A nagy térképes kaland – Én Kicsi Pónim #1

Mivel a főszerkesztő nem talált jó tollú tizenkét éves hölgy kritikust a szerkesztőségben, a negyvenkét éves, szakállas tollú férfira, rám bízta a My Little Pony / Én Kicsi Pónim képregénysorozat első részének szemügyre vételezését. Végül is, mindenről lehet véleményünk.

Szerencsém volt eddig a pónikkal. Tudom kik ők, de eddig nagyjából kimaradtak az életemből. A játékfigurák alapján gyártott animációs filmek (és a nem azok alapján gyártottak) bambulása kora kamaszkorom legfőbb tevékenysége volt. Míg anyukám bevásárolt öt emberre a piacon, hazacipelte a sárga buszon és a szürke járdákon azt, majd megfőzte, amit mi később ebédre, vacsorára elfogyasztottunk, míg rendbe tette a lakást szombaton-vasárnap, míg annyi hasznos dolgot csinált, én nem segítettem neki, hanem a kanapén hevertem és órákon át rajzfilmeket lestem. Nagy igényem nem volt, se kóla, se ropi, csak a rajzfilmek. Kilencvenes évek legeslegeleje, Sky Channel, Super Channel, Sat 1, Pro 7, stb. Angolul és németül Transformers, G. I. Joe, Brave Starr, Looney Toones, Scooby Doo, Thundercats, Dungeons and Dragons, M.A.S.K., Bigyó felügyelő, Gumimacik, meg még vagy 15 féle amerikai sorozat. Mint egy cunami, sodorta el gyerekek és kora-kamaszok tízezreit a látvány és a felszín. A Kádár-korszakban ezt szinte cseppenként kaptuk még, szombatonként vagy a nyári szünet idején Magilla Gorilla, Kengyelfutó Gyalogkakukk, Foxi Maxi és társai jelentették az amerikai import cartoont.

My Little Pony. Kis, színes műanyag szobrocskák. Formásak, kerekdedek, óriási szemük van és selymes sörénykéjük. Egy gyerek szemével mind teljesen különbözik egymástól, akár tíz ismertetőjegyet is el lehet mondani.
„Hát nem látod, hogy mind tök más?” – Egy felnőtt szemével az egyik rózsaszín, a másik lila, az egyiknek ilyen a haja a másiknak olyan a tetoválása meg a patája.

„Látod, ez itt Pinky Pie, ő olyan rózsaszín, hebrencs. Fluttershy inkább félénk, de néha kitör belőle. Ő sárga, rózsaszín hajjal. Rarity mindig elegáns, és idegesíti, ha valami nem a stílusba illő. Neki lila a sörénye, a bőre pedig nagyon halvány lila. Twilight tud varázsolni, Rainbow pedig repül. Néhányan tudnak repülni, néhányan nem. Látod, mondom, hogy mindegyik más.”

A Szukits Kiadó által most magyarul elindított képregénysorozat a franchise harmadik inkarnációjához tartozik (az Egmont kiadó által gondozott MLP foglalkoztató-magazinnal együtt).

Nem csak az ALIEN negyven éves, a pónik is majdnem olyan idősek már.

1981 után, a My Pretty Pony Hasbro-figurát továbbfejlesztve alakult ki a My Little Pony-brand. ’82-ben „babák”, azaz a mainál jóval nagyobb pónifigurák, rajzfilmsorozat, néhány angol képregény piacra dobása után kisebb szünet következett. Volt még ez meg az a kilencvenes-kétezres években, de 2010-ben egy rendkívül sikeres rajzfilm-játékfigura sorozat sikere tette „kulturális jelenséggé” a pónik világát.

A Friendship is Magic – Varázslatos barátság elsősorban Lauren Faust és Bonnie Zacherie alkotóknak köszönhetően futott be. Utóbbi az eredeti, szintén sikeres pónisorozat szerzője, előbbi a Pindúr pandúrokkal lett ismert, mely férje, Craig McCracken fejőből pattant ki.

A gyors portfolió-bővítéssel terjeszkedő, mára az ötödik legnagyobb amerikai képregény (és egyéb) kiadó, az IDW készített belőle képregénysorozatot, mely ugyancsak töretlenül sikeres tíz éve, jelenleg a nyolcvanadik szám körül tart, az első számtól ugyanazzal a szerkesztővel, Bobby Curnow-val.

És milyen?

Érdekes!

A békében és boldogságban, örök örömben élő közösség hétköznapjait szörnyű vész szele forgatja fel. Visszatér a… Báb királynő, és hőseinket kivéve mindenki megváltozik Esquestriában! Hosszú-hosszú út vár rájuk, nagy térképes kaland, mire helyreállítják a békés és mindig örömteli hétköznapokat.

Inkább kellemes csalódás, mint kellemetlen. Nyilván nem én vagyok a célközönség, és bár a reklámszöveg felnőtt olvasóknak is popkulturális utalásokat ígért, ezeket inkább mini easter egg-eknek nevezném. Egy Blues Brothers, egy Magnum P.I. és egy David Bowie-utalás attól lehet érdekes, hogy mind különböző régebbi évtizedre mutat, aranyos játék megtalálni ezeket.

A történetvezetés igényes, az olvasót úgy vezetik be a történetbe a lovacskák, hogy mindig épp a megfelelő mennyiségű információt közölnek. Hamar ismerőssé válnak, hiába tűnnek elsőre oly egyformának. A rajzok hatásosak és modernek, épp a habosság szélén, giccshatáron pont belül – felnőtt szemnek.

A történet és az egész nem olyan nyálas, ahogy elképzeltem. A szereplők rendesen kidolgozottak, egy-egy, a csapatot (az olvasó összetett személyiségét) erősítő személyiségjeggyel. Egyikük azt sugallja, légy határozott, másikuk, hogy légy stílusos, adj magadra, a harmadik, hogy a műveltség fontos, a negyedik, hogy egy kis lazaság nem árt, ésatöbbi. Egyikük se rosszindulatú, de nem is viselkednek túl gyerekes módon, vagy ha igen, azt nem figurázza ki senki. Elfogadják egymást.

Nem mondom, hogy egy Star Trek szintű etikai és filozófiai rendszer jelenik meg az Esquestriában, csudaszép, csudajó mennyországban élő antropomorfizált képzeletpaciknál, de van tartás és értelem a történetekben.

Érdekes, hogy gagyival is el lehet adni valamit, és egy kis éreztetett törődéssel és odafigyeléssel is.

Lénárd László

Én Kicsi Pónim – Varázslatos Barátság #1:
Báb királynő visszatér 1-2. rész
Szerzők: Katie Cook, Andy Price, Heather Breckel
Kiadó: Szukits
Megjelenés: 2019. május

Az első rész adatlapja további előzetes oldalakkal ide klikkelve érhető el.

Az Én Kicsi Pónim – Varázslatos Barátság #1 már megvásárolható a nagyobb újságosoknál, vagy online a szukits.hu webáruházban!