Ultimate News #110

Hejjehujja, rókaprém, Ultimate News-t kap a nép! Bizony, itt a 110. újvilági összefoglaló, amelyben a főszerepet ezúttal A Csodálatos Pókember legújabb száma, a 65. játssza majd! Színre lép Morbius és Penge, és a vámpírok elözönlik Pókember életét… Kihagyhatatlan! Interjúink is lesznek, ezúttal is három: első körben Jeph Loeb számol be terveiről az Újvilág jövőjét illetően, valamint persze az Ultimatum is szóba kerül. Második körben érkezik Aron E. Coleite, az Ultimate X-Men írója, aki a soron következő történetről mond majd nekünk egyet s mást. Harmadik körben a múlt héten megkezdett Joe Quesada-Bill Jemas interjút folytatjuk a Marvel Ultimate-vonalának történetéről, jövőjéről. Jó, mi? Aztán jön még egy fenomenális előzetes az Ultimate Fantastic Four 58. számából, főszerepben a Lénnyel, végül egy nyúlfarknyi kérdezz-felelek Brian Michael Bendisszel az Ultimate Spider-Man-ről. Lesz itt tehát minden jó és minden szép – katt tovább hát mindenképp!

Ez pedig már a 110. figyelmeztetés! SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! Somlekvár.

INTERJÚ 1. – JEPH LOEB

Hmm… Jeph Loeb-interjú… és Újvilág… akkor vajon mi lehet a téma? Lássuk csak… A Hősök? Neeeem. A Batman: Hush? Neeeem. A Hulk? Neeeem. Az Ultimatum és az Újvilág jövője? Talált, süllyedt! Nem is szaporítom tovább a szót, tessék, olvassatok!

Jeph, pontosan hogyan kapcsolódik a The Ultimates 3 vége az Ultimatum-hoz?
Magneto elvesztette mindkét gyermekét, és most bosszúra szomjas a felelősök ellen (persze Fátum Doktor szerepéről nem tud). Teljesen kifordult önmagából, és már képtelen tovább elnézni az emberiség ténykedéseit. Persze ismerjük őt, ez az érzés már rég benne van, és a gyermekei halála csupán az utolsó csepp volt. Az Ultimate Origins oldalain is jobban megismerhetjük a hozzáállását az emberekhez. Az Ultimatum 1. számának végén pedig láthattuk, mit tett és hogyan tette. Egy masszív, globális természeti katasztrófát indított útjára. Az Újvilág minden egyes szereplőjére kihatnak majd az események.

Milyen szerepe lesz mindebben a Különítménynek?
Nos, a The Ultimates 3 végén ugyan győzedelmeskedtek, de ahogy a 2. kötetben, most is változásokra van szükségük, ha a jövőben is sikeresek akarnak lenni. Először még ugye a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alá tartoztak, és az amerikai kormány pénzelte őket. Aztán a 2. kötet végén függetlenné váltak, és Tony Stark vette át a csapat pénzügyeit. Ám nem mentek simán a dolgok, láthattuk, hogy Tony magánélete romokban hevert, így Jan volt kénytelen csapatvezetővé előlépni. Egy nagyon színes, érdekes társaság ez a banda. Persze, fontos, hogy néha összecsapjanak pár szupergonosszal, de az igazán érdekes dolog bennük, hogy hogyan tartják egyben magukat csapatként. Ez a szövetség mindannyiuk között rettentő törékeny, és bármikor vége lehet. Már ismerjük például Amerika Kapitány és a Fekete Párduc kapcsolatának titkait, ahogy azt is, hogyan kötődik egymáshoz még mindig Jan és Hank Pym. Ami egyébként Hanket illeti, az Ultimatum során drasztikus fordulatot vesz majd az élete. Ám ez a fordulat olyasmi lesz, amire ő mindig is vágyott.

A The Ultimates 3 végét direkt az Ultimatum-hoz igazítottad?
Nem. Már régebben elterveztem a 3. kötet végét, amikor még nem is volt az Ultimatum ilyen nagy eseménynek betervezve. Joe Quesada, Brian Michael Bendis és én tervezgettük a kirakós darabkáit, és végül úgy döntöttünk, hogy Magneto bosszúja legyen valami globális katasztrófa, ne csak a Különítményt érintse. Na persze Fátum Doktor is bekavar majd az eseményekbe.

Mennyit egyeztettetek minderről Joe Quesadával és Brian Michael Bendisszel?
Én voltam leginkább a hajtóerő a kigondolás közben, de mivel az Újvilágon szerencsére nem dolgozik olyan sok ember, ezért mindenkivel könnyen lehetett tárgyalni. Még inkább szorosabb lett a kötelék az újvilági írók között, amikor a Hősök című tévésorozatnál dolgozó írótársaimat, Aron E. Coleite-ot és Joe Pokaskit is leszerződtették az Ultimate X-Men és az Ultimate Fantastic Four sorozatokhoz. Aron óriási rajongója az X-Mennek, és nagyon örült, hogy épp akkor volt szüksége a Marvelnek egy íróra, amikor ő megjelent a színen. Olyan remek munkát végzett az első sztorijával, hogy megkérték, maradjon még az Ultimate X-Men-nél. Utána pedig Joe-t beprotezsálni már igazán könnyű volt, ő már korábban a Secret Invasion: Inhumans című miniben is kiváló munkát végzett. Ez a két fickó igazi ötlettár, csak ámulok-bámulok a tehetségükön! Mindennap együtt dolgozom mindkettejükkel, így teljesen surlódásmentes lett mára a kapcsolatunk és a közös munkánk, hatalmas segítség mindkettő az Újvilágban. De Brian Michael Bendisszel is így vagyok, minden egyes lépésünkről értesítjük a másikat. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk e-mailen vagy telefonon. Az egyetlen különbség, hogy amíg én megírok egy képregényt, addig ő megír ötöt!

Mark Millar is hamarosan visszatér, igaz?
Igen, nem is akárhogyan! Ő egyébként már a The Ultimates 3 megírásakor is rengeteget segített nekem, sokat beszéltünk arról, milyen tervei voltak a karakterekkel, és hogy nekem mik az elképzeléseim. Szerencsére szinte mindenben egyeztek az ötleteink, a 3. kötet pontosan abból nőtt ki, amit Mark tervezett. Szóval amikor visszatér, szinte olyan lesz, mintha el se ment volna, minden úgy haladt, ahogy akarta. Na persze még itt az Ultimatum, amelyben nagyon sokan elhaláloznak majd…

Térjünk rá az Ultimatum rajzolójára, David Finch-re!
Ó, hát ő egészen elképesztő! Gyakorlatilag BÁRMIT meg tud rajzolni! Akármilyen nehéz, őrült jelenetet képzelek el, Davidtől csak annyit hallok, hogy „Öregem, nem hiszem el, hogy ilyen király dolgot rajzolhatok!” Hihetetlenül rajzol, mind az akciójelenetek, mind az érzelmek ábrázolása játszi könnyedséggel megy neki. Ez utóbbit már a Fallen Son: Spider-Man című közös képregényünkben is bizonyította.

Korábban dolgoztál Joe Madureirával és Ed McGuinness-szel is, de az ő stílusuk egészen más, mint David Finch-é. Az Ultimatum történetének stílusa is más lesz?
Igen, Joe Madureira és Ed McGuinness rajzai is fantasztikusak, és a velük készített képregényeim mind óriási sikereket értek el az eladási listákon. Hihetetlen! Hogy csinálom? Hehehe… De komolyan, David stílusa valóban inkább a sötétebb hangulatú sztorikhoz passzol, és az Ultimatum ilyen lesz. Ám összességében minden képregényemre jellemző, hogy hatalmas erejű, elsöprő, ámulatba ejtő sztorikat tartalmaznak, amelyekkel az a célom, hogy az olvasóknak leessen tőlük az álla. Minden mondat, minden képkocka, minden oldal üssön, de nagyon! Addig feszegessük a határokat, ameddig csak lehet, sőt tovább! Joe, Ed és David esetében is igaz, hogy nem lehet velük lelassítani, mindhárman pörögnek, ontják magukból a káprázatos rajzokat, és ezt ki is akarom használni. Nincs idő szünetre, folyamatosan zajlanak az események. Az Ultimatum 3. számában lesz talán majd egy nagyon rövid nyugi, hogy aztán a 4. és 5. számban még inkább felpörögjenek a dolgok, és megszülessen egy vadonatúj Újvilág.

