X-men: Alternatívák

Az X-men képregényekben is számos alkalommal eljátszottak azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy esemény másként következne be, vagy eltérően alakulna a cselekmény-fonal, így természetesen egy teljesen más jövő valósulna meg. Néhány szereplő a jövőből utazott vissza, hogy megváltoztassa azt vagy éppen egyes főhősök párhuzamos világokba, dimenziókba kerültek át, ahol egy „kifordult” univerzummal ismerkedhettek meg. Elevenítsünk fel pár érdekesebbet!

A jövendő múlt napjai

Chris Claremont és John Byrne 1981-ben, két rész erejéig, nem a jelennel foglalkozott, hanem inkább egy távoli, lehetséges jövőre helyezte a hangsúlyt.

Az Uncanny X-men 141. és 142. részeiben (magyar X-men 29. és 30. száma) megjelenő történet, amely az előző X-men film alapanyagául szolgált, egy olyan disztopikus világba kalauzolt minket, ahol a mutánsokat nemcsak, hogy utálják, rettegnek tőlük, de a legtöbbjük koncentrációs táborokba van zárva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2013-ban járunk, amikor is az Őrök szinte teljesen kipusztították a mutánsokat. A megmaradtak táborokba vannak zárva, ahol nyakörvet viselnek, melyek semlegesítik a képességeiket. Ruháikon M-betűt viselnek, amely arra predesztinálja őket, hogy a társadalom legalacsonyabb osztályaként vannak számon tartva.
Azonban az emberiség többi része is meg van „bélyegezve”.

Az A-betűvel megjelölt emberek magukban hordozzák a mutáns-géneket, így nem szaporodhatnak. A H-betűvel megjelöltek, a „teljes/igazi” emberek, azok, akiknek engedélyezett a humán reprodukció.

Ebben az idősíkban a szuperhősök nagy része már nem él, az X-men egykori tagjaiból is csak Árnymacska, Kolosszus, Vihar és Rozsomák vészelte át ezt a sötét időszakot. A Fantasztikus Négyesből az egyetlen túlélő Sue Storm és Reed Richards fia, Franklin, és ott van még a második Főnix is, Rachel Summers, Jean Grey és Scott Summers lánya, aki szintén az ellenállók oldalán harcol. Velük van még az egykori Magneto, aki immáron X professzorhoz hasonlóan tolószékben tengeti napjait.

E sanyarú jövő kialakulása a múltban gyökerezik, ami azzal vette kezdetét, hogy Rejtély és a Gonosz Mutánsok Testvérisége meggyilkolta az elnök-jelöltségre pályázó Kelly szenátort, valamint X professzort és Moira MacTaggert-öt. Ez a lépés a mutánsokat terroristaként bélyegezte meg, ami egy mutáns-ellenes elnök győzelmét segítette elő, aki sokkal élesebben szólalt fel a mutánsok ellen, mint az egykori Kelly szenátor. Az elnök által elfogadott mutáns-ellenes törvényt a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesek nyilvánította, ami miatt az nem léphetett hatályba, így az elnök e miatt újra aktiválta az Őröket, akik elpusztítottak majdnem minden mutánst, de nemcsak őket, az emberek nagy részét is, s átvették az irányítást Amerika felett. 2013-ban a Föld még megmaradt népei nukleáris támadást terveznek Észak-Amerika ellen, ami annak teljes kipusztulásával járna.

Ezt megelőzendő, Rachel Summers visszaküldi Kitty, akkor már Kate Pryde, 46 éves tudatát, az 1980-as évekbeli 13 éves testébe, hogy előre jelezze társainak a tragikus jövőt. Azért lett Kate kiválasztva erre a célra, mert fiatalkori énje akkor még nem rendelkezett megfelelő tudással egy pszichés támadás elhárításához. Az X-men, hála az égnek, időben megérkezett a múltban, s megmentette a likvidálásra kiválasztott egyéneket.

A jövőben mindeközben a megmaradt X-ek a Baxter-toronyban, ami akkor az Őrök központja, indítanak támadást, ami Rozsomák és Vihar halálával végződik.

Miután Kitty sikerrel járt a múltban, idősebb kori énje eltűnt, s az X-ek azon tanakodnak, vajón megváltoztatták-e a jövőt.

