Vienna Comic Con – “2017 legjobb hétvégéje”

2017. november 18-19-én immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Vienna Comic Con, melynek helyszíne változatlanul a Reed Exhibition Messe Wien.

A hétvége során az odalátogatóknak számos hírességgel lesz alkalma találkozni a képregények, a filmek és a cosplay világából.

Idén pótolja a tavalyi elmaradt látogatását John Rhys-Davies (Gimli, Challenger professzor, Arturo professzor), tiszteletét teszi Jason Isaacs (Lucius Malfoy), ideát lesz Sebastian Roché (Vámpírnaplók/Odaát), és Benedict Wong, a Marvel Filmes Univerzumának Wong-ja.

A cosplay kedvelői örömére idén Alodia Gosiengfiao látogat el a rendezvényre, aki 2014-re bekerült a top 10 Cosplayer közé. Több mint hatmillió rajongóval büszkélkedhet csak a Facebookon, és több százezer követővel Youtubeon és Instagramon. Elkíséri őt honfitársa, Liui Aquino is, aki 2011. októberében kezdett bele a cosplaybe, az üzleti életet hátrahagyva. Több százezer követője igazolja döntésének helyességét.
A cosplay-rajongókat a sztárok mellett még a hagyományosan a VIECC keretein belül megrendezett Cosplay Championship is várja, ami közép és kelet Európa legkomolyabb versenye. Az indulókat négy kategóriában várják: Needlework, Armor, FX és Larger Than Life.

Számunkra a kiemelt fontosságú vendégekhez érkeztünk: a képregényalkotókhoz. Idén sem lehet okunk panaszara ezen a téren, hiszen kapásból itt lesz az American Vampire, a The Wake, és a magyarul jelenleg futó Batman sorozat írója, Scott Snyder. A kétszeres Eisner-díjas író jelenleg a DC Sötét Multiverzumán dolgozik, de említésre méltó minisorozatai közé tartozik a Wythces, a Lemire-el közös A.D.: After Death, vagy a Futaki Attilával közösen elkészített Severed.

Adi Granov nevével először a Vasember: Gyilkológép kötet révén találkozhattak először a hazai olvasók, az egyedi festett borító elég vegyes fogadtatásra talált. Később az első Marvel-box keretén belül megjelent Vasember: Extremis-t viszont sokak tetszését elnyerte, ahol ő felelt a belső oldalakért is. A Marvel előszeretettel alkalmazta borítórajzolóként, 2007 és 2010 közül bátran felkaphatunk egy tetszőleges füzetet, nagy eséllyel az ő munkájával találkozhatunk.

Emanuela Lupacchino illusztrátorként szerepjátékos könyveken dolgozott, illetve rövid történeteket rajzolt különböző gyűjteményes fumettokba. Első amerikai munkái az IDW kiadó Angel és Star Trek képregényei voltak, de szuperhősök iránti rajongásától hajtva folyamatosan küldött be munkákat a Két Nagyhoz. Az igazi áttörést az X-factor hozta meg számára, a #211-ik számtól kezdve a sorozat egyik rendszeres rajzolójává lépett elő. Dolgozott Jason Aaron-al a nagy sikerű Thor: God of Thunder-en, de rajzolt JLA-t és Macskanőt és Supergirl-t is.

Chris Giarusso fénymásolós fiúként kezdte a pályafutását a Marvel-nél, ahol később gyártási asszisztens lett. A kilencvenes évek végén megteremtette a Mini Marvels-t, ami egy humoros strip-sorozat volt a Marvel hősök gyermekméretű másaival. Nemsokára elmaradhatatlan részévé vált a majdnem minden Marvel füzetben megjelenő Bullpen Bulletins-nek, annak 2001-es megszűnéséig. A Mini Marvels népszerűségét mi sem bizonyíthatta jobban mint a 2008-ban megjelent első gyűjteményes kötet nagy sikere, aminek első nyomása a megjelenést követően el is fogyott az utolsó darabig. Több hosszabb-rövidebb gyűjtemény megjelenését követően a 2013-ban megjelent Complete Collection is hasonlóképpen járt. Az Image-nél megjelenő minden korosztályhoz szóló G-Man sorozata jelenleg harmadik köteténél tart, ami egy humoros szuperhősképregény, önéletrajzi elemekkel megtűzdelve.

Giuseppe Carafo elsősorban borítókat rajzol az Aspen és a Zenescope kiadóknak, de a legújabb Soulfire sorozat belső oldalaiért is ő felel már. A DC-nél is felfigyeltek rá, egy Catwoman borítóval indított, és dolgozhatott a JLA vs Suicide Squad minisorozaton is.

Guillermo Ortego kihúzóként tevékenykedik legutóbb az X-Factoron dolgozott. A Marvel mellett a Valiant és a DC is előszeretettel alkalmazza. Került már ki a kezei közül Rozsomák, Justice League Dark, Batman Eternal, vagy éppenséggel Lobo is.

A sztárvendégek mellett egy hatalmas Artist’s Alley is várja az érdeklődőket, ahol mindig találni kevésbé ismert, pályakezdő, de remek munkákat felvonultató alkotókkal. Ilyen például az olasz Alessandro Giampaoletti, akinek saját ifjúsági kalandképregénye már a harmadik kötetnél jár, és olvasható ingyenesen honlapján, amennyiben rendelkezünk olasz nyelvtudással. Itt lesz meg egyenesen Graz Shaolin-templomából Bernd Trübswasser, akinek az indie képregényeit kár lenne kihagyni.

Mindenképpen fontos megjegyeznünk, hogy az idei VIECC-en a magyar képregény is megtalálható lesz. A Hall D-ben keressétek a Királyok és Keresztek standját (a Nintendo-val szemben).

A tavalyihoz hasonlóan, idén is lesz rá lehetőségetek, hogy belépőt nyerjetek a rendezvényre...!
Részletek hamarosan!