Ultimate News Special #3

Igen, igen, ismét az én személyes, egyedi toplistáim következnek, amelyeket az Ultimate Marvel 4.0 fórumban szidhattok kedvetekre, de esetleg még egyet is érthettek velük. Érdekes karakterek, emlékezetes pillanatok, pár baki és az eladási adatok – ezeket kínálom most is, mint a legutóbbi két alkalommal. Nem is szaporítom a szót, íme a listák:

A LEGÉRDEKESEBB „ÚJVILÁGIASÍTÁSOK”

Az első körben most megint olyan karaktereket mutatnék be, akik szerintem a leginkább eltérnek az eredeti, mintául szolgáló figuráktól. Érdekes, ötletes átalakítások, ti jöttök!

5. Namor

Namornak a kinézete, kisebb módosításokkal ugyan, de nagyjából megegyezett az eredetiével, és még a Sue-ra irányuló vonzalma is megmaradt, de az egy igen érdekes újítás volt az esetében, hogy valójában egy bebörtönzött bűnöző volt. Atlantisz népe elzárta őt, de a Négyes tévedésből kiszabadította, és ezzel kezdetét vette az őrület. Később, mivel nemigen volt konkurenciája e téren, Atlantisz új uralkodójának nyilvánította ki magát, és ezzel el is érkeztünk a klasszikus karakterhez.

4. Fátum Doktor

Fátum első színrelépésekor radikálisan különbözött az eredeti Victortól. Egyrészt nem maszkot és páncélt viselt, hanem a teljes teste ténylegesen mechanikus volt, egy önmagát regeneráló fémfelülettel befedve. A lábai pont úgy néztek ki, mint az ógörög mitológiában szereplő szatíroknak, még a hasadt paták is megtalálhatók voltak rajta. Kék szemei vörösen kezdtek világítani, amikor dühös volt, vagy az erejét használta. Ellenállt szinte mindenféle fizikai támadásnak, képes volt halálos fémtüskéket kilőni, valamint a száján keresztül mérges gázt is ki tudott bocsátani ellenfeleire. Nem volt még ekkor Latvéria se sehol, csak egy kis, általa irányított közösség Koppenhágában. De aztán később szinte minden tekintetben ugyanolyan lett, mint a klasszikus verzió, ezért nem kerülhetett feljebb a listámon.

3. Elmebajnok

Az Elmebajnok a klasszikus univerzumban egy mogorva férfi volt, de az Újvilágban egy egészen elmebeteg nőt kreáltak belőle. A saját öccse agyát operálta a sajátjához, hogy így növelje az agykapacitását, aminek az eredménye a torz kinézet és a különös, gyorsított, összefüggéstelen beszédstílus lett. Később aztán „javított” kicsit a kinézetén, és emberibb lett, de ettől függetlenül tény és való, hogy Rhona Burchill csak alig-alig hasonlít a mintául szolgált karakterre.

2. Vörös Szellem

Itt ismét történt egy nemváltás: az eredetileg férfi Vörös Szellem nő lett, teljesen más kinézettel és képességekkel. Míg az eredeti Vörös Szellem maga volt Iván Kragoff, addig az Újvilágban ezt a címet a segédje, Sorba Rutskaya vette át tőle, miután több állat DNS-ét magába szívva egy egészen torz teremtménnyé változott. Az alant látható képen lehet látni, mennyire más Szellemet kaptunk, aki nem is volt annyira szellemszerű, sokkal inkább egy mutáns szörnyeteg.

1. Agatha Harkness

Már az önmagában elég nagy változtatás volt Agatha Harkness esetében, hogy egy nem túl kívánatos vénasszony helyett egy igencsak dekoratív, fiatal hölgyeményt kaptunk, de ha még ehhez hozzávesszük azt is, hogy ő valójában egy idegen parazita volt, aki hét különböző személyiséggé is szét tudott válni, és így lett belőle a Salemi Hetes… akkor aztán már tényleg az Újvilág egyik legradikálisabban és legújszerűbben átalakított figuráját kapjuk az eredeti változathoz képest.

A LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATOK

Ugyan nem volt olyan hosszú ez a sorozat, mint az Ultimate Spider-Man vagy az Ultimate X-Men, de emlékezetes pillanatok azért akadtak itt is bőven. Nem meglepő módon a legtöbb ilyen számomra a Millar-korszakban volt – nekem magasan az a kedvenc időszakom a sorozatból. No, lássuk akkor, melyek is ezek!

5. Fátum Doktor színre lép (#7-12)

Legyünk őszinték magunkhoz, és valljuk be, hogy a legtöbben nem is annyira a Fantasztikus Négyesre, mintsem Fátum Doktorra voltunk kíváncsiak az újvilági karakterek közül. Nem voltam ezzel másként én sem, és az első sztoriban, melyben színre lépett, én nem csalódtam benne. Tudom, hogy sokaknak nem tetszettek a kecskelábak, meg a fémtest, de szerintem ötletes, újszerű volt ez a Fátum, és az különösen tetszett, hogy nem kapott rögtön uralkodói széket Latvériában, hanem előbb egymagában kellett boldogulnia egy kis koppenhágai közösségben. Ami engem illet, nekem jóval kevésbé tetszettek a későbbi átalakításai a karakternek, amelyek során közelebb került az eredeti Fátumhoz.

4. Megváltozott jelen (#27-29)

Hogyan oldjuk meg a Lény helyzetét, és csináljuk vissza emberré? Hát utazzunk vissza a múltba, és tegyük semmissé a balesetet, amely Benből Lényt csinált! Ezt a módszert követte a Négyes az egyik kedvenc történetemben, mely során teljesen megváltozott a jelen, és egy olyan világ lett a Földből, ahol szinte kivétel nélkül, minden egyes embernek különleges képességei vannak. Ja, és Thor az Egyesült Államok elnöke! Hát ilyen van?!

3. Namor színre lép (#24-26)

Már fentebb is írtam, hogy bejött nekem ez az új háttérsztorit kapott Namor, és amikor kiderült róla első történetében, hogy gonosz, majd kis híján lerombolta a fél várost, hát attól hanyatt vágtam magam. Az ereje elképesztő volt, a csatajelenet vele látványos és izgalmas, és az, ahogy végül visszaküldték a víz alá, szintén tetszett. Sue egyetlen csókja megoldotta a krízishelyzetet… Na igen, melyik férfi szupergonosz nem nyugodna le tőle, hm? (És persze ne felejtsük el a klasszikus jelenetet sem, amikor Reed a gépezetével véletlenül Mary Stormot idézi meg fehérneműben!)

2. Reed Fátum testében lezúzza a zombikat (#32)

Az egyetlen alkalom, amikor IGAZÁN királynak tartottam Reedet. És akkor sem a saját testében volt. Fátum testet cserélt vele, és ezt zseniálisan az előnyére fordítva Reed nekiesett a Baxter-toronyban elszabadult zombi F4-nek. Nem igazán tudtak vele mit kezdeni, hiszen ugye a teljes teste fémből volt, így végül Reed könnyedén megszabadult tőlük. Még Fátum is elismerte a vereségét, és ezért legyőzetve visszacserélte a testeiket.

1. A Marvel-zombik (#21-23)

Mi más is lehetne az első helyen, mint a Marvel-zombik megjelenése? Nemcsak az Újvilágban okoztak problémákat még a későbbiekben is, de egy teljesen új univerzumot teremtettek ezzel a sztorival, amely a mai napig ontja magából a különböző sorozatokat. A Marvel Zombies jelenleg már a 4. kötetén is túl van, és már a klasszikus Marvel-univerzumnak is meggyűlt a baja a húsevő rémekkel. Az, hogy egy ilyen gazdag és szerteágazó világ nőtt ki egy újvilági sztoriból, mindenképp elismerést érdemel.

