Ultimate News #49-50

NOVEMBERI ELŐZETESEK

Itt vannak hát végre a legfrissebb előzetesek, pajtások! A legtöbb Ultimate-kiadványról már hónapokkal a megjelenés előtt hallunk híreket, pletykákat, vagy akár látunk néha egy-egy előzetes oldalt. De mint kiderült, novemberben megjelenik majd egy egészen különleges The Ultimates-képregény, amelyet egészen idáig titokban tartott a Marvel… Kíváncsiak vagytok, mi lesz az, mi? És az Ultimate Origins 1. számára? Arra is, mi? Meg Pókemberre, az X-Menre és a Fantasztikus Négyesre is, mi? Na akkor nosza, olvassatok, mint a szél! Mármint olyan gyorsan. Mert ugye a szél nem tud olvasni. Ugye.

Ultimate Origins #1
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz: Jackson „Butch” Guice
Borító: Simone Bianchi

Végre kezdetét veszi a sorozat, amely lerántja a leplet az Újvilág minden titkos összeesküvéséről! „Minden kapcsolatban van mindennel.” Ezt a rejtélyes mondatot még az első találkozásukkor mondta Bruce Banner az ifjú Pókembernek. Itt az ideje, hogy kiderüljön, pontosan mit is értett ez alatt! Olyan titkok lappanganak a háttérben, melyért már rengeteg embernek kellett meghalnia az évek során. Történetünk a II. világháborúban kezdődik, és egészen napjainkig tart. Utazzatok velünk az időben, hogy megtudjátok, mi is áll valójában a szuperkatona-szérum és az X-Fegyver mögött… Hamarosan ti is ráébredtek, hogy Amerika Kapitányban, Nick Furyban és Rozsomákban sokkal több a közös vonás, mint azt eddig hittük… Brian Michael Bendis, Butch Guice és Simone Bianchi egyesítik erőiket, hogy elhozzák nektek az idei év legfontosabb újvilági eseményét!

Ultimate Spider-Man #116 – Death of a Goblin, 5. rész
Írta: Brian Michael Bendis
Ceruzarajz és borító: Stuart Immonen

Lehet, hogy végre elérkezett a végső összecsapás Pókember és a Zöld Manó között? Norman Osborn úgy érzi, Peter Parker nem más, mint az ő hagyatéka erre a világra – páratlan géniuszának élő bizonyítéka. Nem akar mást, mint hogy Pókember az egész világ előtt beismerje, hogy ő, Norman hozta őt létre. Ha ezt megteszi, soha többé nem fogja háborgatni. Ha nem, akkor viszont azonnal végez a szeretteivel! Vajon beleegyezik Peter ebbe az egyszerű, de sötét céloktól vezérelt alkuba? És mi lesz Norman egyetlen, igazi fiával, Harryvel?

Ultimate X-Men #88 – Sentinels, 5. rész
Írta: Robert Kirkman
Ceruzarajz és borító: Yanick Paquette

Elérkezett hát a Sentinels fináléja! X-Men kontra Viszály (Stryfe)! X-Men kontra Fenris ikrek! X-Men kontra Őrök! Nem lesz ez egy kicsit sok kedvenc mutánsainknak…?

Ultimate Fantastic Four #48 – Ghosts, 2. rész
Írta: Mike Carey
Ceruzarajz és borító: Mark Brooks

Egy vadonatúj gonosztevő lép színre a messzi, hófödte Szibériában. Reed, Johnny és Ben rálelnek Susan repülőgépének a roncsaira, de azt nem tudják, ki és miért vitte magával a Láthatatlan Nőt. Mint ahogy azt sem, mi köze mindehhez a Vörös Dinamónak. Vajon csupán véletlen, hogy pont itt bukkant fel, vagy ez az egész egy nagyobb, sötétebb terv része?

