Vernés, steampunkos – Lord Greystorm

Elsőre ismerős a név, így működik a címadás-marketing, a Suttogó Szélnél is meglévő név-allúziókkal, kapcsolt irodalmi vagy valós személyekhez. Lord Greystoke – Tarzan. Semmi köze a történethez, de jól hangzik.

Mindegy is, mert a képregény főhőse, a Grant kapitány gyermekei vagy a Rejtelmes sziget makulátlan romantikus hőseire emlékeztető, ám a kötet végére sötét, árnyalt, Hódító Roburrá vagy Nemo kapitánnyá váló főnemesre illik a “vihar” utótag.

A történet jó olasz szokás szerint misztikus szállal indít egy ősemberféleség, a Déli-sark és egy szellemhang képében, hogy aztán ugyanez a legvégén térjen vissza immár rémtörténetet sejtetve.

A keretezett oldalak, azaz a kötet kilencvenöt százaléka Angliában játszódik, egy vidéki fiúiskolában és környékén, részben valós, részben modernizált romantikus viktoriánus környezetben.

Jason Howard szimpatikus angol fiatalember, az iskola egyik kiváló és szorgalmas elméje, akit tanárai szerint csak jóbarátja, a címszereplő Robert Greystorm szabad szelleme, öntörvényű természete, és kísérletező kedve, léhaságnak tartott zsenialitása zökkent ki a tanulás-számonkérés szigorú rendszeréből.

Greystorm minden hitét az ember technikai fejlődésébe veti, a könyv elején vásárolt erdőszéli laboratóriumában pár nap alatt Edison-féle villany ég, a háztetőn Charles Tellier-féle ammóniás fémlapok szolgáltatják az energiát, asztalán da Vinci-tervei és Jules Verne regényei hevernek.

A meta-szálak mellett is sablonos történetbe, hogy még inkább az legyen, egy női szereplő keveredik, egy egyszerű, ámde világszép parasztlányszerűség, akibe a jó szándékú és naiv Jason természetesen fülig bele van zúgva, és aki természetesen nem a jó szándékú és naiv Jason-be, hanem a titokzatos és impulzív Robert-be van belezúgva.

Innen kezd izgalmassá válni a dolog.

Anélkül, hogy spoilereznék, hiszen annyi minden azért nem történik a fennmaradó lapokon, annyi elmondható, hogy innen meglepően sokfelé ágazhat hosszú távon a történet a (bár az író hagy nyomokat), mert a fő karakter – ha nem is fizikailag – “eltorzul”.

Karakterfejlődést nem látunk, inkább felvillantott, meghatározó eseményeket, és az Antonio Serra író által alkalmazott sűrítéssel “sejtetett”, valószínűleg további kötetekben kibontakozó sebeket, drámákat, sérüléseket.

Simona Denna és Francesca Palomba nem a José Ortiz (vagy akár Joe Kubert) -féle realista iskolát viszik, ehhez a történethez az nem is passzolna, hanem fiatalos, kis nyomokban manga-hatású, alaposan kidolgozott hátterek előtt, díszletekben egyszerűen kontúrozott alakokat mozgató, megkockáztatom, hogy digitális módon létrehozott képi világot tesznek a sztori mögé.

Ez a világ is jó választás volt a Goobótól. Az idősebb korosztály nosztalgiáját a Verne-világhoz ötvözi a fiatalos látásmóddal, a helyenként finoman steampunkba hajló tárgyi környezettel, és viszonylag váratlannak mondható húzásaival gyorsan felülírja az eleinte sablonosnak tűnő történetet.

Lénárd László

Cím: Greystorm #1: Nagyratörő tervek (MB #9)
Szerző(k): Antonio Serra, Simona Denna, Francesca Palomba
Kiadó: GooBo
Ár: 2200 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: 96 oldal
Megjelenés: 2020.03.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: bubibolt.hu szukits.hu
Bevásárlólista: Loading