Mit jelent ez a „vadonatúj Újvilág” pontosan?
Emlékszem, még régebben Joe Quesada, Brian Michael Bendis és én egy vacsora keretei között tárgyaltuk ki az Újvilág jelenlegi helyzetét. Ami mindannyiunk szerint nagyon hiányzott, az az ötlet, hogy az Újvilágban bármi megtörténhet. A hősök meghalhatnak, eltűnhetnek, átalakulhatnak… Ez kellett. Van egy újra 16 éves Peter Parkerünk, úgyhogy akkor minden más is elképzelhető. De hogyan vigyük véghez a nagy változásokat? Már van nyolc évnyi kronológiánk az Újvilágban, amit nem könnyű csak úgy eltörölni. Megvan a legtöbb szereplő eredettörténete, megvan, ki hogyan viszonyul a másikhoz, és már kezd az egész olyan lenni, mint a klasszikus univerzum. Ne értsetek félre, nagyon szeretem a klasszikus Marvel-univerzumot is, de az Újvilág igenis legyen másmilyen! Legyen fiatalosabb, meglepőbb, kiszámíthatatlanabb, és igen, olykor erőszakosabb. Értsék azok is, akik csak most kezdik olvasni az újvilági sorozatokat. Ne legyen nagyon kusza a kronológia. Minden történet legyen teljesen érthető önmagában is. Kapcsolódjanak egymáshoz, igen, a végén adjanak egy nagy sztorit, igen, de egyenként is legyenek élvezetesek. Bizonyára emlékeztek, amikor még az Ultimate-címek voltak a Marvel „Gold Standard” címei, a legjobbak legjobbjai. A jelenlegi cél, hogy az Újvilág „Platinum Standard” legyen, a legeslegjobbak legeslegjobbjai! El sem hinnétek, milyen tehetséges alkotók jönnek majd az Újvilághoz az Ultimatum után! David Finch például valószínűleg itt marad, és már megnyertük Frank Chót is, és ez még csak a kezdet. Itt lesz velünk továbbra is Brian Michael Bendis, visszatér Mark Millar, és az olvasók remélhetőleg újra „rákattannak” az Újvilágra. Olyan sorozatokat akarunk gyártani, amelyekben ezentúl bármi megtörténhet bármikor. Örülök, hogy itt van velünk Aron E. Coleite és Joe Pokaski is, hiszen az Újvilág indulásakor még Brian Michael Bendis és Mark Millar sem voltak annyira ismertek, de ma az ipar legnagyobbjai. Remélem, így lesz ez Aron és Joe esetében is.

Mennyire volt hatással szerinted az Újvilág a klasszikus Marvel-univerzumra?
Nagyon is hatással volt! A kezdetekkor óriási sikereket ért el az Ultimate Spider-Man, mérföldkőnek számított a Marvel történetében, de azt sokan elfelejtik, hogy az indulása előtt meg akarták lincselni az alkotókat ezért az ötletért. Aztán jött az újvilági Peter Parker, és mindenki egyből megszerette. Újra fiatal volt és modern, és bárki olvashatta, aki nem ismerte a klasszikus univerzumot. Semmi máshoz nem volt hasonlítható ez az egész a klasszikus univerzumban. Amikor Mark Millar és Bryan Hitch elkezdték a The Ultimates 1. kötetét, a klasszikus Avengers-címek sehol sem voltak sem az eladási listákon, sem népszerűségben. Brian Michael Bendis lendítette fel a Bosszú Angyalait egy kis újvilági varázslattal. Pedig akkor még ki gondolta volna, hogy a Bosszú Angyalai népszerűbbek lesznek az X-Mennél? És most, hogy a klasszikus univerzum felzárkózott, ideje az Újvilágnak újra lépnie egy nagyot. Mókás, hogy Brian egyszerre alakítja a klasszikus univerzumot és az Újvilágot is.

Kik fognak szerepelni az Ultimatum-ban?
Nos, mindenki, de azért próbáltam mindig másokra helyezni a hangsúlyt. Az 1. számban a Fantasztikus Négyes volt a középpontban, a 2.-ban a Különítmény lesz, és így tovább. A borítók egyébként elárulják, mikor kikre fókuszálunk majd. Nagyon oda kell figyelnem egy ekkora eseménynél, hiszen az összes újvilági címet érintem, és ez óriási felelősség. Minden szereplő az én kezemben van.

És mi jön az Ultimatum után?
Már dolgozom egy újabb The Ultimates-köteten Frank Chóval. Szeretném, ha a címe New Ultimates lehetne, mert ha már Brian Michael Bendis csinálhatott ilyet, akkor nekem is kijár! Hehehe… Amúgy tényleg olyasmi lesz az egész, mint a New Avengers, Frank és én úgy alakítjuk át a Különítményt, ahogy azelőtt még soha nem láthattuk.

Akkor most váltsunk témát: Ultimate Captain America Annual és Ultimate Hulk Annual. Mit kell tudnunk erről a két különszámról?
Az Ultimate Captain America Annual-ban Amerika Kapitány és a Fekete Párduc kapcsolatát mutattuk be, amire már nem volt lehetőség a The Ultimates 3 során, mert egyszerűen nem fért bele a sztoriba. Itt végre lerántjuk a leplet több titokról is. Megismerjük a Fekete Párduc eredetét, és visszautazunk a múltba, hogy minden a helyére kerüljön. Persze azt is megmagyarázzuk, miért öltözött be Amerika Kapitány Fekete Párducnak. Az Ultimate Hulk Annual pedig majd az Ultimate Power végéhez kapcsolódik: akkor ugye Nick Fury a Legfőbb Légió világában maradt, míg Zarda, a Légió egyik tagja átjött az Újvilágba. Őt már nagyon régen szerettem volna felhasználni valahol, mert nagyon érdekes figurának tartom. Sajnos a The Ultimates 3 történetét még jóval azelőtt írtam, hogy biztosra tudtam volna, hogy Zarda átjön az Újvilágba, így ott nem szerepeltethettem. Ezért írtam meg ezt a különszámot, hogy tisztázzuk, hol volt mindez idáig Zarda, és hogy hogyan kapcsolódik hozzá Hulk.

Tehát Hulk és Zarda között lesz valami rejtélyes kapcsolat?
Emlékezzünk csak Mark Millar Hulkjára: egy irányíthatatlan szörnyeteg, aki vedeli a piát, nőket hajkurászik, és senki és semmi nem érdekli. Hulk tehát a Bannerben szunnyadó ösztön-én, akit kiválóan ábrázol Damon Lindelof is az Ultimate Wolverine vs. Hulk oldalain. Ó, egyébként már volt szerencsém elolvasni a befejező számok forgatókönyveit is, és mondhatom, mestermunka! Szóval, a különszámhoz elkészítette Brandon Peterson a borítót, amin Zarda a feje fölött tartja Hulkot – aki meztelen. Igen, emlékezhetünk, hogy Mark Millar és Bryan Hitch Hulkja sem érezte mindig szükségét, hogy nadrágot hordjon. Aztán ahogy nézegettem ezt a borítót, egy egészen más történet kezdett kibontakozni bennem, mint amit eredetileg terveztem. Egy afféle Bonnie és Clyde sztorit akartam, de aztán a borítóról eszembe jutott, hogy a Supreme Power című sorozatban J. Michael Straczynski is úgy írta meg Zardát a színre lépésekor, mint egy teljesen meztelen nőt. Aztán Gary Frank rajzain meg is elevenedett, csodaszép volt, és nem is akart ruhát hordani. Hosszú oldalakon át nem is volt rajta bizony semmi. Elképzeltem, milyen lenne, ha találkozna ezután Zarda és Hulk, és Zarda így szólna: „Ha nekem kell ruhát hordanom, akkor neked is kell!” Meg aztán, mi lenne, ha Hulk meztelenül menne be egy kajáldába? „Sajnálom, uram, nem szolgálhatjuk ki, mert nincs önön nadrág.” Szóval ilyen ötletek keringtek a fejemben, aztán végre megszületett a különszám története és címe: No Shirt, No Shoes, No Pants, No Service (Nincs póló, nincs cipő, nincs nadrág, nincs kiszolgálás). Kábé olyan az egész, mint amikor egy totyogó kisbabát próbál felöltöztetni az ember, kész rémálom. Szóval van itt egy gyönyörű, bivalyerős nő, aki fel akarja öltöztetni Hulkot, és közben porig rombolnak egy egész várost. De végül ez is az Ultimatum-hoz kapcsolódik majd.

Köszönjük, Jeph!

Oldalak: 1 2 3 4