Y, az utolsó férfi mégis visszatér?

(2010. május 01. szombat – 21:00) Habár határidőnek a május 15-ét húztuk meg, most már sajnos nagyon úgy néz ki, hogy mégse fog összejönni a szükséges 400.000 forint hozzá. Amennyire nagyon jól indult az egész, gyakorlatilag napok alatt összejött a fele, majd 2 hét alatt 300.000 forint hozzá, annyira leállt sajnos minden azóta.

Jelenleg 73 jelentkező akadt, aki kisebb-nagyobb összegekkel támogatná az Y folytatásának kiadását. Négy-öt ember 2-3000 forinttal, a legtöbben 4000 forinttal, nem kevesen 5000-rel, és néhányan 8-10 000 forinttal, vagy még többel. Eddig a végösszeg 331.500 forint egészen pontosan. Vagyis mindössze 68.500 forint hiányzik.

Ebben már az is benne van, hogy néhányan futottak egy “második kört”, vagyis amikor kiderült, hogy megállt az egész, hozzátettek még 1-2000 forintot (sőt, volt, aki megduplázta a 4000-t).

Mivel volt olyan, aki azt írta, hogy amennyiben úgy néz ki, hogy összejönne a szükséges pénz, vagyis már közel járunk, akkor ő is beszállna, illetve olyanok még nem szólaltak meg, akik ugyan 4000-t nem tudnának fizetni de 1-2000 forinttal azért ők is szívesen segítenének, akkor most lenne jó idő hozzá, hogy most ők is írjanak.

Mivel végig fejben tartottam, hogy mennyire jó fejek vagytok, hogy ezt így összedobjátok, és nagyon jó volt látni, hogy mennyien kiálltok az ügy mellett, sokat gondolkodtam, mivel tudnám ezt nektek kicsit is viszonozni úgy, hogy ne a kötet kárára menjen, vagyis a kiadás nyereségét ne csökkentse. Mivel – nem győzzük eléggé hangsúlyozni -, hogy a kötet megtérülése szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy amennyiben lehetséges, tőlem vegyétek meg a kiadványt – ezt most próbálom kicsit érdemessé is tenni, úgyhogy ezt találtam ki (azoknak, akik már benne vannak, és kedvcsinálónak azoknak, akik még nincsenek):

Amennyiben megjelenik a kötet, aki tőlem veszi meg, az kap a könyv mellé 8 oldal másolt karaktervázlatot az Y rajzolójától, hogy milyennek tervezte eleinte a szereplőket (Yorick, Beth, Dr. Mann, 355 ügynök, Alter és az Amazonok). Ezt megkapja természetesen mindenki, aki beszállt a buliba.

A könyv könyvesbolti ára 2990 ft lesz, aki tőlem veszi meg, rendezvényeken 2400 ft lesz, nektek mindenkinek 2200.

Aki személyesen veszi meg tőlem rendezvényeken, annak garantálom, hogy az első 3 Vertigo könyvet valamivel olcsóbban megkapják, mint az Y első kötetét, vagyis a történet elejét (ha még nincs meg, vagy több kell belőle) is majdnem annyiért, mint ezt a “második” részt. Rátok ez akkor is vonatkozik, ha nem személyesen veszitek meg tőlem, hanem rendelitek – vagy akár csak külön a 3 Vertigót rendelitek.

Aki 1-3000 forinttal járult hozzá a kötethez, kap mellé ajándékba egy Pókfej lexikont, egy Piramisfej strip gyűjteményt és a Vertigo sorozat bármelyik részét, amit választ.

Aki 4000 forinttal, vagy többel szállt be, azok ezen felül kapnak még egy Vertigo könyvet és egy Marvel könyvet is a következők közül (Az Új Bosszú Angyalai: Kitörés!, Őrszem, Pókember: Venom, Végső harc, A múlt emlékei, illetve Mutánsvilág 1).

Ennyivel tudok még én hozzájárulni, nagyon szeretném, ha végül megvalósulhatna a buli. :)

(2010. április 18. vasárnap – 21:00) Tavaly felmerült a lehetősége annak, hogy folytatódhatna külön kötetben az Y, az utolsó férfi című Vertigo képregény. Aztán jött ez a gazdasági válság, és a tervnek befellegzett. Sokan kerestek meg azzal, hogy nem lehetne-e mégis valamiképpen kiadni ezt a sorozatot. A tavalyi szavazáson, ahol arra kellett szavazni, hogy melyik Kinpin-kötetet várjátok a legjobban, az Y-ra 99-en szavaztak.

Azóta is majdnem minden héten kapok akár privát üzit, akár e-mailt, hogy mennyire jó lenne, ha folytatódna az Y. Mindenkinek azt kellett írnom, hogy sajnálom, de ebben a jelenlegi helyzetben még nem lehetséges. De engem sem hagyott nyugodni a helyzet, úgyhogy kerestem mindenféle alternatív megoldást erre a problémára. Találtam is egyet. De nem lesz gyenge.

Következzenek a számok: a Vertigo 4-ből, vagyis az utolsó kötetből 505 darab fogyott el eddig. Ebben már az is benne van, hogy az utolsó kb. 50-100 darabot bagóért adtam el, vagyis a reális eladás inkább valamivel 400 fölött van, de legyen 450 (végig optimistán fogok számolni). Ez 700.000 ft buktát jelent.

