X-Men: Tőr és Vonal

Becslésem és Honfoglalóban szerzett tapasztalataim alapján jelen cikket olvasók nyolcvan százaléka tudatában van az X-Men tíz éve történt klikkesedésének, pártosodásának, kettészakadásának. Polarizált társadalmunkat leképezve, amely összességében, döntéshozói által, nagy tömegben képtelen a harmadik útra, az írók, Jason Aaron és Kieron Gillen itt is két út közül választatják hőseinket.

Nekem új volt szerencsére. Tizenöt éves lemaradásban vagyok az X-Mennel. A többiről ne is beszéljünk. Egyszóval, vártam.

Mit kaptam tőle?

Küklopsz a történet végére ötvözi Magneto harcosságát, miszerint kétféle ember létezik, ember-ember és mutáns-ember, és ezek örök harcban állnak egymással, mert az ember örökkön örökké gyűlöli, és elpusztítani vágyja a mutánst, és a Deadly Genesis X-Professzorának eltökélt könnyelműségét, miszerint harcra éretlen fiatalok is bevethetők harcban. Őriz valamit még saját önfejűségéből, megmondóemberségéből, arroganciájából, mely mind traumatikus érzékenységéből fakad, hisz – sokat olvastunk közülük – rengeteg fájdalom és csalódás érte, melyeket nem tudott feldolgozni. Nagyon szép transzformáció. Feloldja a fiatal Magnetót – miközben Magnetó békés öregemberként él Utópián, Mutánsországban vele együtt – Scott lelkületében. Ám nem negatív karakter, mint amaz volt, nem akar rosszat, csak megvédeni sajátjait, a védelem parancsnoka, nem diktátor.

Rozsomák – neki ezer arcát megismerhettük már, de legalább hármat-négyet. Az egyik a korai, elviselhetetlen P,ukkancs, Joe Pesci drámai és komikus karaktere egyben, a másik a Vergődő Ember és Vadállat, aki nem tudja, hogy micsoda ő, jobb pillanataiban a kocsmapultot vagy egy japán kikötő korlátját támasztó favágó vagy szamuráj, rosszabbakban “Farkas Kibelező Károly”, őrült farkasember-hentes szakmunkás – százötven kilós, adamantiumbetétes rozsomák. Van még a sima gyilkológép, és a zen-buddhista mester-tanítóbácsi. Jason Aaron leginkább ezt a visszafogott, mogorva, mégis kedves, lassú lépésekkel a lelki béke felé haladó karaktert írta tovább.

Mintha a két karakter épp ellenkező pályát jártak volna be az évtizedek alatt, Küklopszból harcos Rozsomák lett, Rozsiból pedig az X-Csapat higgadt vezetője, mint egykor Küklopsz.

Gyönyörű, szélesebb olvasótábort megőrző megoldás, állásfoglalásra készteti az olvasót, de nem veszi el a kedvét azzal, hogy nagyon kell választani a két frakció, Küklopsz és Rozsomák tábora között. A Polgárháború alatt Vasembert vagy rendesen utálta valaki, vagy elismerte, hogy igaza van, de inkább nagyon ellenszenves lett a regisztrációt támogatókkal együtt. Talán sose bocsátom meg nekik.

Itt viszont mindkét csapatra kíváncsi az olvasó, hogyan halad tovább a sötétebb, harcosabb, nemzetközi konfliktusokkal terhelt szál, és az újjászervezett iskola kevésbé vészterhes, young adult-témák kifejezésére alkalmasabb vonal.

Ja, mert erről szól. Azt a pár, békében élni vágyó, Utópia szigetén élő mutánst jobban támadják minden felől, mint amikor még milliónyian voltak, az új Pokoltűz Klub mestertervének hála, és a válaszreakciót az egyébként egyesült mutánstársadalom nem tudja megbeszélni, így kettészakad.

Scott Summers Rozsomákkal vívott alfahím-harcában felidéződik a híres, gyönyörű borítóképen is megörökített párbaj Ororóval. Az a csata annyiban volt majd harminc éve haladóbb, hogy egy nő lett a csapat alfahíme. Scott átlagos lúzerarcát mutatta. Most egy zenmester-rozsomák és a szokásos “mindig-rosszul-döntök” Küklopsz méri össze azt, amije van, hogy kiderüljön, mindkettőé egyforma hosszú. Ezt rajtuk kívül Jane Grey tudná megmondani, bár a “kit szeretett jobban” vetélkedőhöz inkább Scott ragaszkodik, az örök kamasz. Logan, a vén már túl lenne a témán, meg tudná ölni ellenfelét, de nem akarja.

Roppant szimpatikus, ahogy Aaron icipicit finomítja Old Man Logant. Kedves párbeszédekkel, jófejséggel, szülői gondoskodást tükröző gesztusokkal csiszolja a kemény anyagból faragott, fafejű kanadai karakterét.

A rajz? Fel se tűnt ilyen jó írásmód mellett. Nem lehetett annyira rossz.

Lénárd László

Cím: X-Men: Törésvonal (NMK #77)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Jason Aaron, Kieron Gillen, Carlos Pacheco, Frank Cho, Daniel Acuña, Alan Davis, Adam Kubert, Tim Seeley, Billy Tan, Cam Smith, Mark Farmer, Mark Roslan, Jason Keith, Val Staples, Andres Mossa, Frank D’Armata
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.12.17.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: LoadingVAN MÉG MÉG MIT OLVASNI: