Ultimate News #68

Szervusztok! Csak úgy lubickolok a sok vizsgámban, de ettől függetlenül az Ultimate News ezen a héten sem maradhat el. Ezúttal két interjút is hoztam nektek, lerántom a leplet az Ultimate X-Men új írójáról, bemutatok pár előzetes oldalt az Ultimate Spider-Man 118. számából, szót ejtek az Ultimate Fantastic Four jubileumi, 50. számáról, és pluszba kaptok még hátteret és adatlapot is, valamint egy remek hírt az Ultimate Human háza tájáról. És ami a legjobb: bemutatom A Csodálatos Pókember első idei számát, egész pontosan az 55.-et! Kezdődjön hát az újvilági móka s kacagás!

Rögtön itt van nekünk egy kis figyelmeztetés: SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! Rendi.

INTERJÚ 1. – ARON COLEITE

Ööö… Hogy ki? Aron Coleite? Gondolom, nem egy olyan ember van köztetek, akinek ez a név semmit nem mond. Segítek egy kicsit: ez az úriember a Magyarországon is jól ismert Heroes, azaz Hősök című filmsorozat írója és producere. Az ő érdemei például az 1. évadból a Six Months Ago (Hat hónappal korábban) és a The Hard Part (A neheze) című epizódok, illetve a 2. évadból az Out of Time című rész. Képregényes fronton is alkotott már: több Heroes-képregény is az ő munkája, úgymint a Monsters (Szörnyek), a The Crane (A Daru), az Isaac’s First Time (Isaac első látomása), a Wireless (Hálózat) összes fejezete, a How do you stop an exploding man? (Hogyan állítasz meg egy robbanó embert?) mindkét része, valamint a The Path of the Righteous (Az igazak útja). Ezeket mellesleg mind-mind el is olvashatjátok magyarul itt, a honlapon. Hát, ez mind szép és jó, gondolhatjátok most ti, de még mindig nem tudjuk, hogy jön ide, az újvilági hírek közé ez a fazon. A válasz: úgy, hogy az Apokalipszis-sztori után távozó Robert Kirkmant ő fogja váltani az Ultimate X-Men írói székében! Bizony-bizony. Jeph Loeb Ultimatum című crossoveréig Aron Coleite lesz tehát az X-felelős (ami azt jelenti, hogy az Ultimatum mégsem közvetlenül az Apokalipszis-sztori után jön majd, ahogy eddig tudtuk…). Az ő terveiről, gondolatairól olvashattok most egy interjút, amit még múlt héten készítettek vele.

A Heroes után tehát most újabb szuperhősös történeten fogsz dolgozni. Hogy talált rád a Marvel ezzel kapcsolatban?
Nos, sejtettem, hogy ha sokáig somfordálok Jeph Loeb körül, akkor előbb-utóbb elintéz nekem egy melót a Marvelnél… És valóban így történt! Kösz, Loeb!

Mennyire ismered a Marvel-képregényeket?
Ami azt illeti, igazi valóra vált álom a számomra, hogy egy X-Men sorozaton dolgozhatok! Emlékszem, Claremont sztorijait olvasgattam még a suliban, amikor eldöntöttem, hogy én bizony író leszek. A szereplők. A történet. Az egész képregény. Nagyon-nagy hatással voltak rám. Ha ezek nincsenek, sosem kezdek el írni. És azóta arról álmodozom, hogy egyszer majd X-Men sztorikat fogok írni. A kedvenceim a mai napig Chris Claremont, John Byrne, Jim Lee és Marc Silvestri. Az ő történeteiken és rajzaikon nőttem fel. És a tény, hogy most egy olyan sorozat írására kértek fel, amin korábban napjaink mesterei, Mark Millar, Brian Michael Bendis, Brian K. Vaughan és Robert Kirkman dolgoztak, egészen hihetetlen. A Marvel szerintem nagy hibát követett el azzal, hogy rám bízta ezt a feladatot. Úgy értem, ezek a fazonok igazi zsenik!!! Aztán meg itt vagyok én, egy szerény, zsidó kisfiú San Fernando Valley-ből. Hali! Úgyhogy igen, ez életem eddigi legelképesztőbb munkája. A gyerekeim születése után majdnem ez a legjobb, ami ez idáig történt velem.

