Ultimate News #108

MINISOROZATOK ÉS EGYÉB KÜLÖNSZÁMOK

Ultimate Captain America

Ó igen, az Ultimate Captain America… A „sorozat”, ami nem is létezik, de saját Annual kiadása már van, méghozzá nem is akármilyen. Rögtön két történetet tartalmaz Jeph Loebtől a March on Ultimatum keretei között, két különböző rajzolóval (és az előzetes hírekkel ellentétben egyik sem John Romita, Jr.). Gyakorlatilag a The Ultimates 3 előzményeit kapjuk, főként ami a Fekete Párduc valódi kilétét illeti, így akár lehetett volna The Ultimates Annual vagy Ultimate Black Panther Annual is a kiadvány címe. Megismerjük a fekete ruhás néma levente eredetét, hogy Amerika Kapitány miért is vette fel az álruháját, és egyáltalán hogy miért kerülhetett be a Különítménybe. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki tisztábban akar látni az Újvilág eseményeivel kapcsolatban! Vendégszerepben felbukkan még a Különítmény jó pár tagja, a Fekete Párduc családja, és még Nick Fury is pár múltban játszódó jelenetben. Az év negyedik újvilági Annual-ja tehát már hozzáférhető bárkinek!

Ultimate Captain America Annual #1 – Favorite Son: The Origin of the Black Panther / Training Day
Írta: Jeph Loeb
Ceruzarajz: Rafa Sandoval és Marko Djurdjevic
Borítórajz: Brandon Peterson

Ki a Fekete Párduc? Ha azt hiszitek, tudjátok, akkor még nagyon kezdők vagytok az Újvilágban! Vajon milyen titkok rejtőznek a múltjában, amelyek kapcsolódnak Amerika Kapitány eredettörténetéhez? Milyen megállapodás született egykor kettejük között, amely még a Különítményhez való hűségében is megrengetheti a Kapitányt? Vendégszerepben a Különítmény!

Ultimatum

Csak félve merem leírni, de… minden jel arra utal, hogy… a héten megjelenik az 1. szám!!! Igen, igen, igen, nem csalás, nem ámítás, kezdődik az Újvilág totális elpusztítása!!! De vajon mennyit fog csúszni majd a 2. szám? Gondolom, csak nem jelenik meg időben… Hogy nézne már az ki? Na jó, ne legyünk ennyire pesszimisták, inkább nézzétek meg Ed McGuinness fekete-fehér alternatív borítóját (színesben már láthattátok, de oda se neki) Káprázattal, majd menjetek az újvilági háttereink közé, ahonnan már letölthetitek az 1. szám borítójából készült hátteret is három különböző felbontásban. Megéri!

És még valami: ne feledjétek, hogy immár megjelent a Marvel Spotlight: Ultimatum című kedvcsináló kiadvány is, amelyben sok-sok érdekességet, riportot, miegymást olvashattok az Újvilágról, és persze főként az Ultimatum-ról. Kukkantsatok bele!

Marvel Spotlight: Ultimatum
Írta: John Rhett Thomas
Borítórajz: David Finch

„A tetteikért… hatalmas árat kell fizetniük.” A The Ultimates 3 és az Ultimate Power eseményeit követve Jeph Loeb és David Finch Ultimatum című sztorija legalább olyan mértékben alakítja majd át az Újvilágot, ahogy annak idején a Civil War a klasszikus Marvel-univerzumot, vagy a Messiah Complex az X-Men tagjainak életét. Ebben a kiadványban megszólalnak a készítők, és elmélyedhetünk abban a világban, amely örökre megváltoztatta a XXI. század képregényeit – és amely most maga is örökre meg fog változni! Elérkezett a vég…

Ja… Van itt egyébként pár szöveges előzetes oldal is a héten megjelenő 1. számból, ami a War of the Symbiotes című Pókember-sztori végét is előrevetíti… meg egy újabb alternatív borító magától Marc Silvestritől… de biztos nem is érdekel titeket egyik sem, igaz? Gondoltam…


