X-Men: Törésvonal (NMK #77)

Cím: X-Men: Törésvonal (NMK #77)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Jason Aaron, Kieron Gillen, Carlos Pacheco, Frank Cho, Daniel Acuña, Alan Davis, Adam Kubert, Tim Seeley, Billy Tan, Cam Smith, Mark Farmer, Mark Roslan, Jason Keith, Val Staples, Andres Mossa, Frank D’Armata
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.12.17.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Annak ellenére, hogy a mutánsok soha nem voltak ilyen kevesen, a világ továbbra sem hajlandó befogadni őket, ráadásul egy mutáns által kirobbantott nemzetközi konfliktus miatt tovább erősödtek a mutánsellenes hangok.
Mialatt a széthullóban lévő X-Men darabjait próbálják összetartani, Küklopsz és Rozsomák közt újra fellángol a régi ellentét. Összecsapásuk nyomán nem csak az egykori szövetségek bomlanak fel,
de utána az egész Marvel Univerzum is egészen más arcát mutatja majd.
A gyűjtemény az X-Men: Schism 1-5., a Generation Hope 10-11. és az X-Men: Regenesis 1. számát tartalmazza.

Előszó:

„Nincs több mutáns.” Három egyszerű szó, ami örökre megváltoztatta a Marvel mutánsainak életét. Mikor a homo superior fajból csak maroknyian maradtak, és nem születtek újabbak, az X-men is merőben más célokért küzdött tovább. Az addig hangoztatott tolerancia és elfogadás többé már nem számítottak a legfőbb prioritásnak, helyettük egy jóval ősibb cél vezérelte tetteiket: a túlélés.
Mivel nem volt már hova hátrálniuk, nem meglepő, hogy az X-men viselkedése is megváltozott. Szimbolikus volt Xavier iskolájának bezárása, és hogy a csapat új otthonukba, Utópia szigetére költözött. A San Francisco partjainál található Utópia nem az oktatást szolgálta, részben menedékhely, részben erőd volt, de legfőképpen annak bizonyítéka, hogy a mutánsok harc nélkül nem adják meg magukat.
Küklopsz és Rozsomák is megtanult egymás mellett, egymásért harcolni. Korábban a két hős többször összekülönbözött, általában az apró termetű, puskaporos hordónak is beillő kanadai kötött bele az X-men keményfejű vezetőjébe — a helyzetet pedig nem könnyítették meg Rozsomák Jean Grey iránt táplált érzelmei sem. De az évek során a feszültség csökkent, és kölcsönös tisztelet alakult ki közöttük. Sőt, az M-Nap óta közelebb kerültek egymáshoz, mint azelőtt bármikor, látva a mutánsok kilátástalan sorsát.
Kettejük szövetsége teszi a Törésvonal történetét még tragikusabb olvasnivalóvá. Küklopsz és Rozsomák szétválása mögött olyan okok húzódnak, amik az egész csapat létét veszélyeztetik. Persze nem újdonság az X-men számára, hogy két vezető nézetei közt óriási szakadék tátong, és mindketten azt gondolják, hogy az a jó a mutánsoknak, amit ők képviselnek. Elég, ha eszünkbe jut Charles Xavier és Magneto kapcsolata, akik szintén jó barátok és bajtársak voltak. De a mostani nézetkülönbség mögött minden korábbinál összetettebb dolgok állnak. Jason Aaron író kiváló munkát végzett,
sikeresen vonultatta fel mindkét fél érveit, és hogy azok milyen hatással voltak az X-men tagjaira.
A Törésvonal nem csak egy „újabb” Marvel-esemény, hiszen hosszú távú következményei lettek. Az X-mennek évekkel később is két tábora van, az egyiket Rozsomák, a másikat pedig Küklopsz vezeti. Nem tudni, hogy az X-men egyesül-e valaha, de amíg nem találnak jó ürügyet a közös munkára, a mutánsokra sötét jövő, viszályok és megosztottság vár.

Előzmények:

Az X-men egységesebb, mint valaha.
Egy kivételesen mostoha időszakot követően — mikor egyetlen új mutáns sem született —, Hope Summers aktív X-génnel jött a világra, mutáns képességeinek köszönhetően pedig képes volt átvenni és leutánozni mások erejét. Hope vállait már fiatalon is óriási teher nyomja, mivel az X-men úgy hiszi, Hope végzete az, hogy összefogja a mutánsokat, és egy fényes jövő felé vezesse népét.
Nevelőapja, Kábel a távoli jövőben katonának nevelte őt, a jelenbe pedig egy maroknyi tindézser, az Öt Fény (Laurie Tromette, Gabriel Cohuelo, Idie Okonkwo, Teon Macik és K endzsi Uedo) felbukkanása szólította vissza — a fiatal mutánsokban ébredt, megfékezhetetlen erőket Hope érintése szelídítette meg.
Küklopsz, az X-men vezetőjének jóváhagyásával a csapat most Hope oldalán gyakorlatozik, hogy más, képességeikre újonnan rácsodálkozó mutánsoknak segíthessenek.
Az X-men nemrég otthagyta régi otthonát, a new york-i Westchestert, hogy egy San Francisco partjaihoz közel eső, Utópiának keresztelt mesterséges szigeten éljenek. A Föld megmaradt mutánsainak zöme a szigetre költözött, és a homo superior közösséget is egyre inkább elismerik a helyiek. Az X-men számára ez az időszak meglehetősen békésen telik, még egykori ősellenségük, Magneto is felhagyott gonosz tetteivel, és csatlakozott hozzájuk.

Előzetes: