Ultimate News #40

[Maniac] Hoihoi! Mint a legtöbb egyetemistát, engem is elért a gonosz vizsgaidõszak, amely szinte minden erõmet és idõmet felemészti. Épp ezért most úgy kábé június végéig ne számítsatok egyszer sem túl hosszú Ultimate News-ra… Ez a 40. kiadás is elég minimalistára sikeredett (legalábbis az elõzõ héthez képest), mivel épp két dögnehéz vizsga között vagyok – de azért egy-két finomság most is lesz, úgyhogy fel a fejjel!

Jó, ha tudjátok, hogy PÁR SPOILER MOST IS BEKERÜLT AZ ÖSSZEFOGLALÓBA! IGEN, LESZNEK SPOILEREK EZÚTTAL IS, MINT MINDIG, VAGYIS EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELÕRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBB OLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTÕL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELÕSSÉGET! Bizony.

INTERJÚ

Joss Whedon interjúja a The Ultimates rajzolójával, Bryan Hitch-csel – 2. felvonás!

Ha Nick Fury felülne egy repülõre, és hirtelen… nem akarom azt mondani, hogy „kígyók”, de… csúszómászó hüllõk egész hada lepné el a fedélzetet, vajon mit mondana?
Ha képregényrõl volna szó, akkor azt, hogy „VALAKI SZEDJE LE EZEKET A KI@#&$£%TT KÍGYÓKAT ERRÕL A GÉPRÕL!!!”

De most komolyan: nyílt titok, hogy Samuel L. Jacksonról mintáztad Furyt, és ez nagyon be is jött az olvasóknak. Korábban is láttam már próbálkozásokat arra, hogy egy-egy hírességet vegyenek alapul egy karakter megformálásához, és ez nem mindig sikerült olyan jól, mint nálad. Mi a véleményed errõl a módszerrõl?
Általában nem szoktam valós személyeket alapul venni a rajzaimnál, de mivel direkt arról volt szó, hogy Fury legyen olyan, mint Shaft szemkötõben, ezért végül leragadtam ennél az ötletnél. Nagyon megkönnyebbültem, amikor megtudtam, hogy magának Samuelnek is tetszett Fury, és nem perelt be minket. Még tárgyalásokat is kezdett a Marvellel, hogy készítsenek vele egy Nick Fury-filmet. Éljen Sammy! Egyébként egyszer Thort is egy kicsit Brad Pitt-esre rajzoltam…

Igen, emlékszem. Az is jó volt!
Akkor éppen a Harcosok klubja járt a fejemben, amelyben a fõszereplõ szintén erõsen zavart elméjû, ahogy Thorról is ezt akarta elhitetni Loki akkoriban. Így próbáltam párhuzamot vonni Brad Pitt és Thor között.

Erkölcsi dilemmák, a való világ és a szuperhõsök kapcsolata, rengeteg vérontás… Fõleg ezek jellemzik a The Ultimates elsõ két kötetét. Rajzolás közben elgondolkodsz néha ezeken a témákon, vagy eszedbe se jutnak?
Na igen, az erõszak ábrázolásában én gyakran elég messzire mentem – messzebbre, mint ahogy azt Mark akarta volna. De én nem bánom, hogy így tettem, sõt. Az olykor túlzottan extrém jelenetek egy képregénynél szerintem megengedettek. Ezek nem fényképek, hanem csak rajzok, melyek nem a valóságot ábrázolják, épp ezért belefér egy-két, a valóságban már elképzelhetetlenül erõszakos és durva jelenet. Arra azért persze mindig odafigyeltem, hogy sose szaladjon el velem a ló, de igazából sosem voltam a „korhatáros” rajzolás híve. Ha már egyszer belekezdek egy ilyen komoly alkotásba, akkor hadd ne kelljen már visszafognom magam. És hogy mennyire való vagy nem való egy ilyen képregény a gyerekeknek? Szerintem ezzel a kérdéssel felesleges annyit foglalkozni. Az én kedvenc nagy klasszikusaim, mint a Watchmen, a Dark Knight vagy a régebbi Superman-füzetek sem voltak éppen „korhatárosak”, és mégis ezekrõl beszél ma mindenki. Bõven meghaladták korukat, és intelligens és elgondolkodtató módon szóltak az olvasókhoz. Túlléptek a Marvel és a DC gyerekeknek szóló mûveiken, és ettõl váltak sikeressé.

Mennyire tudtatok együttmûködni Markkal? Volt, hogy nem értettetek egyet valamiben?
Hasonlóan gondolkodunk, mégis rengeteg vitánk volt a két kötet elkészítése közben. De ez így volt jó: állandóan hajtottuk egymást, mindig bizonyítani akartunk a másiknak, de mindezt úgy, hogy tiszteltük is egymás munkáját. Velem egyébként teljesen másképp dolgozik, mint másokkal. Mielõtt megír valamit, mindig leülünk és megbeszéljük a következõ lépést, és miután végzett, még mindig hajlandó kijavítani egy-két dolgot, ha szólok neki. Mindig megfogadja a tanácsaim, ha úgy érzi, hogy azok valóban jobbá teszik a mûvet. Összességében véve tehát nagyon jó a kapcsolatunk, ezért is vállaltam újabb munkát vele. Tudom, hogy ritka az ilyen kiváló együttmûködés író és rajzoló között. Hasonlóan jó viszonyt alakítottam ki Warren Ellisszel is, és a jövõben szeretnék Damon Lindeloffal is dolgozni, ha lehetõségem nyílik rá… ja, és persze veled is!

Igen, az jó lenne. Összedobhatnánk egyszer egy Pókember-sztorit, csak õt nem olyan könnyû megírni… Nem értem, hogy tudtak még filmet is csinálni belõle.
Ja, még a csapból is õ folyik! Amúgy sosem értettem, hogy ha több millióan nézik meg a filmjeit, akkor miért csak 100 ezres példányszámban fogynak a képregényei?

Na mindegy, azért egyszer megbeszélhetünk egy közös projektet. Vagy mégsem. Vagy mégis! Talán.
Oké, majd egyszer leülünk ebédelni, és megdumáljuk!

Kedvenc karakter?
Egészen õszinte leszek: nincs kedvencem, mindegyiket nagyon szeretem. Ha valakit nem szeretek, akkor azt nem is rajzolom meg inkább! Sólyomszemért egyébként eleinte nem lelkesedtem, de aztán sikerült egy nagyon menõ figurát faragnunk belõle, a 2. kötetben pedig már õ lett az egyik legfontosabb szereplõ.

Milyen Mark Millar illata?
Mint a tõzeg és sör keveréke.

Hogy haladtok a következõ munkátokkal?
Még csak nemrég kezdtük, de már mindkettõnknek konkrét elképzeléseink vannak. Szeretnénk, ha sikerülne ebbe is valami komolyabb mondanivalót csempésznünk.

Milyen hosszúra tervezitek ezt az új sorozatot?
Még nem igazán tudjuk. Egyelõre csak az elsõ sztoriról vannak kézzel fogható ötleteink, de az már biztos, hogy az eredetileg tervezett 8 számnál sokkal több lesz.

Na igen, ha egy alkotó beleszeret egy sorozatba, nincs megállás…
Addig nyomjuk, amíg Mark kezei le nem szakadnak az írástól!

A babákkal sem tudsz leállni, mi? Most született egy újabb.
Ó, le tudok én állni, csak figyelj.

Mindenesetre ezzel az új sorozattal elég gyorsan haladtok. Hogy csináljátok?
Nem is tudom. Ha tudnám, visszamennék az idõben, és alkalmaznám a The Ultimates elsõ két köteténél is. Hmmm… És ha te visszamennél az idõben, te mit csinálnál?

Megváltoztatnám A Jedi visszatér végét és megölném Hitlert.
Na igen, Lucas jól megkavart mindenkit a Star Wars-folytatásokkal és -újításokkal. De Peter Jacksonnak is kéne szólni, hogy A király visszatér elég gáz volt… Na de visszatérve a témára: talán azért dolgozunk gyorsabban, mert ez nem a The Ultimates. A végén már észre sem vettem, mennyit kivett belõlem az a sorozat. Jó volt, élveztem, de annyira azért nem, hogy ennyi munkát és idõt öljek bele. Bár igazából nem is a rajzolás maga fárasztott le annyira, hanem az állandó aggódás és önkritika minden elkészült számnál.

Igen, értelek. Hasonlóan éreztem én is a Wonder Woman és a Buffy írása közben.
Szerencsére az új sorozatnál már nincsenek ilyen gondjaim. Új cím, új módszerek, új élet.

Már láttam pár elõzetes ceruzarajzot, és nagyon királyak!
Köszi. Még mindig nem szoktam hozzá teljesen ehhez az új sorozathoz, pedig már ideje lenne, mert lassan a harmadik számmal is kész leszek.

Van valami, amitõl nehezebb ez az új sorozat?
Hát, mivel egy klasszikus címrõl van szó, ezért az mindenképpen feszélyez kicsit, hogy eddig nem nagyon volt dolgom vele, most meg hirtelen rám bízták. Ettõl eltekintve viszont sokkal könnyebben és gyorsabban haladok vele, mivel az egész valahogy közelebb áll hozzám. A The Ultimates rajzolásával lassabban haladtam, mert rengeteg új dolgot kellett megtanulnom, megértenem közben, most viszont már sokkal természetesebben megy minden.

Akkor semmi új kihívás nincs benne?
Dehogynem. Mindig újabb és nehezebb mércéket állítok fel magamnak, egyedi szögekbõl ábrázolom a szereplõket, az egészet megpróbálom könnyed, modern formában megalkotni, de úgy, hogy közben a klasszikus hangulat se vesszen el. Meg persze van egy csomó új, érdekes helyszín és kellék is, amelyek olykor ugyancsak komoly kihívást jelentenek.

A háttereiden is dolgozhatnál még…
Pff, az csak idõ- és ceruzapocsékolás lenne! A háttér csak eltereli a figyelmet a fontos karakterekrõl.

Te, Mark, a sorozatok, melyeken dolgoztok, és az egész Marvel… mind-mind nagy változásokon mentetek keresztül. Az új sorozat is része lesz a Marvel új arculatának, vagy inkább a régebbi, klasszikus Marvel-hangulatot fogja képviselni?
Mark teljesen kiégett a Civil War után, és egyikünk sem akart világrengetõ sztorival foglalkozni egy ideig, ezért választottuk ezt az új sorozatot. Egy kis felhõtlen, nyugis projekt, amíg mindketten feltöltõdünk. Persze azért itt is lesznek váratlan fordulatok, érdekes események.

Ámen. Utolsó kérdés: magadhoz ölelnél szorosan, hogy ne remegjek?
Attól csak jobban remegnél, hidd el.

ULTIMATE SPIDER-MAN

Nagyon mérges vagyok. Beépített ügynökeimtõl tudom, hogy még nem mindannyian vettétek meg A Csodálatos Pókember 47. számát. Ez bizony nagyon nincs így jól, pajtások! Élénken remélem, hogy ez a kis ízelítõ, amit hoztam, már mindenkinek felkelti az érdeklõdését:

És ez még mind semmi! Most egy egészen exkluzív betekintést nyerhettek a 48. számba, amelyben… Na de beszéljenek inkább a képek helyettem! Ja, ezeket csak azok nézhetik meg, akiknek már megvan a 47. szám. A többieknek sipirc innen!!!

ULTIMATE X-MEN

Türelmesen várjuk az Újvilág: X-Men májusi számát… és amíg várunk, megcsodálhatjuk ezt a rajzot Viharról, melyet egy ügyes rajongó készített:

THE ULTIMATES

Immár ténylegesen véget ért a Millar-Hitch korszak, és egyelõre bizonytalan, hogy mikor veszi kezdetét az új kor a 3. kötettel. Addig is nosztalgiázzunk kicsit, és tekintsük meg újra az elsõ két kötet fenomenális borítóit! Benne vagytok? Remélem, igen, mert most elhoztam nektek az 1. sorozat 13 borítóját. Mind igazi mestermû egytõl egyig, úgyhogy ne kéressétek magatokat – tessék gyönyörködni bennük!

