Újvilág: Pókember – Pókember halála (NMK #84)

Cím: Újvilág: Pókember – Pókember halála (NMK #84)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Brian Michael Bendis, Mark Bagley, David Lafuente, Andy Lanning, Andrew Hennessy, Justin Ponsor
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2021.03.25.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

Norman Osborn, Dr. Otto Octavius, Kraven a Vadász, Homokember és Keselyű, azaz Pókember legádázabb ellenségei megszöknek a S.H.I.E.L.D. börtönéből.
A falmászó elleni gyűlöletüktől fűtve a baljós csapat eldönti, hogy revansot vesznek minden vereségért, amit Peter Parkertől elszenvedtek.
Hogy szeretteit megóvja, és egyszer s mindenkorra megállítsa őrült ellenségeit, az újvilági Pókember lehet, hogy kénytelen lesz végső áldozatot hozni.

A gyűjtemény az Ultimate Spider-Man (1. széria) 153-160. számait tartalmazza.

Előszó:

Minden jó dolog véget ér egyszer. Így volt ez 2010-ben is, az Újvilág univerzuma ugyanis ekkor vett könnyes búcsút az egyik legnagyobb hősétől: Pókembertől. Az újvilági Pókember Bill Jemas és Joe Quesada kísérlete volt, amit Brian Michael Bendis és Mark Bagley öntött végső formájába. Eredetileg egyszeri sorozatnak indult, és Pókember eredettörténetét szerették volna vele a modern kor ízléséhez igazítani, ám jóval több lett annál. A széria első tíz évében újfent bemutatkozott a falmászó ismerőseinek többsége ― ellenfelek és bajtársak egyaránt ―, és egy sor újítás is bevezetésre került. Habár ezeket a sztorikat csak a felfedezésre váró Újvilág univerzumban lehetett elmesélni, ahol nem nyomaszt a kontinuitás terhe, mégis hamisítatlan Pókember-történetekről beszélünk.
Bendis és Bagley zseniálisan megoldották, hogy a sorozat szereplői eltávolodjanak Marveles eredetijüktől, de eközben sikerült mégis megragadniuk karaktereik lényegét. Ettől függetlenül 150 szám után eljött az idő, hogy az újvilági Peter Parker szögre akassza hálóvetőjét.
Kevéssel azután, hogy belengették Pókember halálát, rajongói teóriák árasztották el a netet. Ugye nem ölik meg Pókembert? Végtére is ő volt az „igazi” újvilági hős, és az ő sorozata volt a legsikeresebb is ennek a kísérleti univerzumnak a címei között. De mégis megtörtént. Mielőtt az említett füzetek megjelentek volna, a Marvel és Brian Michael Bendis nyilvánvalóvá tették, hogy nem átverésről vagy puszta figyelemfelkeltésről van szó: Peter Parker valóban meg fog halni.
Óriási bátorságra volt szükség, hogy ezt a történetet elmeséljék, főleg egy olyan karakterrel a főszerepben, aki ennyire népszerű, mint az újvilági Peter Parker. Egyértelmű, hogy mekkora szeretet fűzi Bendist az Újvilág Pókemberéhez, családjához és barátaihoz. A fiatal hős történetének utolsó fejezetét megírni nem lehetett könnyű, de Bendis és Bagley végül nagyon illően búcsúztak a karaktertől.
Bár Peter sorsa megpecsételődött, ez még nem jelentette automatikusan az Újvilág: Pókember sorozat megszűnését. A rajongók ekkor nem sejthették, hogy egy új hős készül kitárni a szárnyait, készen arra, hogy átvegye a hálószövő feladatait (hamarosan ti is megtudjátok, kiről van szó, kedves Olvasók). De most itt az idő, hogy búcsút vegyünk Peter Parkertől, aki egy utolsó, szívszorító leckét kap erőről és felelősségről.

Előzmények:

Az Oscorp laborjában tett iskolai kirándulás közben Peter Parkert megcsípte egy genetikailag módosított pók, aminek köszönhetően pókszerű képességei lettek. Bácsikája halálát követően Peter felesküdött, hogy erejét csakis a jóra használja, így lett belőle az Újvilág Pókembere.
Miután rájött Parker képességeire, Norman Osborn, az Oscorp vezetője, megpróbálta reprodukálni a pókcsípés hatását, és beoltotta magát a kísérleti „OZ” szérummal. Őrjöngő szörnyeteggé válva aztán megtámadta Peter-ék iskoláját, de Pókember legyőzte őt.
Az azóta eltelt időben számos szupergonosz összecsapott Pókemberrel, többek közt az egykori Oscorp-alkalmazott, Dr. Otto Octavius, azaz Dr. Octopus, Elektró, Homokember, a Keselyű és Kraven, a vadász. Jelenleg mindegyikük ― még Norman Osborn is ― egy saját, személyreszabott cellában raboskodik, mélyen a S.H.I.E.L.D. Triskelion bázisa alatt.
A sok jó ellenére, amit az emberekért tett, Pókember New Yorkban sokak szemét bökni kezdte, különösen a Hírharsona főszerkesztője, J. Jonah Jameson gyűlölte. Szerencsére miután megmentette Jamesont, mikor a Kaméleon kis híján megölte őt, Pókember megítélése drámaian megváltozott.
Néhány nagyobb galibát követően a S.H.I.E.L.D. úgy döntött, hogy megfelelő képzésben részesíti Pókembert, hogy igazi hős válhasson belőle. A Különítmény magja, Vasember, Thor és Amerika Kapitány megegyeztek, hogy edzeni fogják Peter Parkert.
Amikor éppen nem Pókemberkedik, Peter magánélete meglehetősen kaotikusan alakul. Szakított a barátnőjével, Mary Jane-nel, jó barátja, Kitty Pride, az X-Men egykori tagja mutáns létére éppen bujdosni kényszerül, Gwen Stacy pedig ― akiről úgy tudtuk, hogy a Vérontó nevű szimbióta megölte ―, visszatért, és jelenleg Peterrel és May nénivel él.

Előzetes: