Zórád Ernő: Egri Csillagok (2013)

Az országos Gárdonyi-emléknap előtt, szerdán mutatták be Egerben az Egri csillagok című kifestőkönyvet, valamint a Gárdonyi-mű képregény-változatát.

Zentai László, az egri önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel közölte: az idei Gárdonyi-emlékévhez kapcsolódó kiadványok célja, hogy a legkisebbeket és a fiatalos felnőtteket is megszólítsák.

Közlése szerint a Tinódi tagiskolában tartott bemutatón – ahol 123 gyermek vette át a neki járó kifestőkönyvet – Habis László polgármester elmondta: a kiadványt minden elsős és másodikos gyermek megkapja Eger általános iskoláiban. Összesen 1300 diáknak szeretnének ezzel örömet okozni – fogalmazott.

A polgármester kiemelte: a kiadvány alkalmas arra, hogy megszerettesse a gyermekekkel a vár történetét és kedvcsinálóként is szolgáljon a majdani olvasáshoz. A kiadvány 1500 példányban jelent meg.

Az Egri csillagok-képregényen Zórád Ernő grafikusművész az egri újságíróval, Márkusz Lászlóval dolgozott együtt. A képregény először 1974-ben, a Heves Megyei Hírlapban, folytatásos formában jelent meg. Most a jogutódok kezdeményezésére, az egri önkormányzat, a Dobó István Vármúzeum, az Egri Turisztikai Kft., valamint a Heves Megyei Hírlap együttműködése nyomán nemcsak magyarul, de angolul is olvasható az impozáns formába szerkesztett képregény.

A tervek szerint jövőre, mikor Eger lesz a magyar-lengyel barátság fővárosa, lengyelül is megjelentetik a képregényt. [mti.hu]

zorad-erno-egri-csillagok-2013

Az országos emléknap előtt, ma mutatták be Egerben az Egri csillagok kifestőkönyvet, valamint a Gárdonyi-regény Zórád Ernő világhírű grafikus művész és Márkusz László néhai egri újságíró által készített képregény-változatát. A Gárdonyi-emlékévhez kapcsolódó meglepetés kiadványok célja az, hogy Eger önkormányzata – karöltve a jubileumi emlékév programjait koordináló szakemberekkel – a legkisebbeket és a fiatalos felnőtteket is megszólíthassa.

A kifestőkönyvet a napokban minden elsős és másodikos gyermek megkapja Eger általános iskoláiban, 13 intézményben összesen 1300 diáknak szeretnénk ezzel örömet okozni – fogalmazott Habis László polgármester a Tinódi Sebestyén Tagiskolában tartott bemutatón, ahol 123 gyermek vette át a neki járó egri meglepetést. A különleges kiadvány 1500 példányban jelent meg, Homa Jánosnak, a Gárdonyi-emlékév koordinátorának a szerkesztésében.

Zórád Ernő világhírű grafikus művész – aki nagyon fontosnak tartotta a történelmi képregények megjelentetését – az egri kulturális újságíróval, Márkusz Lászlóval dolgozott együtt az először 1974-ben, a Heves Megyei Hírlapban, folytatásos formában közölt képregény létrehozásán. Most a jogutódok kezdeményezésére, Eger önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum, az Egri Turisztikai Kft., valamint a Heves Megyei Hírlap együttműködése nyomán nemcsak magyarul, de angolul is olvasható az impozáns formába szerkesztett képregény.

A rajzolt Egri csillagok a megyei napilap hasábjain november 4-étől jelenik meg naponta – klasszikus formában. A folytatásos közléshez játék is kapcsolódik a Dobó István Vármúzeummal együttműködésben.

Az alkotók már nincsenek közöttünk, de utódaik megtisztelték jelenlétükkel a bemutatót. Márkusz László, a szerkesztő-újságíró fia elmondta: édesapja kereste meg az Egri csillagok képregény ötletével a régi, jó ismerőst, Zórád Ernőt. Szeretne utánajárni annak, pontosan hányszor, és mikor jelent meg a művészi értékkel is bíró, a Gárdonyi-regényhez a lehető legnagyobb mértékben hű alkotás. Márkusz szerint az, hogy az egriek segítségével angol változatban is megjelenhetett a kiadvány, rendkívül jól szolgálhatja a magyar történelem és kultúra külföldi terjesztését.

Fejér Balázs, Zórád Ernő unokája kiemelte: a Zórád Alapítvány munkájának egyik legkellemesebb pillanata volt az, amikor egy poros pince mélyén megtalált doboz tartalmát átnyújtották neki, és megismerhette a nagyapja által rajzolt Egri csillagok képregényt. Az alapítványt azért hozták létre, mert tavaly ünnepelték Zórád Ernő születésének 100. évfordulóját, s ennek a munkának az egyik jeles pillanata az egri várban tartott mai bemutató. [infovilag.hu]