Ultimate News #64

Szervusztok, pajtások! Na, járt nálatok a Mikulás múlt héten? Mert nálam igen, és elhozta az Ultimate News extra hosszú, 64. részét!
Sok-sok örömteli hírrel pakolta meg, úgymint a The Ultimates 3 indulása, vagy az Ultimate X-Men 88. számának megjelenése!
Sőt, rakott még bele interjúkat, előzeteseket és persze adatlapot is!
Én pedig úgy döntöttem, hogy most megosztom veletek ezt a nagyszerű ajándékot!
Nosza hát… olvassatok tovább, és lássatok csodát, pajtások!

Egy rövid kitérőre azért most is szükségünk van: SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! No ennyi volt csak.

INTERJÚ 1. – MIKE CAREY

Ezen a héten két interjúval is megörvendeztetlek titeket (a másodikat kicsit odébb találjátok majd). Az első, melynek témája az Ultimate Fantastic Four, máris következik, a riportalany pedig maga a sorozat írója, Mike Carey. Lássuk hát:

Több klasszikus karakter újvilági verzióját is elkészítetted már a sorozatban. Mondanál róluk pár szót?
Na igen, egy klasszikus karakter „újvilágiasítása” egészen másképp zajlik, mint egy régi karakter visszahozása egy klasszikus sorozatban. Utóbbinál mindig nagyon kell figyelni, hogy ne legyen ellentmondás a karakter addigi előtörténete, személyisége és az új szereplése között. Egy újvilági sorozatban sincs azonban könnyű dolga az embernek, hiszen ha behozunk egy klasszikus karaktert vadiúj köntösben, akkor azért muszáj valamennyire kapcsolódnia az eredeti figurához, valamennyit meg kell tartani annak alapvető vonásaiból, de ugyanakkor mégis újszerűnek kell hatnia. Röviden: azok tetszését is el kell nyerni, akik már ismerik a szereplő eredeti változatát, és azokét is, akiknek teljesen új. Remek példa erre Mark Millar Namorja: mind tudjuk, hogy egy bivalyerős, atlantiszi karakterről van szó, ám az Újvilágban nem király, hanem bűnöző. Eredeti elemek új ötlettel gazdagítva.

A régi, klasszikus történetekből mely elemeket vetted át, és melyeket változtattad meg a sztorijaidban?
A képregények történetvezetése rengeteget változott az elmúlt 40 évben. Gyerekkorunk kedvenc sztorijai mai szemmel olvasva már olykor kicsit idejétmúltnak tűnhetnek. De például Stan Lee és Jack Kirby történetei a Fantastic Four első számaiban mit sem vesztettek varázsukból, és az általuk teremtett karakterek is ugyanígy a mai napig megállják a helyüket. A Fantasztikus Négyes, Galactus, az Ezüst Utazó, Fátum Doktor… Csak egy ilyen szereplő kitalálása egy egész életet venne igénybe nálam, míg ők csak úgy ontották magukból az ilyen ötleteket nap mint nap. A szereplők alapötlete tehát kiváló, de mivel, ahogy mondtam, a történetvezetés jelentős átalakuláson esett át, ezért olykor muszáj néhány változtatást eszközölni. Ezért lett nálam annyira más egyes karakterek előtörténete, motivációja és gondolkodásmódja, mint a 60-as években.

Itt van például a Vörös Szellem, aki nálad nem egy idős férfi, hanem egy fiatal nő.
Ez az ötlet a 47. szám írása közben jutott eszembe. Igen, volt egy Kragoffunk, de ez még nem jelentette azt, hogy neki is kellett lennie a Vörös Szellemnek. Lassan megformálódott bennem Rutskaya karaktere, aki egy bájos, de kissé zakkant radikális környezetvédő lett. Tökéletes a Vörös Szellem szerepére. Most megint megemlíthetném Millar Namorját. Mutatunk valakit, akiről mindenki azt hiszi, hogy biztos olyan lesz, mint a klasszikus verziója, aztán hirtelen valami egészen mást kap az olvasó. A meglepetés ereje. Meg aztán az idős, őrült tudós sémáját már annyiszor ellőtték korábban, hogy szerintem már egy kicsit unalmasnak hat.