Most akkor konkrétan az X-Menről. Van kedvenc hősöd vagy gonoszod?
Mint mondtam, hatalmas rajongója vagyok az X-Mennek. Gyűjtöm őket. Imádom őket. Megőrülök értük. Egyszer szeretem, egyszer gyűlölöm, aztán megint szeretem, aztán megint gyűlölöm őket. De szerintem ezzel mindenki így van, aki olvassa a történeteiket. De én… Öregem, emlékszem, hogy annak idején 20 példányt vettem az X-Force 1. számából, aztán mindet kis nejlonzacskókba raktam, és azóta is azokban tárolom őket!!! Aztán eltelt 15 év, és tessék: jön az új X-Force 1. száma. Amit nagyon hiányolok, az Vihar punkos frizurája, Psziché páncélzata, Kitty Pryde totál fekete rucija, Emma Frost és az Alkotó mint gonoszok, a Pokoltűz Klub tagjai azokban a fura viktoriánus szerkókban, Sebastian Shaw és az ő hatalmas pofaszakálla… és persze az az idő, amikor Rozsomák még csak EGY sorozatban szerepelt. De azért nem kapaszkodom görcsösen a múltba. Grant Morrison és Joss Whedon munkái például bőven elérik a nagy klasszikusok szintjét is.

Az ugye egyértelmű, hogy elég sok a párhuzam a Heroes és az X-Men között. Mennyire volt hatással az X-Men a Heroes írására, és mennyire fogsz visszanyúlni a Heroes ötleteihez, amikor az Ultimate X-Men számain dolgozol majd?
Persze, rengeteg ötletet vettünk át az X-Men képregényekből a Heroes kitalálásakor. Főként a régi, klasszikus történetek hatottak a sorozatra. Amit megtanultam, miközben ezeken a sztorikon nőttem fel, hogy a történet épp annyira jó és magával ragadó, amennyire a történet szereplői. Érdekes, érzelmileg összetett karaktereket kell alkotni. Amilyenek Stan Lee és Claremont figurái voltak. És amilyeneket talán sikerült a Heroes megírása közben megteremtenünk. Ezt a hagyományt akarom én is folytatni majd. Lehet, hogy csúfosan elbukom majd, de azért megpróbálom.

Mielőtt visszatérnénk a képregényre… Hogy tetszett a három X-Men mozifilm?
Komolyan kérdezitek? Borzalmasak voltak! Na jó. Nem. Az őszinte véleményem az, hogy a 2. rész csúcsszuper volt. Imádtam. Az 1. rész talán azért nem ütött akkorát, mert rengeteg szereplőt kellett bemutatnia. Afféle bevezető volt csak. A 3. rész pedig… Hát, Ellen Page jó volt benne. Persze tudom, hogy könnyű utólag kritizálni, miközben az igazság az, hogy baromi nehéz elkészíteni egy mozifilmet vagy egy tévésorozatot. Én már azt is csodálom, hogy egyáltalán bevállalták az X-Men mozivásznas verziójának ötletét. Emlékszem, fogadtam egy haverommal, hogy 2000 előtt nem lesz a mozikban X-Men film. És megnyertem a fogadást, de csak épphogy!

És akkor most az Ultimate X-Men. Robert Kirkman után jössz te, de még Jeph Loeb Ultimatum című sztorija előtt. Lesz valami átvezetés ebbe a nagy crossoverbe, vagy teljesen különálló történeteket fogsz írni?
Igen. Nem. Nem tudom. Egyelőre az a terv, hogy egy négyrészes sztorit írok. De mivel Jeph és én elég sokat dolgozunk együtt, ezért nyilván lesz valamiféle alapozás már nálam az Ultimatum előtt. Ezt szeretem a tévésorozatokban és a képregényekben: ahogy az írók együttműködnek egymással. Megosztják egymással az ötleteket, veszekednek, és a végén kijön az egészből egy zseniális történet.

Mely szereplőket fogod felhasználni?
Mindegyiket. De úgy, ahogy arra senki sem számít!

Meddig maradsz a sorozatnál?
Jelenleg 4 számot beszéltünk meg. Egy négyrészes, mindent megrengető sztori. Aztán jön az Ultimatum. Aztán meg… ki tudja? Eredetileg Kirkman is csak pár számot vállalt be, aztán végül 28 részt írt meg.

Na és miről fog szólni a te sztorid? Valami konkrétum esetleg?
Még dolgozom a részleteken, és nem is nagyon akarok lelőni semmit előre. De annyit elárulok, hogy a szereplők olyan dolgokat fognak tenni, amiket azelőtt soha! Le fog esni az állatok! Én személy szerint a csapaton belüli konfliktusokat szeretem a leginkább. Nem is kellenek mindig gonoszok. Néha a legjobb barátokból lesznek a legádázabb ellenfelek, a legnagyobb ellenségek. Úgyhogy az én történetemben sem lesz a klasszikus értelemben vett gonosz. Se Magneto, se Haspók, se Varangy, se Apokalipszis, se a Fészek faj. Csak az X-Men. Ja igen… és az Alfa Különítmény (Alpha Flight).

Még valami ezzel kapcsolatban?
Ígérem, nem fognak késni a számok. Egyik sem!

Sok sikert, Aron!

Oldalak: 1 2 3