Mátyás, a király – képregénypályázat

A Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. a Film.hu Kft. partnerségével a Reneszánsz Év keretében 700 000 forintos összdíjazású pályázati programot hirdet kreatív alkotóknak Mátyás, a király címmel.

Öntsd képregénybe, formáld hőssé Mátyást!

Kötetlen stílus, szárnyaló fantázia, zseniális képi megoldások, formabontó vagy tradicionális attitűd, a Ti dolgotok.

Egyetlen kritérium van: a hét javasolt Mátyás-mesére épüljön a 2-5 oldalas képregény.

Keressük az új látásmódot, az eredeti parafrázisokat, amelyek az alaptörténetek „továbbgondolásával” megmutatják az új évezred Mátyás királyát.

  A választható Mátyás mesék:

 • Az okos lány
 • Mátyás király lopni járt
 • Mátyás király és a kolozsvári bíró
 • Mátyás király Gömörben
 • Mátyás király és a cseh vitéz
 • Mátyás kovács
 • Vízkereszt

A szövegek letölthető formában elérhetőek a matyaskepregeny.hu pályázati oldalon.

Milyen képregényeket várunk?

Kiinduló- és támpontok

  2010. Magyarországon az államforma a királyság. A nép által a Duna jegén választott uralkodó Hunyadi Mátyás. Az országot erős és igazságos kézzel kormányozza, és hogy saját szemével is lássa, mi történik a városokban, falvakban, multiplexekben, sokszor álruhába bújik (lehet biciklis futár, segédmunkás, utcazenész, külföldi diák, teherautósofőr, sztepptáncos, kőfaragó…), és elvegyül a nép között.

  A Mátyás királyról szóló eredeti mesék pályázatunkon mai közegben jelennek meg. A tartalmuk nem változik, a lényeg ugyanaz, csak az idő és a környezet más. Gyors, lüktető, modern és posztmodern. Régi események új köntösben, új kulisszák közt jelennek meg. Olyan megközelítés ez, amit a festészetben gyakran használtak az évszázadok során – rég történt, archaikus eseményeket aktualizáltak: az adott kor ruháiba öltöztették a kereszt alatt álló római katonákat, vagy reneszánsz harisnyát húztak az apostolokra.

  A pályázat kiírásakor hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy a létező történetek adaptálásakor a fantáziátokra hagyatkozzatok. Egyetlen fontos kikötés: semmi aktuálpolitika!

  Meséket várunk tehát, amelyekben Mátyás a hős. A képregény az a műfaj, ahol szükség van hősökre, Mátyásnál jobb hőst pedig keveset találhatunk, találhatunk ki. Pláne hogy uralkodásához
  kötődnek a képregény zsáneréhez passzoló alakok, történelmi helyzetek (Kinizsi, a Fekete sereg…).

  A terjedelem 2-5 oldal lehet. A történet minimum 3-5 helyszínen játszódik.

  A többi a rátok van bízva.

A pályázat menete

  A pályázat háromfordulós, ezek a fordulók azonban nem válnak el nagyon erősen egymástól – a felosztás célja, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítsük az alkotók dolgát.

  I. Toborzó forduló (regisztráció, meseválasztás, figura és látványterv elkészítése)
  2008.03.14-2008.03.24.

  Teljesítendő feladat: meseválasztás, figuraterv, vektoros látványterv (1 képkocka). Nincs zsűrizés, mindenki továbbmegy.

  II. forduló (fél képregény)
  2008.03.24-2008.04.04.

  Teljesítendő feladat: A képregény felének elkészítése. Állóképeket kérünk sorba rendezve, már a dialógusokat jelölve. Nincs zsűrizés, csak az megy tovább, aki elküldi a fordulóban megadott követelményeket.

  III. forduló (kész képregény)
  2008.04.07-2008.04.18.

  Teljesítendő feladat: A kész képregényeket várjuk. Zsűrizés és közönségszavazás van.

Segítség

  A pályázat célja minőségi munkák létrehozása szakmai moderátor segítségével. Folyamatos fórum- és email kommunikációban állunk a pályázók rendelkezésére, de a fórumban az alkotók és a látogatók közösségi eszmecseréjére is lehetőség nyílik.

A Mátyás képregény-pályázat eredménye

  Az elkészült pályaműveket publikáljuk a világhálón.
  Az első három helyezett lehetőséget kap arra, hogy a litera irodalmi portál (www.litera.hu) által kiírt, áprilisban záruló kortárs kispróza-pályázat novelláiból kidolgozzon egyet szakemberek bevonásával.
  Az elkészült, 12 – 15 oldalas képregényeket, valamint az első forduló legjobb munkáit önálló képregény antológiában, a Téli Könyvvásárra időzítve kívánjuk megjelentetni.

Szakmai zsűri

 • Bayer Antal, Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke
 • Filó Vera, író
 • Gárdos Bernadett, Reneszánsz Év programiroda vezetője
 • Hegedűs Márton, grafikus
 • Helyey László, színész
 • M. Tóth Géza, animációs rendező

A pályázat a matyaskepregeny.hu -n folyik.