A külsejét leszámítva miben különbözik még ez a Vörös Szellem a klasszikus változattól?
Ő egy igazi idealista. Az eredeti Vörös Szellem egy hidegháborús figura volt, a nagy Szovjetunió lakója. Rutskaya ezzel szemben már egy jelentősen meggyengült Oroszországban él, a kommunizmus bukása után. Ő már egy igazi XXI. századi nő. Nemcsak az országa érdekli, hanem az egész világ, és szilárdan hisz abban, hogy pár száz, ezer, vagy százezer ember halála elfogadható az ő „nemes” céljának elérése érdekében.

Milyen mértékben irányítottad Mark Brooks munkáját a Vörös Szellem megtervezése közben?
Ez egy érdekes sztori. Mint említettem, Rutskaya ötlete meglehetősen későn született meg, és amikor elküldtem az előzetes terveket Marknak, még úgy volt, hogy Kragoff lesz a Vörös Szellem. Ezért Mark direkt fenyegető, sötét figurának tervezte meg őt. Rutskaya eleinte csak egy átlagos, csinos kisegítő volt, nem több. Aztán jött a döntés, hogy legyen ő a Vörös Szellem, de ezután is megtartottuk Rutskaya eredeti kinézetét, hogy senki se gyanítsa, hogy ő lesz majd a főgonosz. Ami az átváltozását illeti, az szinte teljesen Mark érdeme. Pár szóban elmondtam neki, mire gondolok, aztán ő egy éjszaka alatt megalkotta a zseniális szörny-Rutskayát. Pontosan ilyesmit akartam. És a 49. számban talán még félelmetesebben fog majd festeni, mint a 48. végén. Mark tényleg kiváló munkát végzett.

És mi vár a Fantasztikus Négyesre a jövőben? Az 50. számban ugye visszatér Thanos…
Igen, a God War New Yorkban folytatódik majd, ahol minden kozmikus karakter a Reed által alkotott Kockát akarja majd megkaparintani. Lesznek itt idegen űrhajók, hatalmas földön kívüli seregek, színre lép Thanos bájos családja, és a mindent elsöprő fináléban felbukkan majd szinte az összes újvilági hős is. A rajzért Tyler Kirkham lesz a felelős, aki hihetetlen munkát végzett. Nem hittem volna, hogy felül lehet múlni Pasqual Ferry kozmikus csatajeleneteit, de Tylernek sikerült. Majd meglátjátok…

Alig várjuk, Mike!

ULTIMATE X-MEN

Egy hónap kihagyás után újra élvezhetjük az X-Men kalandjait, ráadásul ebben a hónapban dupla dózisban! Két hét múlva érkezik a 89. szám, múlt héten pedig megjelent a 88., amelyben utolsó fejezetéhez érkezett a Sentinels, méghozzá egyszerre két rajzolóval. A jövőben játszódó jeleneteket Salvador Larroca rajzolta meg, míg a jelen „felelőse” továbbra is Yanick Paquette volt. Apokalipszis érkezése előtt már tényleg mindent bedob Kirkman a sztoriba: új és régi X-Men, Emma Frost és diákjai, Pokoltűz Klub, Főnix, Bestia visszatérése, az Örökség Vírus, Kábel és Xavier a jövőben… Szóval ha eddig bírtátok követni a rengeteg történetszálat, akkor most készüljetek fel, hogy az író rárak még egy lapáttal! Aki meg már eddig is totál össze volt kavarodva… hát, az fogjon egy bögre forró kakaót, telepedjen le a tévé elé, és nézze meg inkább a Mónika show-t, mert ez akkor bizony nem az ő sorozata.

Ultimate X-Men #88 – Sentinels (epilógus)
Írta: Robert Kirkman
Ceruzarajz: Yanick Paquette és Salvador Larroca
Borítórajz: Yanick Paquette

Elérkezett hát a Sentinels fináléja! De mi jöhet még Viszály, a Fenris ikrek és az Őrök után? Például Kábel! A Pokoltűz Klub! A Főnix! De nem lesz ez egy kicsit sok kedvenc mutánsainknak…?

És még mielőtt továbbmennétek a következő oldalra, tekintsétek még meg ezt a Rozsomák-figurát, aminek nemrég találtam valahol a képét. Hogy Magyarországon is kapható-e, arról sajnos fogalmam sincs. Mindenesetre egész jól néz ki.

Oldalak: 1 2 3 4 5