Vérszívók az akadémián – Vampire Knight #7

A vámpírokat övező hisztéria csillapodásával úgy tűnik, mintha a kiadóknak a horror eme válfajába eső művek kiadásához valóságos indokokat kellene keresniük. A sokadik vérszívó-reneszánsz elültével ugyanis az újabb trónkövetelők csak ritkán aratnak hangos sikereket: az Alexandra kiadónak George R. R. Martin neve volt a garancia, hogy érdemes próbálkozni az író egyik korai, természetesen vámpíros regényének újrakiadásával (Lázálom); a kritikailag jól fogadott Byzantium viszont nem vonzott annyi nézőt a moziba, mint ahogy azt a készítők várták, az itthon is népszerű Oldboy dél-koreai rendezőjének, Park Chan-Wooknak legújabb filmje, a félig-meddig ide sorolható Stoker pedig a kritikusokat sem győzte meg egyöntetűen.
De nem így a Mangafan: Vampire Knight című szériájuk kényszerszünete csupán a jogtulajdonos késlekedésének volt az eredménye, így miután sikerült újra megegyezni a másik féllel, a 7. kötettel folytatódhattak a Cross Akadémia diákjainak éjsötét kalandjai.

vampire-knight-71

Hino Matsuri nagyjából a Twilight-széria és a Vámpírnaplók tengelyén elhelyezkedő sorozatának központi figurája Yuuki, az akadémia igazgatójának nevelt lánya, aki két bishonen (japán kifejezés a szép férfiakra) között őrlődve próbál megbirkózni az élet nagy dolgaival, illetve igyekszik visszaszerezni egy évekkel ezelőtti trauma következtében elveszett emlékeit. Egyik oldalán gyerekkori barátja, Zero, akinek családját egy bizonyos Hiou Shizuka nevű tisztavérű vámpír mészárolta le, őt pedig vámpírrá tette; a másikon pedig egy ugyancsak tisztavérű vérszívó, Kaname. Yuuki menthetetlenül vonzódik Kanaméhoz, kapcsolatuk azonban annak a bizonyos sorsfordító napnak köszönhetően korántsem felhőtlen: Zero hamarosan teljesen elveszti emberi mivoltát, életét csakis Shizuka vére menthetné meg, Kaname továbbra sem hajlandó információkkal szolgálni Yuuki számára, miközben magasabb körökben is gonosz erők mozgolódnak arra várva, hogy végre megmutathassák magukat.

Talán ebből a rövid összefoglalóból is kiderül, hogy Hino Matsuri történetvezetése meglehetősen homályos, a központi konfliktust jelentő rejtély mellé folyamatosan újabbakat helyez el, és előszeretettel hoz további, a sztori kimenetelét alapjában befolyásoló szereplőket is a képbe. A friss kötetben például érdemben vajmi kevés dolog történik (még Yuuki sem jut közelebb az őt érdeklő információkhoz), ehelyett viszont néhány újabb, egyelőre megválaszolatlan kérdést írhatunk a már meglévők mellé. A káosz kellős közepén álló fiatal lány a sorozat olvasói számára viszont tökéletes azonosulási pontot kínál, bizonytalansága, félénksége ellenére is hatalmas történések szemtanúja, és akaratán kívül résztvevője, aki gyerekkori barátja támogatásával próbál meg a felnőtté válás útjára lépni.

Vérbeli shojo (fiatal lányoknak szóló) manga lévén a hangsúly természetesen az érzelmeken és a drámán van, amikkel a mangaka igen bőkezűen bánik. Szinte minden pillanatban tapintható a feszültség, és a legújabb kötet is egyetlen felhőtlen, vagy esetleg kicsit is nyugodt pillanat nélkül telik el. Minden sötét, minden kétértelmű és semmi sem biztos: a Vampire Knight a Mangafan vitán felül legnyomasztóbb és legsötétebb sorozata, nem véletlen, hogy az Animaxon is vetített anime-adaptáció döntő többségében sötétben játszódó jelenetekből építkezett.
A rajzok viszont a hangulat mellett a célközönség igényeihez is tökéletesen passzolnak: távolba révedő férfiarcot ábrázoló közelik mellett főként ölelkező, végtelenül depresszív párbeszédbe bonyolódó alakok sorjáznak, akik a nyugati képregényeken edződött olvasók számára első látásra csak nehezen különböztethetőek meg egymástól. A kaotikus oldalak ezt csak felerősítik, hagyományos értelemben vett panelekkel itt nemigen találkozni, a karakterek rendre kilépnek a keretekből, és inkább beszélhetünk oldalkompozíciókról, mint precíz mesélésre törekvő, jól elhatárolható, önálló panelek sorozatáról.

A Vampire Knight világának feltérképezése erőfeszítést kíván, – főleg ha valaki a 7. kötettel kezd bele a sorozatba – de ha már benne vagyunk, a kevés vizuális és történetbeli fogódzó ellenére is remekül elnavigálhatunk. Nagyszerű dolog továbbá, hogy elsődleges célközönségét sikerrel képes megszólítani, így a Mangafan által nagyszerűen pozicionált sorozat él és virul, remélhetőleg a lehető legtovább.

Farkas Dávid

Vampire Knight #7
192 oldal, 2000 Ft
Kiadja a Mangafan.