Washingtonban az USA elnöke, Kelly szenátor, Sebastian Shaw és egy negyedik ember a kialakult helyzetről vitáznak, s az elnök javaslatára a mutáns-problémával természetesen foglalkozni kell, de titokban. E témakör innentől kezdve azonban már nem Kelly szenátor és a Kongresszus hatáskörébe tartozik, így talán elkerülhetővé vált e sötét jövő.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

X Mutáns/Mutant X

Az 1998-ban indult sorozat főhőse Plazma volt, akinek a lelke átkerült egy másik dimenzióba, ahol ő volt az ottani X-men, a Hatok „irányítója”. Mindenki furcsán tekintett a megváltozott vezetőre, egyedül a fia, Scotty értette meg, hogy ez az Alex Summers nem a valódi édesapja, hanem egy másik világból érkezett.

A csapat is a valós világ kifordított tükörképe volt, Csodanő, itt Madelyne Pryor, Alex felesége, Scotty édesanyja, telekinetikus képességekkel rendelkezett.

Vérvihar, aki az időjárást továbbra is irányítani tudta, itt már vámpírként élte életét. A zöld kétéltűhöz hasonlító Hank Mckoy is tag volt, aki elvesztette minden tudását kísérletezései során, s már koránt sem volt régi önmaga. Jégember, akinek erejét Loki úgy befolyásolta, hogy azt nem tudja irányítani is csapattag lett.

Warren Worthington, az elkárhozott, akinek itt toll-szárnyai voltak, de tüzet tudott okádni… egyfajta átmenet volt az apokaliptikus verzióba. A 32 számot megérő széria egészen 2001-ig jelent meg.

Kábel

A félig ember, félig gép férfi valójában Scott Summers és Madelyne Pryor gyermeke, Nathan Summers. Miután Scott elhagyta Madelyne-t, az a dühtől Koboldkirálynővé változott, majd fel akarta áldozni saját fiát a Sötét oldal javára (lásd magyarul az Infernoban megjelentek nagy részét az X-men 28-31. és Marvel Extra 17-20. számaiban). A kis Nathan egy techno-organikus vírussal lett megfertőzve, ami miatt fémessé kezdett válni a teste. Egy időutazó (akiről kiderült, hogy Rachel Summers, Jean Grey és Scott Summers lánya egy másik idősíkban) mentette meg a kis gyermeket, akit elvitt a jövőbe, hogy meggyógyítsa azt.

A kis Nathan elővigyázatosságból klónozva lett, ha nem működne rajta a vakcina. Hála az égnek sikeres volt a gyógymód, majd a jövőbe vitték Scott és Jean tudatát, ahol azok felnevelték a gyermeküket.

A klón viszont Apokalipszis irányítása alá került, aki a gonosz szolgálatába állt Stryfe néven. Az igazi Nathan és klónja halálos ellenfelek lettek és az összes idősíkban ádáz küzdelmet folytattak egymás ellen. 1992-ben egy kétrészes minisorozatban kapta meg első önálló szereplési lehetőségét Kábel, majd 1993 és 2002 között egy 107 részes széria is megjelent a karakter főszereplésével (természetesen, azóta már több Kábel széria is publikálásra került).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Újvilág X-men/Ultimate X-men

A sorozat 2001-ben jelent meg, s egészen 2009-ig került kiadásra, s a 100. számmal szűnt meg. A fiatal mutánsok történetét mesélte el a kezdetektől, a cselekmény megismeréséhez nem volt szükséges semmilyen előismeret. Azzal a céllal hozták létre a sorozatot, hogy új, fiatal olvasókat nyerjenek meg, akik a régi szériát már nem kívánták megismerni annak hatalmas és szerteágazó múltja miatt. Magyarországon 26 szám (benne 39 amerikai résszel) és egy kötet (Fumax kiadó Újvilág X-Men: Új mutánsok, benne 6 amerikai résszel) jelent meg e szériából.

Apokalipszis kora

Mivel ez a történet már bemutatásra került nemrég az oldalon egy kiváló cikkben, így nem szükséges írnom róla.


Felhasznált irodalom:

-Official Index to the Marvel Universe: Uncanny X-Men (1st printing, 2010, ISBN# 978-0-7851-4958-3, Marvel Worldwide Inc., írta Al Sjoerdsma, Stuart Vandal, Jeph York és még sokan mások)
-X-Men: The Characters and Their Universe (1st printing, 2014, ISBN-13: 978-0-7858-3181-5, Chartwell Books, írta: Michael Mallory)
-és az egyes angol számok felhasználása

Írta: Mustabasic Damir (a szöveg a 2016-os Szegedi képregénybörzére készült)