38 kaliber

Hromkó István egy bűnügyi történettel gyarapítja az örvendetesen bővülő szerzői képregények körét, címe: 38 kaliber. Szokatlan módon ingyen be lehet szerezni a képregényt a szerzőtől, illetve egy villáminterjút is találtok a hírben, ahol kiderül, hogy a készítése sem volt hétköznapi, bizonyos szempontból.A fórumon jelentette be István a kész képregényét, amit az ehavi (2008. augusztus) Képregény Kedvelők Klubja összejövetelre szeretne elvinni. A bejelentés és a találkozó közötti éjszaka sikerült kicsit kifaggatni őt képregényes témában, amit persze bárki folytathat vele személyesen, vagy a fórumon is.


zhalasz: A mintaoldalak szövege alapján vagy jelentős élettapasztalattal rendelkezel, vagy nagyon jól el tudod kapni az olvasmányaid hangulatát, szövegfordulatait. Hány éves vagy, és mióta foglalkozol képregényekkel, képzőművészettel?

Hromkó István: Hát ez tévedés lesz! A szöveg nem az erősségem. Ennek a képregénynek is az a célja, hogy íróknak bemutassam stílusom, hátha valaki meglát bennem valamit és dolgozna velem.

Amúgy 23 éves vagyok. Nyáron kezdtem képregényt rajzolni, eddig csak rajongó voltam. Gyerekkorom óta rajzolok, van egy grafikus szakmám, jelenleg rajzot és vizuális kommunikációt tanulok.

Első ránézésre és olvasásra is az embernek a Sin City ugrik be. Miller sorozatának hatására választottál ilyen stílust, vagy ez már inkább a sajátod, mint koppintás a kedvencről?

Egyáltalán nem volt célom, hogy olyan legyen, mint az ö munkái. Hozzám legközelebb álló sokszorosító grafikai eljárás a linómetszet. Olyan stílusban rajzolok, általában ami abban is kivitelezhető, megoldható. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy ez a képregény is ilyen technikával készüljön-e, de talán majd később egy jobb történettel.

Milyen technikával dolgoztál, fotók, számítógép előkerültek-e, vagy teljesen kézzel rajzoltad?

Teljesen kézzel rajzolok mindent. Ezeket javítgatom számítógéppel, valamint a nagyobb fekete felületeket így színezem.

Hogyan készült a képregény, a történet kitalálása (forgatókönyv) különvált a rajzolástól, vagy menet közben alakult a sztori?

Megvolt a sztori fejben, legalábbis az eleje mindenkép. Sok minden menetközben alakult.

Hogyan döntöttél az ötletről? Villámcsapás-jellegű gondolatfüzérként majdnem kész történet ötlött az eszedbe, vagy sokat változott, míg a végleges formáját elnyerte?

A rajzolás kezdődőt majd jött hozzá a történet, aztán megfordult. Keveset változtattam, szinte semmit.

Mennyi időt vett igénybe a teljes képregény elkészítése az első vonaltól az utolsó füzet hajtogatásáig? Tényleg teljesen házilagosan csináltad a nyomdai munkát is?

Nagyon gyorsan dolgozom. 4 nap nyomtatással, hajtogatással, tűzéssel együtt. Igen, minden házilag ment a sokszorosítás kivételével, de az sem került semmi pénzbe.

Milyen terveid vannak, mint képregény-szerző? Mik a kedvenc képregényeid?

Ha van igény a folytatásra, szívesen folytatom. Nincs nagy tervem, csak rajzolni akarok. Marvel képregény rajongó vagyok leginkább, de minden jöhet!

Mit tanácsolsz annak, aki képregény készítésén töri a fejét?

Csinálja mindenképpen. Nagy móka!