annyi szálat összefuttatniuk az íróknak, hogy minden korábbinál nagyobb várakozással tekintek az event elé.

Vigyázat, a továbbiakban akarva-akaratlanul is spoilerhegyek lehetnek!

A Fandom 3. számába írt Doomwar cikkem során megemlékeztem az eventek néhány jellemzőjéről, arról azonban nem írtam, hogy egy igazán jó event attól lesz közönségkedvenc, hogy az előzmények szinte sebészi, mit sebészi, egyenesen óramű pontossággal futnak egybe, és az ekkor keletkező robbanásszerű konfliktust sikerül meglovagolniuk az alkotóknak.

Hát az Avengers vs X-men esetében több fontos, korábbi esemény is az eszünkbe juthat, most dióhéjban a legfontosabbak.

Sötét Főnix-saga

A legtöbben vélhetően olvastátok Chris Claremont és John Byrne remek X-men-klasszikusát, melyben Jean Grey, az X-men tagja végleg átadja magát a Főnix-erejének, ami minden addig ismert erőnél nagyobb formátumú, és amelyet még az amúgy erős akaratú Jean Grey is képtelen kordában tartani.

A Főnix aztán a Marvel-történelem során többször visszatért a Földre, már jóval gyengébb produkciók keretein belül, és aki elolvasta az Avengers vs X-men nulladik számát, az tudja, hogy bizony ezúttal is van félnivalójuk a Föld hőseinek, illetve leginkább az X-mennek.

Mutánsvilág

Az itthon a Kingpin jóvoltából megjelent Mutánsvilág (House of M) néhány évvel ezelőtti eseményei mind a mai napig sújtják az X-men csapatát.

Wanda, a Skarlát boszorkány valóságtorzító erejével, no meg három, azóta legendássá vált szóval (No. More. Mutants.) egy szempillantás alatt taccsra vágta a mutánsok amúgy is ingatag, jövőre vonatkozó terveit. Nem csoda hát, hogy a Skarlát boszorkány név hallatán minden egyes mutáns térde összerezzen: Bendis remek képregénye így hosszabb távon is meghatározta mind az X-men, mind pedig a Bosszú Angyalai életét, és mivel Skarlát Boszorkány utóbbi csapat tagja volt, így a szembenállás ötlete egyértelmű. A csavar a sztoriban, hogy Wanda Magneto lánya is egyben, így a Mutánsvilág alatt véghezvitt tetteivel saját fajtáját veszélyeztette.

Messiah Complex, Messiah War, Second Coming

A Wanda Maximoff brutális tette után minden korábbinál nehezebb helyzetbe került mutánsok csakis a csodában bízhattak, ami a Messiah Complex című esemény során be is következett: új mutáns született, aki azonban több csapat figyelmét is felkeltette. Nem csoda, hogy nem maradhatott a Földön, Hope-nak (az új mutánsnak) Kábel segítségével az időben kellett jó ideig utazgatnia, hogy időt, no meg egérutat nyerjenek az életére törő szupergonoszok garmadája előtt.

A Second Coming során visszatér a földre Hope, az első mutáns, aki a Mutánsvilág óta született. A név természetesen nem véletlen, benne látják ugyanis azt a személyt, aki kivezeti ebből a siralmas helyzetből a mutánsokat, és ez Hope erejét és képességeit látva egyáltalán nem meglepő.

Avengers: X-Sanction

Kábel is visszatér a Földre, még egyszer, utoljára, hogy megvédje szeretett Hope-ját a gonosz Bosszú Angyalaitól. Hogy micsoda? Igen, Jeph Loeb minisorozata egy elfuserált, megmagyarázhatatlan, no ettől függetlenül ezerszer látott jóslatra épül, amely szerint Hope azért nem fog tudni a mutáns fajnak a szükség órájában segíteni, azért marad el sorsának beteljesülése, mert a Bosszú Angyalai megakadályozza ebben. Hogy ki adta ezt a jóslatot, számomra rejtély (illetve van rá magyarázat, de én akkor sem értem), de az tény, hogy Kábel összeszedte magát, és visszatért a jelenbe, hogy sorra levadássza a Bosszú Angyalai tagjait, és megakadályozza, hogy a jóslat beteljesedjen.

A kevésbé jól összerakott mini azért fontos előjátéka volt az Avengers vs X-mennek, hiszen ha eddig nem volt elég indok a két csapat szembenállására, akkor Kábel elintézte. Az X-Sanction egy tipikus intrója egy nagyobb eseménynek, ami azt jelenti, hogy lényegében semmi maradandó nem történik a négy füzetben, mégis valamelyest felvázolja az erőviszonyokat. Amerika Kapitány és Küklopsz egyik utolsó párbeszéde például minden, csak nem baráti…

Avengers vs X-men #0

Na és nem is olyan sokkal ezelőtt kijött a Marvel idei nagy eseményének nulladik száma, ami egyértelművé teszi, hogy a történés gyújtópontjában az a két személy áll, akik az elmúlt néhány év talán legmaradandóbb változásait hozták a Marvel-univerzum, köztük is a mutáns faj számára (leírni is gyönyörű): Wanda Maximoff és Hope Summers! Hogy kettejük puszta személyében is mennyi potenciál van, jól mutatja, hogy a nulladik szám a fentebb említett előzményekből egyenesen következő, szinte várt fordulatok mellett rengeteg újabb kérdést halmoz fel. Hogy fog a visszatért Wandához viszonyulni a Bosszú Angyalai legénysége? Mit lép Wanda megjelenésére az X-men, illetve a reményt jelentő Hope sorsának egyre közelibb beteljesülése milyen hatással lesz a mutáns populációra?

De érdekes látni egy felnőtt nő, és egy növekvő, érzéseiben még instabil tinédzser szembenállását is: Hope még kicsit engedetlen kamasz, aki elképesztő, látszólag határtalan képességeit sem ismeri, illetve egészében használni sem tudja. Mindketten kitaszítottnak érzik magukat, a közelgő harc pedig szinte rajtuk kívül áll, mégis értük (vagy éppen ellenük) zajlik majd.

Érdekes lesz látni továbbá az amúgy is kettészakadt X-men reakcióját, illetve a Bosszú Angyalaiban és az X-men soraiban egyaránt működő tagokat (Rozsomák például), hogy hol húzzák meg a határt és hova állnak, ha arra kerül a sor.

Ezek persze csak kérdések, a nulladik szám éppen csak megvillant valamit a Bosszú Angyalai és az X-men jelenlegi helyzetéről, középpontban a két nő figurájával. A rengeteg remek író talán (a Marvel-nél érzékelhető trendek az utóbbi időben ezt mutatják) összeszedi magát, és ha nem is korszakalkotó, de egy élvezhető és látványos néhány hónapnak nézünk elébe! Mert hogy az esély adott, ugyanis az Avengers vs X-ment név szerint Bendis, Fraction, Aaron, Hickman és Brubaker jegyzik, akik jelenleg is a Marvel élvonalbeli címeiért felelnek.

Ahogy azt a korábbi kis áttekintésemben már írtam, a Marvel jelenleg sokkal frisebb és színvonalasabb képregényekkel kényezteti az olvasót, mint a rebootolt DC, nagyon remélem, hogy ez kitart az esemény végéig is. Erre pedig minden esély megvan, hiszen (ha nem volt még elég) egy hatalmas tűzmadár tart éppen a Föld felé…

Farkas Dávid