X-men: Változások az 1990-es években

1991-ben, egy szép jubileumhoz érkezett el a Marvel-univerzum, ugyanis pontosan 50 évvel korábban mutatkozott be Amerika Kapitány a képregény lapjain. Ezzel egy időben az X-univerzumban is hatalmas változások következtek be. Egyes címek megszűntek, mások átalakultak, újak is indultak, emellett a tagok is csapatokat váltottak, ami megint megnehezítette az olvasóknak a követhetőséget.

Az X-faktor a 71. számmal, 1991 októberétől, immáron egy teljesen új alakulatot mutatott be, Plazma és Polaris vezetésével. Higanyszál, a korábbi új mutáns Farkas, Jamie Madrox (aki duplikálni tudja magát), Guido (aki abnormálisan erős volt, mert energiát tudott raktározni a testében), valamint a korábbi gonosznak számító Rejtély és Kardfogú is a csapat tagjai lettek Forge mellett. 1998-ig jelent meg a sorozat, amely 149. számot ért meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

X-men

1991 októberétől újraindult az Uncanny címszó nélküli X-men, amelyet Jim Lee rajzolt és Chris Claremont írt (mindketten csak rövid ideig dolgoztak e címen). Tom DeFalco ötlete volt indítani egy új X-sorozatot, aki 3 évvel korábban már ezt megtette Rozsomákkal, aki a saját szériájában megkapta a lehetőséget az önálló kalandokra.

Amíg Pókemberből havonta több széria futott, addig az X-men fősorozatánál nem ez volt a helyzet, pedig a piac elbírt volna még egy ilyen címet. Az X-szerkesztőségben sokáig ellenálltak, de miután DeFalco lett a főszerkesztő, ezt a rezisztenciát letörte.

Az új csapatokban az idősebb tagok mellett, a fiatalabbak is szerepet kaptak, sőt teljesen újak is.

Az Uncanny-cím, amelyben az aranycsapat szerepelt, tagjai Jégember, Jean, Arkangyal, Kolosszus, Vihar és Bishop voltak. A kék csapat a sima X-men lapjain szerepelt, tagjai Küklopsz, Bestia, Vadóc, Gambit, Rozsomák, Psziché és X professzor voltak.

Ez utóbbi képregény lapjait a fiatal koreai Jim Lee rajzolta. Az első szám, amely több eltérő borítóval jelent meg, 8 milliós eladott példányszámmal büszkélkedhetett, ami rekordnak számít a mai napig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

X-erő/X-force

Az Új Mutánsok tagjainak, akiknek felállása elég gyakran változott, kalandjai a 100. számmal véget értek.

A tagok nagy része átkerült az X-erő nevű csapatba, köztük volt Kábel, Ágyúgolyó, Boom Boom, Hadiösvény, Napfolt stb. Amíg X professzor az űrben volt, addig a valamennyire jóvá váló Magneto irányította az Új Mutánsokat. Azonban ő nem Xavier professzor volt, ami később ki is ütközött, így a tanítványok elpártoltak tőle idővel. Sokan Kábelt követték az új csapatba.

Rob Liefeld volt az, aki a sorozat irányítását a kezei közé vette. Rajzstílusát sokan túlzónak tartották, de az biztos, hogy rajzai energikusak voltak. A csapat célja a Mutáns Felszabadító Front legyőzése volt. 129 számot ért meg a 2002-ben megszűnő első sorozat.

X-Generáció/Generation X

A korábban rossz oldalon szolgáló Emma Frost (a Pokoltűz Klub Fehér királynője) és Vészmadár megkapta a lehetőséget, hogy Xavier professzor jóváhagyásával fiatalokat oktasson Xavier „akadémiáján”.

1994 októberétől jelent meg a csapat kalandja, amely tv-sorozatot is kapott egy rövid időre. A sorozat inkább a fiatalok problémáival foglakozott, minthogy egy akcióval megspékelt füzet legyen. 2001-ig jelent meg a sorozat, s a 75. számmal szűnt meg.

Új X-men

A skót író, Grant Morrison (az eddigi Kingpines Batman-képregények legtöbb számának szerzője), színre lépésével 2001-től a sima X-men sorozat a 114. számtól, Új X-men címmel jelent meg. Ebben a történet-folyamban az látható, hogy az emberek és mutánsok közötti harc a végéhez közelít, ugyanis a homo sapiensek ki fognak halni, amellyel a superiorok, azaz mutánsok szerzik meg a bolygó feletti irányítást. Magneto így eltűnik, Xavier újra járni tud, de a gonosz testvére Cassandra Nova a háttérből szövi ármányát. Jean és Scott Summers kapcsolata válságba kerül, Scott Emma Frost karjai között találja meg a vigaszt, míg Bestiából egy jövőbeli szuperbűnöző képe sejlik fel. Jean, Kolosszus, Moira MacTaggert meghal ebben a történet folyamban. A 154. számmal a Morrison-éra véget ért és a cím is visszakapta az X-men nevet. A Fumax kiadó Új X-men: E, mint eltörölni kötete ezt a korszakot kezdte el közölni.

X-treme X-men

2001-ben indult a sorozat, benne főleg Vihar, Vadóc, Bishop és Bestia szerepeltek a harmadik Viharmadárral. A sorozat „rosszfiúja” Diego Sandoval volt, az X-eket Vihar vezette. Ebben a sorozatban került a legtöbb etnikai csoport bemutatásra, amely csak létezett. 2001 és 2004 között jelent meg a 46 számot megérő széria, melyből mindet a nagy visszatérő Chris Claremont írt.


Felhasznált irodalom:

-Official Index to the Marvel Universe : Uncanny X-Men (1st printing, 2010, ISBN# 978-0-7851-4958-3, Marvel Worldwide Inc., írta Al Sjoerdsma, Stuart Vandal, Jeph York és még sokan mások)
-X-Men : The Characters and Their Universe (1st printing, 2014, ISBN-13: 978-0-7858-3181-5, Chartwell Books, írta: Michael Mallory)
-és az egyes angol számok felhasználása

Írta: Mustabasic Damir (a szöveg a 2016-os Szegedi képregénybörzére készült)