X-men: Mutánsok a „sötét” oldal szolgálatában

Már az X-men legelső számában találkozhattunk Magnetoval, aki a mágnesesség irányításával rendkívüli erő befolyása felett rendelkezett, ám legközelebb, amikor visszatért, már a saját csapatával, a Gonosz Mutánsok Testvériségével lépett színre. Tagjai a fertelmes kinézetű Varangy (Mortimer Toynbee), Agymester (Jason Wyngarde), aki illúziókat tud kivetíteni, valamit az ikrek, Wanda és Pietro voltak, akik a Skarlát boszorkány és Higanyszál néven váltak ismertté. Előbbi boszorkányos erejével a lehetséges és a bekövetkező jövő/események fölött bír befolyással. Az öntelt Higanyszál pedig szuper-sebességgel rendelkezik. Az ikrek azután csatlakozott a csoporthoz, miután Magneto megmentette őket Európában, egy kis faluban a csőcseléktől.

A tagság gyakran változott, Fred J. Dukes, a hatalmas súllyal rendelkező Haspók, akinek bőre gyakorlatilag áthatolhatatlan, egy visszatérő X-men ellenfél lett (kezdetben magányosan tengette napjait, döntőrészt karneválokon, cirkuszokban tevékenykedett).

Magneto

Namor, a Torpedó Magneto kiváló szövetségese volt, mert a kezdetektől megvetette az emberiséget. Alaptag azért nem lett, mert elutasította azt a lenéző stílust, viselkedési formát, amit Magneto a Skarlát boszorkánnyal szemben tanúsított.

A csapat nemsokára felbomlott, de két évtizeddel később Rejtély újra életre keltette a csoportot és ekkor már Haspók alaptag lett. A vak Irene Adler Sors néven vált ismertté, és a közeli jövőt látta előre, a jelent viszont nem. Az ausztrál Pyro, St. John Allardyce, a tüzet tudta manipulálni, Lavina pedig földrengést tudott előidézni, s a közeli tárgyakat elporlasztani.

Később volt egy harmadik testvériség is, amelyet a Varangy vezetett, Haspók és Pyro mellett még a szárnyas Sauron is a csapat tagja lett.

Lucifer

Luciferről sem feledkezhetünk meg, aki sokkal nagyobb „benyomást” hagyott X professzor életében. Egy tibeti összecsapásuk során a szakállas gonosztevő egy kőtömböt ejtett Xavier lábaira, aminek következtében az tolószékbe kényszerült. Ekkor érlelődött meg Charlesban a gondolat, hogy egy csapatot kell szerveznie. Mint később kiderült ez a gonosztevő egy ősi idegen faj tagja, amelynek célja az univerzum leigázása. Miután a professzor egy időre eltávozott a sorozatból, Lucifer újra felbukkant, de ekkor már Küklopsz állt vele szemben. A Balkán egy mély barlangjából irányító Lucifer számított Xavier professzor illetve az X-men felbukkanására így szívét összekötötte egy termo-nukleáris bombával, ha meghalna, akkor az egész világ vele pusztuljon. Szerencsére sikerült megállítani az idegent, akit „felettese” egy távoli dimenzióba száműzött veresége miatt.

Cain Markot, a Buldózert is muszáj megemlíteni, aki Xavier professzor mostohatestvére. A mutánsnak nem nevezhető Cain, Cyttorak rubinjától (egy dimenzió-közi entitás hagyta még a Földön az ősi időkben) kapta félelmetes erejét, amit testvére elpusztítására akar felhasználni. Cain a koreai háború idején dezertált a hadseregből, hogy megszerezze ezt a hatalmat, míg testvére, Charles kitüntetéssel szerelt le. Cain csak nehezen győzhető le, mivel hasonló sisakot visel, mint Magneto, amivel X professzor telepatikus befolyásának ellen tud állni (így természetesen el kell azt távolítani, ha le akarják győzni).

Nemcsak X professzor családjában vannak gonosztevők. Vészmadár unokatestvére, Black Tom Cassidy, Buldózer egyik közeli barátja és szövetségese, is számos alkalommal próbált meg borsot törni az X-ek orra alá.

Rejtély és az Őrök

A Dr. Bolivar Trask által készített Őr-robotokról sem feledkezhetünk meg, amelyeket a mutánsok levadászására és elpusztítására hoztak létre. A doktor által létrehozott robotok arra az elhatározásra jutottak, hogy az emberek is alacsonyabb rendűek az Őröknél, így rabszolgává kell tenni őket. Felismerve hibáját, Trask felrobbantotta laborját, hogy megsemmisítse kreálmányait. A történelem azonban megismételte magát, így a fia, Larry, aki az X-eket tette felelőssé apja haláláért, új robotokat alkotott. Újfent az alkotó és teremtményei megsemmisültek. Később az USA kormánya elővette ismét az Őröket, akiknek létrehozását anyagilag is támogatta, azzal a céllal, hogy egyfajta Nemzeti Gárdává váljanak. Természetesen mutáns-ellenes politikusok irányítása alatt állt nagyobbrészt a program.

A Pokoltűz Klubról sem feledkezhetünk meg, amely mélyen beágyazódott a politikába, s belső köreinek tagjai közt számos politikust is találunk.