A LEGNAGYOBB BAKIK

Mert ugye nincs sorozat bakik nélkül, főleg ha az egy újvilági sorozat… Az Ultimate Fantastic Four sem úszott meg pár érdekes fordulatot és baklövést, melyek közül most a számomra legszembetűnőbbeket sorolom fel nektek.

5. Reed életkora
A sorozat legelején még 21 éves volt Reed, de aztán később utaltak rá 20 és 19 évesként is… Azért az nem mindegy szerintem, hogy Amerikában nagykorúnak számít-e, vagy még nem, meg amúgy is, legyen már egy közös megegyezés, hány éves szerencsétlen! Mfha.

4. Fátum átalakítása
Az rendben volt, hogy Fátum második megjelenésekor teljesen máshogy nézett ki, mint először, de miért? Hogyan? Csak alig-alig utaltak rá például, hogy mi történt a kecskelábaival, vagy mondjuk a korábbi képességeivel. Ez így nincs azért teljesen rendben, több és jobb magyarázat kellett volna szerintem. Ha csak fele annyi képessége maradt volna, mint amennyi első megjelenésekor volt, a Lény sem tudta volna csak úgy szétnyomni a fejét az Ultimatum végén… Nyfha.

3. A Kozmikus Kocka
Na igen, ami az Ultimate X-Men esetében Apokalipszis és a Főnix volt, az itt Thanos és a Kozmikus Kocka. Thanos jött, minden újvilági hőst lezúzott vagy maga mellé állított, teljesen átalakította a Földet, majd megjelent Reed, és a Kozmikus Kocka erejével legyőzte, végül MINDENT visszacsinált úgy, mintha soha meg sem történt volna. Ehh… Ez nekem így nagyon nem jött be, és egy ekkora katasztrófára még csak nem is utaltak a többi sorozatban? Vagy mint Apokalipszis esetében, ezúttal is mindenki elfelejtett mindent? Grfha.

2. A Fantasztikus Négyes eredete
Hát ez is érdekes volt, bár szerintem a legtöbben már nem emlékeztek rá. Az Ultimate Spider-Man Super Special oldalain már réges-rég szerepelt egyszer a Fantasztikus Négyes, és akkor még egy az egyben úgy néztek ki, mint a klasszikus verzióik, aztán jött az Ultimate Fantastic Four, és hínnye, kaptunk egy fiatalabb, egészen újszerű csapatot. Persze, az új Négyes sokkal jobb és ötletesebb volt, de biztos vagytok még páran, akik nem felejtettétek el ezt a hirtelen átalakulást. Prfha.

1. Fátum és a zombiverzum
A mai napig az Újvilág egyik legsúlyosabb megválaszolatlan kérdése: hogy a túróba jutott vissza a zombik világából Fátum az Újvilágba? A 32. számban odakerült, aztán sokáig nem láttuk, majd egyszer csak visszatért, de soha nem kaptunk választ arra, hogyan. Talán már nem is fogunk, hiszen Fátum immár halott, és a rajongók nagy része el is felejti lassan ezt a malőrt… De én nem!!! Tfha.

ELADÁSI ADATOK

Az Ultimate Fantastic Four története eladási szempontokból talán a legszomorúbb mind közül, mivel iszonyat erősen nyitott, és a csúcsról óriásit zuhant végül. Az eladott példányok számai folyamatosan csökkentek, míg végül a 60. számnál már a 40 ezret sem érték el… De beszéljen helyettem inkább a táblázat:

2003. december
Ultimate Fantastic Four #1 – 1. hely, 173 ezer eladott példány

2005. november
Ultimate Fantastic Four #25 – 19. hely, 70 ezer eladott példány

2008. január
Ultimate Fantastic Four #50 – 42. hely, 44 ezer eladott példány

2009. február
Ultimate Fantastic Four #60 – 37. hely, 37 ezer eladott példány

Oldalak: 1 2 3 4 5