KRITIKÁK

Ultimate Spider-Man Annual #3

Az Ultimate Spider-Man harmadik éves különszáma ékes példája annak, hogy Bendis nyugisabb, szereplőkre koncentráló történetei sokkal jobban sikerülnek, mint az akcióorientált csihi-puhik. Lehet, hogy a Secret Invasion eget-földet rengető eseménye most az aktuális nagy durranás, de azért jólesik elolvasni közben egy képregényt, ami Peter Parker és Mary Jane Watson szerelmi életére fókuszál. Végre megszabadulunk kicsit a sorozat szimbiótáktól fertőzött jelenlegi sztorijától, és inkább arra keressük a választ, hogy meddig megy el Peter és Mary Jane, hogy kifejezzék egymás iránti érzéseiket. Bendis meglehetősen óvatosan kezeli a témát, nem akar túl sokat mutatni vagy mondani, de azért mégis érezni lehet a mai tinirománcok hangulatát. Érthető is persze ez a hozzáállás, hiszen a Marvel bizonyára nem ugrált örömében ennek a történetnek a hallatán. Egy nem megfelelő szó vagy kép, és máris befellegzett a teljes képregénynek, talán a teljes sorozatnak. Bendis azonban nagyon ügyesen kezeli a témát, a legkevésbé sem megbotránkoztató a sztori. Na azért nem süllyedünk el túl mélyen a melodrámában, hiszen színre lép Mysterio is, bár tény, hogy nem rajta van a hangsúly. Bendis most csak arra használja őt, hogy legyen egy mellékszál is a történetben, semmi másra. Egy kis elterelés, amíg a lényeghez érünk a szám legvégén. Bármely más író kezei között elvérezhetett volna ez a különszám. Kockázatos volt így felhasználni a Marvel legnépszerűbb karakterét, de szimplán unalmas is lehetett volna az egész. Ám Bendis most is kiváló munkát végzett, és újból bebizonyítja, milyen tökéletes ráérzéssel kezeli a sorozat szereplőit. A párbeszédek életteliek, még akkor is, ha néha kicsit több a szöveg, mint a kép. Mivel Immonen a havi sorozattal van elfoglalva, ezért Bendis egy új tehetséget, David Lafuentét bízta meg a különszám megrajzolásával. Bevallom, nekem első blikkre nem jött be a stílusa, hiányzott belőle Immonen aprólékos, dinamikus ábrázolásmódja. Lafuente olykor-olykor már a manga felé kacsingat, de végül az arckifejezések, az érzelmek megjelenítése megnyertek engem is. Itt úgysem az akció dominál, úgyhogy jobb is egy ilyen rajzoló ehhez a címhez. Egy érdekes, figyelemre méltó különszámmal van tehát dolgunk, kitűnő jelenetekkel és szövegekkel. Igaz, az egésznek talán nincs akkora jelentősége a sorozat szempontjából, de azért egy édes, kedves kis történet.
Értékelés: 8,7 / 10
Írta: Richard George

Érdekes. Nagyon érdekes. Azt is meg kell mondanom, hogy másra számítottam. De jó volt összességében az egész. Ugye tudjuk, hogy a történet központjában MJ és Peter szerelmi élete áll. De hogy ne legyen nyálas az egész, egy kis akció is kerül be, amikor feltűnik az újvilági Mysterio. Egyelőre tetszik ez az új Mysterio, mert teljesen máshogy néz ki, mint a régi, valamint az egész „trükk-tárháza” egészen más. Bár negatívum, hogy nem sokat tudtunk meg róla, de bemutatkozásnak nem volt rossz. Várom, hogy hamarosan visszatérjen! Nem fogok most hosszú kritikát írni, mivel semmi rossz nem volt az egész történetben. A párbeszédek rendben voltak. Minden jó volt ebben a számban. Persze nem a legjobb az igaz, de attól még jó és élvezhető. Hasonlítási alapként: az első Annual-hoz képest rosszabb, de nem nagyon, de picit gyengébb az én véleményem szerint, mint az. A rajzok… furcsák. Az igazat megvallva. Elég furcsák. De ezt nem negatív értelemben kell érteni, mivel nagyon jók a rajzok. Persze néhol nem sikeredett olyan jól, de még azok is beleférnek, vagyis jók. Talán elsőre picit furcsának fog tűnni, mivel hozzászoktunk az Immonen- vagy a Bagley-féle rajzhoz, de van olyan jó a rajz, mint az övék. Érdemes elolvasni, mert tényleg jó.
Sztori: 8,5 / 10
Rajz: 8,5 / 10
Összesítve: 9 / 10 (Jóindulatból adom meg a 9-et. Megérdemli, mivel „különszám”, és nem folyamatosan jelenik meg. Ha ez mondjuk pl. az Ultimate Spider-Man egy száma lett volna, akkor csak 8-at kapott volna, mivel gyakrabban jelenik meg.)
Írta: Polgár Csaba

Oldalak: 1 2 3 4 5