Apokalipszis KépregényA legidősebb és talán egyik legerősebb mutáns az alakváltó Apokalipszis, aki leggyakrabban 4 lovasával, a Halállal, Háborúval, Éhínséggel és Pestissel tűnt fel. Már 5000 évvel ezelőtt is a Földön volt az ősi Egyiptomban. Miután kinézete miatt kisgyermekként elhagyták, egy sivatagi nomád, Baal, mentette meg és nevelte fel.
Az En Sabah Nur nevet adta neki, ami a legelsőt jelenti. Mottója, hogy csak a legalkalmasabb, legjobb maradhat életben és természetesen Isten-komplexusa van. Évezredeken át járta Földet, hogy háborúkat robbantson ki eltérő kultúrák, közösségek között, mint például az emberek és mutánsok között is, azzal a céllal, hogy magához ragadja végül a hatalmat.

Egy korábbi szövetségese, Mister Sinister is ugyanilyen gonosz tervekkel rendelkezik. Hasonló, vagy talán még jobb regeneratív képességekkel rendelkezik, mint Rozsomák, telepatikus és telekinetikus erő felett is befolyással bír. A genetikában is kiváló Sinister egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy a rossz oldalán legyen, a Harmadik Birodalomtól kezdve a Pokoltűz Klubon át, mindenhol csatasorba állította tudását a jó ellen. Az 1800-as években született Nathaniel Essex néven Angliában és Charles Darwin híve volt. Gyilkosokat gyűjtött maga köré, akiket Martalócoknak nevezett el, akik ártatlanokat gyűjtöttek a kísérleteihez. Az éppen akkor álmából magához térő Apokalipszis jó szövetségest látott Sinisterben és sikerült neki előhoznia annak rejtett képességeit. Legnagyobb bűnei közé a Morlockok lemészárlásának jóváhagyása, valamint a Hagyaték-vírus szabadon engedése volt.

Az egyik legrégebbi X-men ellenség, Victor Creed, Kardfogú lett, aki Sinister szolgálatában is állt. Legelőször egy Vasököl számban bukkant fel még 1977-ben.

A Gonosz Mutánsok Testvériségének a tagja is volt, a szintén X-fegyver projekt keretében megszülető Kardfogú. Egy brutális sorozatgyilkos, aki megőrül, ha a kanadai Rozsomákot meglátja. Az ő múltja is Rozsomákéhoz hasonlóan „ködös”, bár egyes új feltételezések szerint, Rozsomák édesapjának gyilkosa lehet és egyben Logan féltestvére is akár.

Ugyancsak az X-fegyver terméke volt Yuriko Oyama, vagy Lady Halálcsapás, aki egy japán tudós lánya volt, aki az adamantium-technológiát felfedezte, amiről azt feltételezi, hogy ellopták és arra a célra használtak fel, hogy létrehozzák vele Rozsomákot és hasonló teremtményeket.

Talán nem a leghalálosabb, de az egyik legügyesebb gonosztevők közé tartozik a ciánkék színű, gyönyörű alakváltó mutáns, Rejtély. Múltja gyakorlatilag teljesen ismeretlen, Raven Darkholme néven vált ismertté, de számos más alteregója is elterjedt. Kardfogútól született egy fia, akit elutasított, mert az nem volt mutáns….igaz volt egy másik fia is, az X-menből ismert Árnyék, aki mutáns volt, de őt szintén „elhanyagolta”. Egyedül a később X-menhez csatlakozó Vadócot fogadta lányává, amíg az a Gonosz Mutánsok Testvériségének tagja volt.

1978-ban, a Ms. Marvel májusi számában mutatkozott be eléggé harcias formában. Raven Darkholme néven a Hadügyi tárca kutatási és fejlesztési részlegén szerzett állást, így az amerikai nemzet legújabb fegyvereit is jól ismeri. Legfőbb célja, hogy Testvériségével meggyilkolja Robert Kelly szenátort (lásd például A[z El]jövendő Múlt napjait). Célja, hogy minél jobban belefolyjon az amerikai politikába, így titokban egy szenátor felesége is.
Betört a Mutáns Kutató Központba társaival, a Muir szigeten, hogy megszerezze a hagyaték-vírust, amit az emberiség ellen kívánt felhasználni. Ekkor halt meg Moira MacTaggert. A XX. század elején a Hidra nevű terrorszervezetnek is tevékenykedett.

Ilyen előtörténettel a háta mögött nem hihetnénk, hogy belőle jó szereplő lehetne, de olykor csodák történnek. Az USA kormányának is dolgozott testvériségével Szabad erő néven, majd az X-faktor tagja lett. Rövid ideig állt csak a jó szolgálatában, nem tudta megtagadni rossz vérét.

Felhasznált irodalom:

-Official Index to the Marvel Universe: Uncanny X-Men (1st printing, 2010, ISBN# 978-0-7851-4958-3, Marvel Worldwide Inc., írta Al Sjoerdsma, Stuart Vandal, Jeph York és még sokan mások)
-X-Men: The Characters and Their Universe (1st printing, 2014, ISBN-13: 978-0-7858-3181-5, Chartwell Books, írta: Michael Mallory)
-és az egyes angol számok felhasználása

Írta: Mustabasic Damir (a szöveg a 2016-os Szegedi képregénybörzére készült)