MINISOROZATOK

Ultimate Vision

Aki olvassa ezt a minit (és remélem, sokan vagytok ilyenek), annak nyilván feltûnt, hogy már jó ideje nem jelent meg új szám. Nos, ez azért van, mert mostanában állandóan csúsztatják a 4. szám megjelenését – most éppen júniusra van beígérve. Ennek nagyon nem örülünk, de szerintem még nem kell aggódni. Csak nem fog ez a mini is az Ultimate Wolverine vs. Hulk sorsára jutni…

ADATLAP

Óriásiak, halálosak és az X-Men elsõ komoly ellenfelei voltak. Igen, jól sejtitek, õk a mutánsirtó robotok, az Õrök! Ma ezekkel a monstrumokkal ismerkedhettek meg részletesebben.

Õrök

Elsõ megjelenés Amerikában: Ultimate X-Men #1 (2001)
Elsõ megjelenés Magyarországon: Újvilág: X-Men #1 (2005)

Történetük: Miután a Földön egyre több és több nagy erejû mutáns jelent meg, a világ kormányai úgy érezték, lépniük kell. Megbíztak egy Bolivar Trask nevû tudóst, hogy alkosson meg egy csapat óriásrobotot, az Õröket, melyek feladata a mutánsok felkutatása és likvidálása lenne. Eleinte még nem akarták használni ezeket a gépeket, de amikor a Mutáns Testvériség elnevezésû terroristacsoport pusztító bombamerényletet követett el az amerikai Capitol Hillen, az elnök nem várt tovább, és Andrew Border Turk szenátor tanácsára bevetette az Õröket. A robotok tökéletesen végezték a munkájukat: hezitálás nélkül megsemmisítettek minden mutánst, aki az útjukba került, tekintet nélkül annak korára vagy nemére. Los Angelesbõl indultak, és szisztematikusan irtották a mutánsokat minden amerikai városban.

A New York-i Times Square-en az ifjú Robert Drake-et vették célba, aki elszökött otthonról, mivel attól félt, hogy mutáns génjei a családjához vonzzák az Õröket. Drake-et egy fiatal mutánsokból álló csapat, az X-Men mentette meg, akik több Õrt is hatástalanítottak a mentõakció során. Az eset után még több robotot küldtek New Yorkba, de az X-Men tagjaira nem találtak rá, hála a speciális álcázóruhának, melyet viseltek. Amikor a Testvériség elrabolta az elnök lányát, és azt követelték, hogy hívjanak vissza minden egyes Õrt, az óriásrobotok egy idõre visszavonultak. A lányt végül az X-Men szabadította ki, és az elnök hálája jeléül végleg leállította az Õr-programot. Ám egy utolsó küldetés még várt a robotokra: a Testvériség titkos bázisára, a Vadföldre küldték õket, ahol ki kellett volna irtaniuk minden egyes mutánst. A terroristák vezére, Magneto azonban az irányítása alá vonta a gépmonstrumokat, és átprogramozta õket, hogy ne a mutánsokra, hanem az emberekre vadásszanak. Ezután visszairányította õket Washingtonba, ahol hatalmas pusztításba kezdtek. Az X-Men megpróbálta megállítani az Õröket, de az ostromnak végül Magneto ártalmatlanítása tudott csak véget vetni.

Magasságuk: 15 m
Súlyuk: 5 tonna
Szemük színe: Sárga
Hajuk színe: Nincs hajuk
Képességeik és felszerelésük: Az Õrök hatalmas robotok voltak, amelyek képesek voltak szuperszonikus sebességgel repülni, erõs páncélzatuk megvédte õket a legtöbb fegyvertõl, hatalmas erõvel rendelkeztek, valamint olyan gyilkos sugárral voltak felvértezve, amely pillanatok alatt elhamvasztotta az áldozatot.
Intelligencia: 2/7 (Átlagos)
Erõ: 5/7 (Emberfeletti; 25 és 75 tonna közötti súly felemelésére képesek)
Gyorsaság: 5/7 (Szuperszonikus sebesség; Mach-2 és az elsõ kozmikus sebesség közötti érték)
Állóképesség: 5/7 (Golyóállók)
Energiakivetítés: 5/7 (Nagy távolságból, hosszú ideig képesek energiakivetítésre)
Harci tapasztalat: 2/7 (Átlagos)

Oké, srácok, én mára ennyi voltam. Megyek vissza tanulni, de azért párszor még bekukkantok az Ultimate Marvel fórumba, ahová titeket is várlak. Na pá, pajtások!