X-Men: Szauron árnyékában (NMK #101)

Cím: X-Men: Szauron árnyékában (NMK #101)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Roy Thomas, Gerry Conway, Neal Adams, Don Heck, Sal Buscema, Tom Sutton, Tom Palmer, Sam Grainger, John Severin
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 184 oldal
Megjelenés: 2021.11.04.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Minden idők legkülönösebb tinédzsereinek egy új és halálos veszedelemmel kell felvenniük a harcot Dr. Karl Lykos és az agymosó képességgel bíró alteregója, a hüllőtestű Szauron személyében.
De ez még csak a rájuk váró nehézségek jéghegyének csúcsa, mert hamarosan szembe kell nézniük régóta halottnak hitt ellenségek és szövetségesek visszatérésével is.
Készüljetek fel egy elképesztően klasszikus kalandra, ami fenekestől felforgatja majd az X-Men világát.

A gyűjtemény az X-Men 60-66. és az Amazing Adventures 11. számát tartalmazza.

Előszó:

Szokás mondani, hogy ahol az út véget ér, ott kezdődik a kaland, és ez kétségtelenül igaz az eredeti X-Men sorozat történetére. A mutánsok alkonya folytatása ez, ami a Marvel vidám kis mutáns csapatának utolsó kalandja is egyben, mielőtt 1970-ben elkaszálták volna a szériát.
Ma már tudjuk, hogy a minden idők legszokatlanabb csapataként ismert mutánsok ötlete túl jó volt ahhoz, hogy végleg a képregények szemétdombján ragadjon. Így később vissza is tértek, sőt második eljövetelük sokkal jobb volt a korábbinál is, de ekkoriban a napjaik még meg voltak számlálva. Ugyanakkor az utolsó részek sem csupán egy haldokló sorozat szánalmas kapálózásai voltak, mielőtt halkan kiszenvedett volna. Roy Thomas és Neal Adams úgy érezte, nincs veszítenivalójuk, így hát mindent bele is adtak a képregénybe, az eredmény pedig magáért beszél.
Roy Thomas történetei hihetetlenül újítóak voltak, amik olyan újabb ellenségeket mutattak be az olvasóknak, mint Szauron és az Élő Monolit, illetve olyan régi kedvenceket is visszahoztak, mint az Őrök, vagy a csapat régi főellensége, Magneto. De az újabb történetek legnagyobb sztárja Neal Adams volt. Realizmus és művésziesség dolgában az X-Men fényévekkel a többi korabeli kiadvány előtt járt. Jim Sterankóhoz hasonlóan Adams is rendelkezett reklámgrafikus tapasztalattal, amit képregényesként is tudott kamatoztatni azzal, hogy egy csipet modernizmust csempészett az alkotásaiba.
Elhagyta a hagyományos szögletes képkockákat, és sokszor inkább átlósan rendezte el az oldalakat, így egyrészt hatékonyan használta ki a teret, másrészt a karakterek is képesek voltak kitörni a korlátok közül. Mindezt a tökéletes perspektívákkal olyan dinamikus szintre emelte, amire a Marvel történetében még nem volt példa. Az X-Men elkaszálásának legszomorúbb része, hogy az eladások éppen javulóban voltak a sorozat befejezésekor. Az alkotópáros akciódús történetei sikerrel fordították meg a sorozat szerencséjét, de ennek híre már túl későn érkezett meg. Mire a végleges
fogyásjelentések befutottak, megszületett a döntés a Marvel mutánsainak jegeléséről. Mindazonáltal ez nem jelentette azt, hogy az X-Men karakterei ne vendégszerepeltek volna számos más képregényben a következő években, ahogy azt tapasztalhattátok már Steve Englehart Amerika Kapitány és Sólyom: Titkos Birodalom című történetében.
Ezek közül a feltűnések közül végül Bestia önálló történetét választottuk az Amazing Adventures-ből, hogy megtudjátok, Hank McCoy miként alakult át a ma ismert modern szörnyeteggé.
Fogadjátok hát szeretettel a következő történeteket, amik után nem intünk végső búcsút, csupán a legközelebbi viszontlátásig köszönünk el X Professzortól, Küklopsztól, Csodalánytól, Jégembertől, Angyaltól és Bestiától, vagyis az eredeti, legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan X-Mentől.
„Remélem, Scott, mert igazából ez a világ jó… olyan, amit érdemes megmenteni… főleg, amíg olyanok lakják, mint az X-Men.”

Előzmények:

X-Men. Mutáns hősök, akik a világ védelmezésére esküdtek fel, pedig a világ egyszerre féli és gyűlöli őket. Nemrég a csapatot súlyos tragédia érte, amikor a csapat alapítója, X Professzor meghalt. Az iskola és annak elképesztő felszerelései az X-Menre maradtak, Scott Summers vezetése mellett.
X Professzor halála után nem sokkal az X-ek összefogtak a Bosszú Angyalaival, hogy egyszer és mindenkorra szembeszálljanak Magnetóval. A mágnesesség ura látszólag meg is halt, amikor a szigeten álló erődje felrobbant.
Az X-Men nemrég talált két új mutánst: Lorna Dane-t, egy fiatal, mágneses erővel bíró zöld hajú lányt, illetve Alex Summerst, Scott öccsét, aki plazmasugárrá tudja alakítani a napenergiát.
Amikor az Őrrobotok megtámadták az X-Ment, fény derült rá, hogy Larry Trask újraindította a botrányos mutánsvadászprogramot. A gyilkos robotok eredeti megalkotója Bolivar Trask volt, de fiának új Őrei sokkal szívósabbak, mint a régi típusok. Miután az Őrök a korábbi ellenségeikkel, Skarlát Boszorkánnyal, Higanyszállal és Varanggyal együtt az X-eket is elkapták, a foglyok szövetségre léptek, és együtt legyőzték fogvatartóikat.
A vadászrobotok programjában rejlő logikai hibát kihasználva Küklopsz meggyőzte őket, hogy repüljenek a Napba, akik így el is pusztultak. A csata során azonban Plazma is súlyosan megsérült, ezért remélve, hogy segíthet sebesült bajtársukon, a csapat úgy döntött, felkeresik Dr. Karl Lykost, Xavier professzor egykori munkatársát.

Előzetes: