Ultimate News #109

ULTIMATUM!!! Igen, az Ultimate News 109. kiadásában végre elkezdődik az Ultimatum az 1. szám megjelenésével! Az Újvilág elpusztítása kezdetét vette, hősök halnak meg, csapatok alakulnak át, és utána semmi sem lesz olyan, mint régen… Természetesen sok-sok kritikát olvashattok majd erről a várva várt kiadványról, amely remélhetőleg új korszakot nyit majd az Újvilág történetében. Na de lesz azért itt még más is: lerántom például a leplet David Finch összes Ultimatum-borítójáról egy hatalmas panorámaképen, valamint kaptok egy újabb kis reklámot is arról, mi minden várható ebben a sztoriban. De mindezek előtt igazi interjúáradatot is olvashattok: először Mark Paniccia, az Ultimatum szerkesztője beszél majd az Újvilág nagy eseményéről, majd maga David Finch osztja meg tapasztalatait a mini rajzolásáról, végül Joe Quesada és a Marvel korábbi elnöke, Bill Jemas nosztalgiáznak az Újvilág indulásáról. Egy előzetest is hoztam nektek, méghozzá az Ultimate X-Men soron következő, 98. számából Vadóccal a főszerepben, és örvendjetek, mert ezúttal ismét adatlappal zárom majd az összefoglalót! Nosza, kezdjük akkor az e heti újvilági kiruccanásunkat!

Ez pedig már a 109. figyelmeztetés! SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY, SPOILERVESZÉLY! EGY CSOMÓ DOLGOT MÁR JÓ ELŐRE TUDNI FOGTOK AZ ÚJVILÁGI SOROZATOKBÓL, HA MOST TOVÁBBOLVASTOK! EZT JÓL VÉSSÉTEK AZ ESZETEKBE, ÉS CSAK ENNEK FÉNYÉBEN FOLYTASSÁTOK! ÉN FIGYELMEZTETTELEK TITEKET, INNENTŐL KEZDVE NEM VÁLLALOK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET! Szuper.

INTERJÚ 1. – MARK PANICCIA

Hogy ki az a Mark Paniccia? Hát az Ultimatum szerkesztője! És hogy miről fog nekünk mesélni? Hát az Ultimatum-ról! És hogy mit? Na, ezt már nem lövöm le előre!

Mark, te még viszonylag új „játékos” vagy az újvilági képregényekben. Mit gondolsz, miért fektettek most ekkora hangsúlyt az Újvilágra a Marvelnél?
Az elmúlt években a klasszikus Marvel-univerzum egyértelműen átvette a vezetést, csak klasszikus címek szerepeltek szinte az eladási listák tetején. Pedig annak idején, az indulásakor az Újvilág óriási siker volt, újszerű és váratlan, de mára a klasszikus univerzum minden tekintetben lekörözte. Az Ultimatum célja, hogy újra fellendítse az Újvilágot, és bebizonyítsa a rajongóknak, hogy ebben az univerzumban tényleg BÁRMI megtörténhet.

Mennyire érzed még az Újvilág idővonalát átláthatónak, összefogottnak?
Na igen, 8 év alatt az Újvilág gazdag, érdekes történelemre tett szert. Az Ultimatum ezen nem kíván változtatni. Inkább a jövőre koncentrál, és olyan módon alakítja át az egész univerzumot, amely után ismét legalább akkora eltérés lesz a klasszikus Marvel-univerzum és az Újvilág között, mint régen.

Mégis mennyire fog különbözni ezentúl az Újvilág a klasszikus univerzumtól?
Én az Újvilágra mindig is a klasszikus univerzum újraértelmezéseként tekintettem. Egy modernebb világ, amely közelebb áll a legújabb Marvel-mozifilmekhez, és amelyben a jól ismert karakterek új köntösben jelennek meg. És most ezeket a karaktereket még inkább megváltoztatjuk, olyan csavarokat rakunk a történetükbe, amelyekre senki sem számíthatott. Az Újvilág soha többé nem lesz a klasszikus univerzum tükörképe.

Mióta tervezitek az Ultimatum-ot?
Régóta, és még maga Joe Quesada is dolgozott rajta. Mind valami nagy, valami elképesztő eseményre vágytunk, amilyet még sosem láthattak a rajongók a klasszikus univerzumban. Valami, ami felrázza az egész Újvilágot.

Valóban Magneto lesz a sztori főgonosza?
Könnyen lehet! Végképp elege lett az emberekből! Bosszúra szomjazik, és az embereket hibás, szánalmas fajnak látja. És most valami olyat fog tenni, ami a lehető legrosszabb lehet egy ilyesfajta hataloméhes figuránál… Istent fog játszani. Elszalad vele a ló, rengetegen halnak majd meg, és mindent elborít az ár…

Mire számíthatunk a jövőben az Újvilágban?
Olyan nevek fognak dolgozni a címeken, mint Jeph Loeb, Brian Michael Bendis és Mark Millar, és nem fogják majd vissza magukat! Ezentúl bármi megtörténhet! Készüljetek fel a leghihetetlenebb, legelképesztőbb történetekre! Ezentúl semmi sem lesz olyan, mint eddig…

Még pár gondolat az Ultimatum-ról?
Senki sincs biztonságban. Higgyétek el: senki. Még a legnépszerűbb karakterek sem… A katasztrófa örökre megváltoztat majd mindent az Újvilágban. Új Különítmény alakul, új csapatok és új szövetségek születnek. Ez lesz a képregény-történelem legnagyobb változásokat hozó eseménye.

Köszönjük, Mark!

INTERJÚ 2. – DAVID FINCH

Még mindig interjú, és még mindig Ultimatum! Ezúttal a sorozat rajzolója, David Finch szólal meg, csak nektek, csak itt!

David, igaz az, hogy MINDEN újvilági karaktert megrajzoltál ebben a sorozatban?
Igen, azt hiszem, mindenki benne van.

Korábban már dolgoztál az Ultimate X-Men számain, így gyakorlottabban foghattál hozzá a munkához, ugye?
Igen, de azért azóta sokat változtak a tagok, úgyhogy egy kicsit utána kellett járnom az újvilági X-Mennek. És persze mindenki másnak is, akiket még soha nem rajzoltam. Rengeteg újvilági sorozatot átnéztem, átolvastam, hogy minél jobban ráérezzek a szereplőkre és a helyszínekre. A Triskelion, Tony Stark kúriája… Egyik sem volt könnyű meló. Az utóbbit például máshogy rajzolta Bryan Hitch és Joe Madureira is, én pedig próbáltam a kettőjük stílusát ötvözni. Azt akartam, hogy minden szereplő és helyszín felismerhető legyen, és épp úgy nézzen ki, ahogy eddig. Igazából így visszagondolva inkább a helyszínek voltak nehezebbek, nem a szereplők. Nem akartam elkövetni azt a hibát, hogy a jól megszokott kinézeteket megváltoztatom. Az dühítheti a rajongókat. Sosem tennék olyat, hogy önkényesen átalakítok dolgokat, amelyekhez már hozzászoktak az olvasók. Azért persze most is voltak olyan oldalak, amelyeknél elengedhettem magam, és szabadjára ereszthettem a saját fantáziámat!

Van, akit könnyebb volt megrajzolnod? Pókember például szinte ugyanolyan, mint a klasszikus verziója, nem?
De, csak kicsit soványabb. Bevallom, nekem igazából sokkal nehezebb feladat volt a klasszikus univerzumban rajzolni a Bosszú Angyalait. Az Újvilág könnyebben megy, szeretem is, hiszen az első állandó munkámat is egy újvilági címnél kaptam. Nagy megtiszteltetés volt ez akkor, hiszen a Marvel legnagyszerűbb rajzolói dolgoztak akkoriban ezeknél a sorozatoknál. Szóval nekem az Újvilág az igazi Marvel. Utána sokkal nehezebb volt megszoknom például a klasszikus Pókembert a maga hihetetlenül kusza történelmével. Az újvilági olyan, mint egy régi ismerős, de a klasszikus, na vele megszenvedtem mindig. Az egyetlen szerencsém, hogy amikor őt rajzoltam, akkor is Bendisszel dolgoztam együtt, aki ugye az Ultimate Spider-Man írója is. Ez megkönnyítette a munkámat némiképp. És most végre újra itthon vagyok az Ultimatum-mal!

Megemlíthetsz pár fontosabb szereplőt a történetből?
Nos, az első számban gyakorlatilag mindenki benne van, láthatjuk mindenki reakcióját az eseményekre. Továbbá persze itt derül majd ki az is, kiket érint majd leginkább mindez. Előre szólok: SOKAKAT. És a második számban még többen jönnek majd. Talán egy-két szereplő van az Újvilágból, akiket még nem rajzoltam, de rajtuk kívül… mindenkit.

Azt már tudjuk, hogy Magneto kulcsfigura lesz. Őt hogyan alkottad itt meg?
Sokat vettem át kedvenc rajzolóim stílusából. Tökéletesen akartam megrajzolni, mert imádom Magnetót. Nagy hatással volt rám például Andy Kubert, az ő Magnetója igazán gonosz! Meg Jim Lee, na ő is fantasztikusan alkotta meg annak idején. Azt hiszem, kettejük ötvözete lett az én Magnetóm. Nemes, mint egy király, mégis elvetemülten gonosz.

Pontosan milyen eseményre is reagálnak majd a szereplők az 1. számban?
Mintha csak egy nagy költségvetésű, nyári sikerfilmet néznénk: egy igazi katasztrófára! Ez nem egy egyszerű utcai-városi bunyó lesz, hanem sokkal inkább egy globális katasztrófa. Persze ezt nem volt könnyű megrajzolni. Sokkal könnyebb lenne pár egymással bunyózó hős és gonosz, de azért végül erre is ráéreztem. Pedig nem volt egyszerű. Egy Bryan Hitch vagy Steve McNiven kaliberű rajzolónak az ilyesmi szerintem játszi könnyedséggel menne, de én megizzadtam vele, hogy hitelesen ábrázoljam az óriási pusztítást.

Ki volt a kedvenced a karakterek közül, akiket eddig még sosem rajzoltál?
Haspókot mondanám, de őt már rajzoltam korábban. Lássuk csak… Úgy általában a Mutáns Testvériséget nagyon élveztem. A gonosztevőket mindig is jobban csíptem. Mivel gonoszok, egy kicsit el lehet játszadozni az arányaikkal, kicsit lehetnek sötétebbek, őrültebbek a kinézetükkel. A hősöknél sokkal nehezebb visszaadni a belőlük sugárzó hősiességet. De azért köztük is volt kedvencem: Sólyomszem. Ő a legkirályabb, imádtam ezt az új szerkóját! Pedig sosem kedveltem annyira a klasszikus Sólyomszemet, emlékszem, a Bosszú Angyalainál kifejezetten ellenszenves volt nekem. Nehéz volt ott megrajzolni. Az újvilági egyértelműen közelebb áll a szívemhez. A történetét is sokkal jobban kedvelem.

Na és ki volt a kedvenced azok közül, akiket már rajzoltál korábban?
Az X-Men összes tagja. Mindegyikük, kivétel nélkül. Amikor először rajzoltam őket, már akkor a szívemhez nőttek, főleg azért, mert akkor is Bendisszel dolgozhattam rajtuk. De ha mégis választani kéne egyet, akkor Rozsomák. Meg még Xavier is. És Bestia.

Milyen volt együtt dolgozni Jeph Loebbel?
Fantasztikus! Aki már dolgozott vele valaha, az tudja, miről beszélek. Pontosan tudja, mikor mit akar. És látszik rajta, mennyire szereti, amit csinál. A sztorijai is kiválóak, igazán akciódúsak, és gyorsan pörögnek. Különös érzéke van az utolsó oldalakhoz, azokra mindig valami nagy durranást talál ki. Nagyon sokat segített nekem, élveztem a munkát vele.

Mennyit árulhatsz még el a történetről?
Nagy változások jönnek! Kiváló sztorik, igazán élő és lélegző szereplők. A klasszikus univerzum szereplőit már mindenki jól ismeri, úgyhogy szerintem sokan fognak most visszatérni ehhez a megváltozott Újvilághoz. Biztosra veszem azt is, hogy sok rajongó dühös lesz ránk… Nem mindenki szereti a változásokat. Itt van egy univerzum, ami már évek óta szórakoztatja az olvasókat, erre mi most az egészet a feje tetejére állítjuk. Durva lesz. Persze mindig mindenki kedvében járni lehetetlen sajnos…

Köszönjük, David!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6