The Ultimates Saga
Írta: Mark Millar története alapján C. B. Cebulski és Mindy Owens
Ceruzarajz: Bryan Hitch és Travis Charest
Borító: Mark Brooks

Ez a különleges kiadás bemutatja nekünk a Különítmény eddigi kalandjait, vagyis összefoglalja az első két kötet eseményeit! A narrátor nem más, mint maga Tony Stark, a legnépszerűbb amerikai szuperhős-csapat új vezetője. Beszámol nekünk a Különítményt ért összes eddigi viszontagságról: a Skrull-invázióról, Hulk gyilkos tombolásáról és bírósági tárgyalásáról, valamint a csapatot belülről bomlasztó erőkről. Most, hogy már nem a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alá tartoznak, Tony Stark kénytelen megbirkózni az újonnan rájuk zúduló szabadság minden egyes hátulütőjével. A birtokába kerül Nick Fury összes aktája a Különítményről, és hirtelen ráébred, hogy végig sokkal több zajlott a háttérben, mint azt ő korábban gondolta… Ez a bővített oldalszámú, különleges kiadás tartalmaz még egy vadonatúj történetet is C. B. Cebulskitól, melyet a méltán híres Travis Charest rajzolt! Kihagyhatatlan!!!

AMERIKAI ELADÁSI ADATOK

Itt az ideje, pajtások, hogy ismét elmerüljünk a piszkos anyagiak világában, és megtudjuk, milyen helyezést értek el júliusban kedvenc újvilági sorozataink Amerikában. Mint emlékeztek, négy Ultimate-kiadvány jelent meg múlt hónapban: a három havilap és az Ultimate Power 6. száma. Lássuk, hogyan teljesítettek:

Ultimate-kiadványok helyezése 2007 júliusában


24. Ultimate Spider-Man #111 (75 ezer eladott példány)

34. Ultimate Power #6 (61 ezer eladott példány)

36. Ultimate X-Men #84 (60 ezer eladott példány)

49. Ultimate Fantastic Four #44 (51 ezer eladott példány)


Hmpf. Nem egy nagy durranás… Még az első 20-ba sem került be egyik kiadvány sem, a 100 ezres határ pedig immár tényleg csak távoli álomnak tűnik. És nem vagyok képes megérteni, hogy lehet mindig az Ultimate Spider-Man az első az újvilági sorozatok között, amikor, teszem azt, az Ultimate X-Men sokkal izgalmasabb. Az Ultimate Fantastic Four pedig már lassan az első 50-ből is kiesik… Szomorú.

INTERJÚ

Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy a júliusi San Diegó-i képregényfesztivál egyik legizgalmasabb híre a The Ultimates vészesen közeledő 3. kötetéről szólt. Az író, Jeph Loeb már legutóbb is elhintett ezt-azt a sztoriról, de egy nemrég készült interjúban még több érdekességet megtudhattunk tőle. Ezt a bizonyos riportot olvashatjátok most alant (és közben tekintsétek meg újra az első borító képét, melyet egy kicsit lejjebb most újra beraktam, mivel főleg arról lesz szó).

Azt hiszem, a legtöbbünk első reakciója, amikor megláttuk a The Ultimates 3 első borítóját, ez volt: „Mégis mi a jó fenét keres itt Pókember és Rozsomák?”
Na igen, ez várható volt. Annyit elárulok, hogy egészen meglepő szerepet fognak játszani a sztoriban…

Az Óriást az első két kötetben úgy ismertük meg, mint egy szemét alak, aki veri a feleségét és elárulja a csapattársait. Akkor mégis mit keres most újra a Különítményben? Vagy ez itt nem is Hank Pym?
Mondjuk úgy, hogy Hank problémái továbbra is kísérteni fogják őt, és egy nagyon is realisztikus módon próbálja majd meg kezelni őket. A gondjai fontos szerepet töltenek majd be a történetben. Vagyis inkább Hank Pym miatt kéne aggódnotok, nem pedig az Óriás miatt.

