Yazawa Ai: NANA #14

A Mangafan legnagyobb fegyverténye a Ruróni Kensin és a Naruto mellett mindenképpen Yazawa Ai NANA című mangájának megjelentetése. Ez a sorozat máig az egyik legfontosabb, legszórakoztatóbb, és leginkább elgondolkodtató josei (felnőtt nőknek szóló) sorozat Japánban, és mint ilyen, a Meidzsi-korszakban fordított élű karddal igazságot szolgáltató szamuráj kalandjaihoz hasonlóan nem csupán az egyik nem olvasóira tart számot – férfi érdeklődők is bőven találhatnak benne érdekes dolgokat. A NANA 14. kötete a korábban már tárgyalt okok miatt (a jogtulajdonos késlekedése, aki kíváncsi, az ide kattintva olvashat erről bővebben) majd egy évvel követte csak az előzőt, de néhány hónappal ezelőtt megjelent, ráadásul a folytatásra sem kell már sokat várni.

nana-14-boritoA Nana két lány, Oosaki Nana és Komatsu Nana történetét meséli el, akik a felnőtté válás küszöbén botladozva érkeznek Tokióba, hogy valóra váltsák álmaikat. Előbbi vagány, céltudatos és hányattatott sorsú, míg utóbbi finom, nőies, és kevésbé érzi jól magát saját komfortzónáján kívül. Találkozásuk azonban mindkettőjük életét megváltoztatta, és egymást erősítve (vagy éppen gyengítve) próbálnak meg boldogulni a főváros forgatagában.

A legújabb kötetben a két lány már jócskán túl van a kezdeti naiv és félénk tapogatózásokon, Yazawa Ai az eltelt időben más irányokba terelte karaktereit. Oosaki Nana zenekara, a Blast már a slágerlisták csúcsait ostromolja, miközben a csapat éppen első nagyobb turnéján vesz részt. Vele szemben Komatsu Nana, azaz Hachi otthon ül, és az állapotos kismamák életét éli, ábrándozással és videóra felvett szappanoperákkal múlatja az idejét. Mindketten túl vannak jó néhány csalódáson, és ha a mostani helyzet elsőre egyszerűnek és boldognak tűnne is, az eseménytelenség mögött ismét megcsalások és átverések tömkelege húzódik meg, a vészjósló hangulat pedig arról árulkodik, hogy az idilli állapot csupán átmeneti.

Yazawa Ai sorozatában olyan súlyos kérdéseket boncolgat, mint például a fiatalkori terhesség, a drogok, a (pornó- és a) szórakoztatóipar kizsákmányoló természete, és teszi mindezt felnőtt hangvételben, az itt-ott elejtett gegektől függetlenül meglehetősen komolyan. A manga sikerét ennek köszönheti, hiszen többnyire valós problémákra reflektál, és tabukat nem ismerve dolgozza fel egy fiatal felnőtt nő életének fontosabb eseményeit. A 14. kötet egyébként az időközben igen tetemesre duzzadt szereplőgárda útjait párhuzamosan egyengeti, ami így természetszerűleg jelent epizodikus, szaggatott tempót, emiatt pedig új olvasók számára nem kifejezetten kínál alkalmas bekapcsolódási pontot.

A rajzok egyértelműen a shoujo-josei vonal ma divatos vonulatába illeszkednek, a feltűnően gyönyörű női arcokat és a kifogástalan ruhákat eredményező stílusát a mangaka a Nanával közel egy időben indult másik szériája, a Paradise Kiss rajzolása során is kamatoztatta, ami a zene helyett a divat világába tett kitérőt. Azt a szériát egyébként két vaskosabb kötetben nemrég az egyik amerikai kiadó is megjelentette (természetesen angol nyelven), a belőle készült rajzfilmet pedig itthon is vetítették.

Yazawa Ai jelenleg betegség miatt nem dolgozik, még 2009-ben került kórházba, és bár 2010-ben kiengedték, azóta egy rövid Junko’s Room fejezeten kívül mást nem rajzolt. A Nana Japánban szünetel, de az eddigi utolsó, 22. kötetig itthon is jó néhány évet kell még valószínűleg várni.

Farkas Dávid