Ultimate News #69

INTERJÚ 1. – BRIAN MICHAEL BENDIS

Három interjút is fordítottam nektek erre a hétre, úgyhogy vágjunk is bele gyorsan! Az első riportalany Brian Michael Bendis, aki mint oly sokszor, most is az Ultimate Spider-Man múltjáról, jelenéről és jövőjéről fog nekünk beszélni. Tied a szó, Brian! (Egyébként érdemes összevetni ezt és a múlt heti Bendis-interjút, amiben sok a hasonló kérdés.)

Osbornék már a kezdetektől kulcsfontosságú szerepet töltöttek be Peter életében. Milyen hatással lesz a sorozat egészére Norman és Harry halála?
Na igen, ez egy jó hosszú sztori volt. Az Ultimate Spider-Man 1. számától kezdve két fő történetszál váltogatta egymást: a Zöld Manó és a Vezér. A kettő közül kétségtelenül az előbbi a tragikusabb, amibe ráadásul Peter akarata ellenére keveredett bele. Egyértelmű volt, hogy Norman és Harry ügyének nem lehet jó vége. És íme: véget ért a történetük, és valóban tragikus a befejezés. Peter most megint egy kicsit érettebb lett, és jobban megérti a dolgokat maga körül.

Lehetséges, hogy esetleg Osbornék még visszatérnek?
Nem, halottak. Persze a legelső reakció, amit visszahallottam, amikor boltokba került a Death of a Goblin utolsó része, az volt, hogy „Ó, biztos nem is haltak meg!” Persze értem én, miért gondolják ezt sokan. Norman központi figura a klasszikus Marvel-univerzumban, aki már egyszer vissza is tért a halálból. De biztosíthatok mindenkit, hogy amíg én írom ezt a sorozatot, addig itt Norman és Harry halottak maradnak.

Biztos ez…?
Na jó, persze soha sem szabad azt mondani, hogy soha. Ez az első lecke, amit egy képregényírónak meg kell tanulnia.

Most pedig jön Pókember és az ő Csodálatos Barátai! Mióta dolgozol ezen a sztorin?
Amikor kiderült, hogy az Ultimate Spider-Man minisorozatból állandó megjelenésű havilappá lépett elő, írtam egy kis listát azokról a sztorikról, amiket mindenképpen meg akarok majd írni. Ez pedig ott virított a lista élén. Csak akkor még nem tudtam, hogy hozom majd be Jégembert a történetbe, hiszen akkor még Ultimate X-Men sem volt. Aztán jóval később megérkezett Kitty Pryde a sorozatba, és így már könnyű volt elintézni Jégember szerepeltetését. Szóval elég régóta várok már erre.

Jégembert már ismerjük, de ki lesz Tűzcsillag?
Ezt a poént nem akarom lelőni előre.

A régi Spider-Man and his Amazing Friends rajzfilm mennyire volt hatással a történetre?
Ami azt illeti, maga a rajzfilm jórészt elég nagy baromság volt. Emlékszem, Peternek volt egy Pókbarlangja és egy kutyája, és semmi köze nem volt az egésznek az eredeti Pókemberhez. De valahogy a hangulat, és ahogy Peter a barátaival együtt harcolt, mégis megragadott. Valljuk be, ez volt az egyetlen igazán jó ötlet a sorozatban, a többi felejthető. Nálam is csak konkrétan a csapat marad meg, semmi más kapcsolat nem lesz a rajzfilmmel.

Láthatjuk majd még valaha együtt ezt a triót?
Nagyon szeretnék még a jövőben visszatérni hozzájuk, igen.

És mi lesz magában a sztoriban? Várhatunk nagy csavarokat?
Színre lép egy vadiúj mutáns, és felbukkan maga Magneto is. És nemcsak az az érdekes, hogy ki ez az új mutáns, hanem az is, hogy ki az apja, és mi köze az egészhez Magnetónak. Aztán vendégszerepel majd az X-Men is, akik először találkoznak majd Kittyvel, amióta otthagyta őket. Szóval remek kis sztori lesz. Szerintem nagyon jól sikerült. Amikor a kezembe fogtam az elkészült 118. számot, el kellett ismernem, hogy kiváló munkát végeztünk. Stuart Immonen csúcsformában volt rajzolás közben.

Várjuk a megjelenést, Brian!

INTERJÚ 2. – ROBERT KIRKMAN

És már folytatjuk is a második interjúval, amelyben Robert Kirkmant kapták mikrofonvégre! Vajon mik a tervei most, a sorozattól való távozása előtt? És mire emlékszik szívesen? Máris kiderül!

Pontosan miért is fejezed be az Ultimate X-Men írását?
Hát, beszélgettem a szerkesztővel, és megkérdezte tőlem, mik a terveim az Apokalipszis-sztori után. Ugye ez az a történet, ahol minden egyes szálat elvarrok majd, és minden, amit én kezdtem el a sorozatban, itt véget ér. Ez a végállomás. Épp ezért nem láttam értelmét annak, hogy tovább maradjak, és megpróbáljak még valamit kisajtolni magamból, ami talán messze alulmaradna az eddigi munkámhoz képest. Úgyhogy kész, vége, ideje továbbállni.

Sok-sok pletyka kering mostanság az Újvilág jövőjéről…
Erről nem beszélhetek!

Na jó, de mégis…
Persze, tudom, mit terveznek, de nem akarok mondani semmit, nehogy lelőjek valamit előre. De rengeteg új és izgalmas változás van készülőben…

De azt elárulhatod, mi lesz konkrétan ennek a sorozatnak a sorsa? Egyáltalán lesz még Ultimate X-Men az említett változások után?
Nos, én a 93. szám után távozok, és azt megígérhetem, hogy még lesz 94. szám is. Sőt, szerintem még a 100. számot is megérjük majd. De egyelőre az Ultimatum miatt az sem biztos, lesz-e egyáltalán Újvilág pár hónap múlva! Hű, Bendis akkor totál kiakadna, ha nem lenne!

Jó, akkor beszéljünk Apokalipszisről. Itt tényleg minden szál egybefut majd?
Igen, és nemcsak az enyémek. Még Mark Millar és Brian K. Vaughan idejéből is maradt pár megválaszolatlan kérdés, amikre kitérek. Többször visszautalok majd például az első Mr. Sinister-sztorira.

Akkor még úgy hittük, Apokalipszis csak Sinister fejében létezik. Ezek szerint mégis valóságos?
Ki tudja… Mindenesetre a 90. szám után minden sokkal világosabb lesz majd. Először nem kaptunk egyértelmű választ arra, hogy létezik-e Apokalipszis, vagy sem. Lehet, hogy csak Sinister beteg elméjének a szüleménye? Minden kiderül majd a 90. számban. De azt se felejtsük el, hogy a jövőben már láthattuk Apokalipszis gigantikus szobrát, tehát kell legyen neki valamiféle testi valója.

Ja, és még Kábel is totál be van parázva tőle.
Pontosan. Totál be van parázva. Én sem mondhattam volna szebben!

Köszönöm. Csörgedezik bennem némi írói vér.
Az biztos. „Totál be van parázva…” Várjunk! Mégsem hagyom itt a sorozatot! Ez lesz a következő sztorim címe!

Remek! Na de most komolyan: mely szálakat fogod még elvarrni?
Minden összefügg. Egy csomószor felhoztam például Jean és a Főnix ügyét, de mégsem tettem velük semmi különöset… De most majd fogok! Meg aztán ott van még Kábel és a jövő, és Bishop szerepe az egészben. Meg hogy mi van most Xavierrel. Mindenre választ kapunk majd a 93. szám végére. Visszatérnek majd a Morlockok és Árnyék, szóba kerül a régi iskola, amit most Scott és Jean vezetnek… Szóval, mint mondtam, tényleg minden összefügg.

Na és mit hagysz majd hátra az utódodnak a 93. szám végén?
Totális káoszt! Amúgy is ez jellemezte a munkámat ezen a sorozaton. Oké, komolyan: nyilván nyitva hagyok majd pár lehetőséget, amiket folytatni lehet.

Szóval maradnak még problémák bőven az X-eknek a távozásod után is?
Persze, persze. Nem is kevés.

Akkor most egy kis visszatekintő: mire vagy a legbüszkébb az eddigi sztorijaidból?
Nos, talán Kábel sikerült a legjobban. Az ő története nagyon tetszett már akkor is, és most is. Az ötlet, hogy Kábel és Rozsomák egy és ugyanaz a személy… Persze Kábellel még fog történni egy s más! Úgy érzem, ha távozom, ő az, akit büszkén hagyok majd hátra: az újvilági Kábelt.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?
Amikor átvettem a sorozatot, rengeteg szereplő volt jelen a sztoriban. A csapatban voltak vagy 14-en, és ebből legalább 6-nak nem volt komolyabb szerepe. Brian K. Vaughan mégis olyan jól összefogta őket, olyan király csapatot csinált belőlük, hogy az tényleg megérdemel minden elismerést. Én nem akartam ennyi karakterrel dolgozni. Ezért úgy döntöttem, szépen leépítem a csapatot, de úgy, hogy azért mégse tűnjön el senki végleg a színről. Csak azért, mert Küklopsz és Jean nincsenek állandóan jelen, még nem jelenti, hogy megfeledkeztem róluk. Döntenem kellett, hogy kiket mutatok többször, és kiket ritkábban. És ez bizony nem volt könnyű. Mégis nagyon tetszett a feladat, mert enyém volt az Újvilág egyetlen X-Men sorozata! Szabadon játszhattam az Újvilág összes X-karakterével! Ezt nagyon élveztem. Elismerem, a történeteim néhol kicsit esetlennek hatnak… de azért próbáltam végig ügyesen zsonglőrködni a szereplőkkel.

Köszönjük, Robert!

Oldalak: 1 2 3 4