Na akkor lássuk az új arcokat! Van itt egy hölgy, aki tisztára olyan, mint Valkűr. Pedig amikor legutóbb láttuk, még nem volt éppen egy kimondott szuperhős… Akkor még az Oltalmazóknál szerencsétlenkedett. Ez a Valkűr ugyanaz a Valkűr?
Na igen, Valkűrrel kapcsolatban több megbeszélésem is volt Mark Millarral. Együtt kidolgoztuk, hogy ki is ő, hogy honnan is jött. Annyit elárulok, hogy az első szám megjelenésekor még ő is egy elég rejtélyes figura lesz. Az csak később fog kiderülni, hogy mi minden történt a 2. kötet vége és a 3. eleje között. De a végén mindenre választ kapunk majd.

Akkor rögtön a borítón látható csapattal nyitsz majd, vagy ez a felállás csak később alakul majd ki?
Egyelőre ne nevezzük őket csapatnak. Látunk itt az egyik oldalon hősöket, a másikon gonosztevőket, de hogy mikor ki lesz éppen valamelyik csapat tagja, az majd kiderül. Az, hogy valaki a hősök oldalán van a borítón, még nem jelenti azt, hogy konkrétan a Különítmény tagja is lesz.

Muszáj beszélnünk erről a pisztolyos fickóról is. Egy kicsit emlékeztet Sólyomszemre, de a homlokán lévő fura szimbólum alapján meg inkább mintha Célpont lenne…
Igen, ő a legrejtélyesebb figura. Annyit elárulok, hogy sokkal egyértelműbb lenne, ki is ő, ha más szögből rajzolták volna… Direkt raktuk be őt így ide, hogy mindenki elkezdjen azon gondolkodni, vajon ki is lehet ez a karakter. De nyugalom: már az első szám első pár oldala után ki fog derülni, ki ő, és hogy mit keres itt. És tegyük hozzá, hogy az ő szerepeltetése nem egyedül az én ötletem: beszéltem róla Mark Millarral, és ő is egyetértett, hogy így kerüljön be ez a bizonyos valaki a történetbe. Ami azt illeti, ő az egyik kedvencem.

És persze itt van még a Fekete Párduc is! Ez az újvilági változat ugyanolyan, mint a klasszikus? Ő is Wakanda királya?
Na ő megint egy olyan figura, akiről csak később fognak kiderülni a részletek. Ki is ő pontosan, mit is akar… Ezekre a kérdésekre szép lassan kapjuk majd meg a válaszokat a történet folyamán. Utálok ilyen ködösen fogalmazni, de az ő kiléte például az egyik legérdekesebb rejtély a sorozatban, és tényleg nem akarok előre ellőni semmit. Ahogy haladunk előre a sztoriban, majd fény derül minden egyes eseményre, amely a 2. és 3. kötet között történt, és a végére a karakterekről is többet tudunk majd. Egyébként Mark Millar és Bryan Hitch is nagyjából ugyanezt a vonalat követték volna, de ez nem jelenti azt, hogy az első két sorozat ismerete nélkül élvezhetetlen a harmadik. Bárki nyugodtan olvashatja, mivel különálló képregényként is megállja majd a helyét. Rögtön az elején belecsöppenünk majd az akció kellős közepébe, amit bizonyára mindenki élvezni fog.

Most pedig ejtsünk pár szót a gonoszokról. Az ugye világos, hogy ezek a figurák inkább az X-Men és Pókember ellenségei, mintsem a Különítményé. Akkor mégis mit keresnek itt?
Mindez egy nagyobb terv része. Ne feledjük, hogy nem egy mutáns van a csapatban. Magneto Testvériségének van egy terve. És ezen tényezők bizony előbb-utóbb elkerülhetetlenül keresztezik egymást… Ígérem, az első szám végére minden világosabb lesz.