Reálisan számolva egy új Y kötet buktája ennyi veszteséget hozhat. Talán picit többet, mert sorozatok esetében a csökkenő eladás sajnos állandó tényező. De mindegy, legyen 700. Bár azzal tisztában voltam, hogy ennyi pénzt nem tudok befektetni, illetve kockáztatni, mert azzal a kiadó jövőjét tenném kockára, de azzal a 99 emberrel, akik első helyre tették az Y-t, már bele lehetne vágni. Amennyiben tényleg hajlandóak lennének ők is áldozni rá valamennyit, nem csak én.
Az kellene hozzá, hogy amolyan Y-részvény-szerűen be kéne mindeninek szállnia 2-4000 ft-tal. Ha a 700.000-t nézzük, annyit egészen biztosan nem fogok bevállalni, úgyhogy enélkül nem fog menni. De vagyok annyira fan, hogy azt mondjam, nekem megér 300.000 ft-ot, ha folytatódhatna az Y sorozat. A többit ennek a 100+ embernek kéne összehoznia. Egészen konkrétan úgy képzelem el, hogy közzéteszem, hogy írjon egy mailt az, akinek ez megérne annyit. Ha van 100 ember 4000 ft-tal, helyben vagyunk. Ha lesz 200 ember, akkor elég a 2000 ft fejenként. Én, a magam részéről megkockáztatnék 300.000-t, ha netán megbukna ismét a sorozat. A többiek pedig 2-4000 ft-ot kockáztatnának vele. Ellenben, ha bejön, akkor lesz újra Y sorozatunk.

Azért ennyire nehéz ez a lépés, mert ez az Y sorozat totálisan egy “wild card”, vagyis éppen úgy lehet bukta, mint a Vertigo antológia, de éppen úgy lehet tök sikeres is. Amióta a Vertigo sorozat megjelent, már eljutottunk oda, hogy az olvasók válogatnak: nem vesznek meg minden képregényt, hanem félreteszik a pénzüket arra, ami a legjobban érdekli őket – már túl nagy a választék, nem futja mindenre. Több sorozat meg is szűnt, félbemaradt az elmúlt években, és voltak olyanok is, amikben az olvasók csalódtak. Ez mind egy Y-kötet részére pozitív tényező, arról nem is beszélve, hogy az antológiák egyértelműen megbuktak itthon, nem lehet tudni, hogy az Y önmagában mennyire lenne sikeres. Akár amiatt is, mert valakik mondjuk ki nem állhatták a Prédikátor szövegét, vagy a Constantine rajzait (mindkettőre hallottam már példákat). Végezetül pedig, a hatalmas árengedményekkel, amikkel az elmúlt években a Vertigókat árusítottam, olyanok is megismerték és megszerették az Utolsó Férfit, akik előtte nem. Vagyis mindent összevéve, valóban totálisan kiszámíthatatlan, hogy egy külön Y-kötet mennyire lenne sikeres itthon.

Nyilván egyszeri dologról van szó, vagyis nem kellene minden kötet előtt ennyit fizetni, csak az induláshoz. Ha látom, hogy vissza tudja hozni a készítés árát a kötet, a többi részt már kifizetem én, de ekkora összeget nem tudok egyedül megkockáztatni. De szeretem annyira a sorit, hogy nekem 300-at megér, adni neki egy újabb esélyt. Ha valaki szintén szereti annyira, mint én, annak talán megér 4000 ft-ot ugyanez. Ha ebből találunk 100 embert, meg fogom venni a következő részeket.

Mielőtt bárki megkérdezné: a könyvet ettől függetlenül meg kell venni, hogy visszajöjjön az ára. Ez amolyan összedobott pénz, ami a folytatáshoz szükséges, és amivel mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy legyenek továbbra is felnőtt képregények Magyarországon.

További részletek: a következő kötet 5 részt tartalmaz (ebből az első már benne volt a Vertigo 4-ben, de egy nagy sztori, úgyhogy nemigen lehet kihagyni), nagyjából 120 oldal és 2990 ft lenne az ára (börzéken 2400 ft).

Tisztában vagyok vele, hogy ez a kezdeményezés némely emberben visszatetszést fog kiváltani, de bevállalom. Mielőtt ide kiírtam volna, a fórumon már megpedzettem a dolgot, és nem tűnik lehetetlennek – olyanok is akadtak, akik csak azért regisztráltak a fórumra, hogy leírhassák: ők benne lennének, ha ezen múlik, hogy folytatódjon itthon az Y.

Ennyit szerettem volna mondani. Nagyon szeretném, ha összejönne, ha lenne annyi ember, hogy megvalósulhasson. Első körben csak egy felmérést szeretnék végezni, hogy van-e annyi ember, amennyivel már el lehetne kezdeni az előkészületeket. Vagyis első körben csak egy e-mailt kellene elküldenie azoknak, akik úgy érzik, hogy nekik megérne a folytatás lehetősége 2-4000 ft-ot. Mindenkinek külön, egyesével válaszolni fogok. Ha pedig összejön annyi, akkor küldök mindenkinek külön egy számlaszámot, vagy címet. Ha nem jön össze akkora összeg, amekkora kell, akkor senkinek nem kell küldenie semmit, hogy felesleges pénzmozgás ne legyen. Elkezdeni viszont csak akkor fogom, ha már összejött, vagyis kérek mindenkit, hogy csak az írjon, aki ténylegesen is kifizetné ezt az összeget. Az e-mail cím: vertigo3KUKACfreemail.hu

Ha pedig összejön a szükséges összeg, és az Y anélkül is nyereséges lesz, mindenkinek visszaadom a pénzét – vagy akár ingyen kaphatja a következő két Y kötetet.

Egy utolsó megjegyzés a végére: ez egy lehetőség. Ellenben másik lehetőség nincs. Úgyhogy akit nem érdekel, megkérem, hogy hagyja figyelmen kívül az egészet, és tényleg csak az írjon, aki lát benne fantáziát.

Köszönöm!

Forrás: pokember.hu
Fórum téma