Nem mondanád el inkább most?
Hehe…

És azt megtudhatjuk, mit keres itt Venom?
Annak is megvan az oka… Biztos vagyok benne, hogy az első számba annyi kérdést és rejtélyt sikerült besűrítenem, hogy az olvasók izgatottan fogják várni majd a következőket. És azt hiszem, ezzel visszatértem az Újvilág eredeti céljához: hogy olyan történeteket írjunk, amelyek teljesen váratlanok, fordulatosak, és nem hasonlíthatók semmi máshoz a klasszikus Marvel-univerzumban. Nem is olyan régen útjára indult egy kis sorozat Ultimate Spider-Man címmel, amelyben kaptunk egy teljesen új és szokatlan Peter Parkert, aki újra gimnazista volt, egy teljesen új és nagyon is élő Gwen Stacyt… A rajongók pedig kis híján kitértek a hitükből! Meg akarták ostromolni a Marvel székházát, és Brian Michael Bendis fejét követelték! Aztán eltelt pár év, és mára az Ultimate Spider-Man a Marvel egyik legkiválóbb és legsikeresebb havilapja. És Bendis feje még mindig a helyén van. Na pontosan ezt az érzést akarjuk visszahozni az Újvilágba olyan címekkel, mint az Ultimatum, az Ultimate Origins vagy a The Ultimates. Ezt szeretem, amikor az olvasók minden egyes számnál azt kiabálják, hogy „Atyaég, ezt meg hogy képzelték?!” Emlékezzünk csak egy másik esetre, ezúttal a klasszikus univerzumból: amikor Pókember és Rozsomák csatlakoztak a Bosszú Angyalaihoz, az a rajongók számára valóságos istenkáromlás volt. És láss csodát: az Avengers-címek ma már népszerűbbek, mint bármelyik X-Men-sorozat! Most például mindenki azt találgatja, ki Skrull és ki nem a csapatból. Mintha mára mindenki Avengers-rajongó lett volna, csak erről hallani mindenhol! És most Bendis és én ugyanerre törekszünk az újvilági sorozatokkal. Korábban főként Mark Millar és Bendis formálták az Újvilágot, kiegészülve pár hasonlóan tehetséges íróval, és mind remek munkát végeztek. Talán az a legszebb az Újvilágban, hogy könnyen át lehet látni, és elég csupán pár szerkesztő és Quesada, hogy egyben tartsuk az egészet. És most, hogy én is itt vagyok, csak annyit mondhatok: Bármi Megtörténhet!

Egy kicsit térjünk vissza Pókemberhez. Az Ultimate Spider-Man egyik korábbi számában Nick Fury kijelentette, hogy amint betölti a 18-at, Peter Parker a kormány tulajdonává válik. Hát most tényleg itt van Pókember, annak ellenére, hogy még messze nem 18. Van valami köze Fury kijelentésének a jelenlétéhez?
Javaslom, olvassátok el az Ultimate Power eddig megjelent 6 számát, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy Fury bizony rendesen kavarja mostanában a sza… lekvárt. Ezt a vonalat folytatom majd én az utolsó három számban, de ha valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva valaki nem olvasta volna az eddig megjelent részeket, annak sem kell aggódnia, mert azok ismerete nélkül is teljesen érthető lesz a sztori. Annyit elárulok, hogy Nick kis magánakcióinak súlyos következményei lesznek az Újvilágban… Mindenképpen érdemes elolvasni tehát az utolsó 3 számot, hogy érthetőbb legyen később az Ultimate Origins és a The Ultimates 3. És persze legvégül az Ultimatum.

Végül pedig ejtsünk pár szót a rajzolóról, Joe Madureiráról.
Nagy rajongója vagyok Joe munkásságának – legalább annyira, mint Mark és Bryan munkájának az első két sorozaton. Így négyesben több megbeszélést is tartottunk, mire végleg kikristályosodott a sztori. Mark politikai szatírája az eddigi két kötetben zseniális volt, és felülmúlhatatlan – épp ezért én meg sem próbáltam ezt a műfajt követni. Ugyanígy Joe sem próbálkozott azzal, hogy Bryan stílusában készítse a számokat. De azért vannak olyan elemek, amiket folytattunk a 3. kötetben is: továbbra is fontos szerepet fog játszani a karakterek magánélete, a valós problémáik, és továbbra is teli lesz a történet váratlan, megdöbbentő eseményekkel. Azt hiszem, ezt támasztja alá az első sztori címe is: Sex, Lies and DVDs.

Köszönjük, Jeph, és sok sikert a 3. kötethez!

Oldalak: 1 2 3 4