A Tréfamesterek nem viccelnek

Október közepén – ahogy mondani szokás „hirtelen, a semmiből” – jelent meg ez az új magyar képregény, ami manapság elég meglepő. Na nem az, hogy hazai képregény jelenik meg, hanem hogy egy mukk nélkül. Ráadásul egy ilyen „igazi”, 230+ oldalas, kerek egész graphic novel. A Vadkelet Comics kiadónak nincs honlapja, és a szokásos közösségi felületeken sem található, meg. Kicsit előreszaladva nagyon remélem, hogy ezen változtatnak, mert ezt a kötetet bizony érdemes minél több csatornán eljuttatni a képregényes kollektíva köztudatába.

Első ránézésre akár egy történelmi témájú képregényre is számíthatnánk gyanútlanul, de a borító mélyzöldjében a vörös csillag, a békebeli autók, a délceg munkáslegény és haloványan derengő Rákosi Mátyás mellett a tekergőző csápok és a robotszerű alakok már előrevetítik, hogy többről lesz itt szó. Pólik József író ha akarná, sem tagadhatná le, hogy a kordokumentumok és a szocreál popkultúra mellett a legnagyobb inspirációja az ötvenes évek Amerikájának inváziós-szörnybábos-papírmasé-ufós-sci-fi filmjei voltak. Ez a kombináció a képregény egyik legnagyobb erőssége. Meglepő természetességgel simul össze a kesernyés magyar rögvalóság a klasszikus sci-fi elemekkel, ahogy a békebeli idealizált amerikai életképek helyére beilleszti a Sztálinváros építőmunkásainak mindennapjait, a brigádműsort a kultúrban vagy éppen Sztálin elvtár születésnapi ünnepségét.

A cselekmény pedig tényleg igyekszik kihasználni mindent, amit ennek a két világnak az egysége nyújthat. A rohamtempóban épülő kommunizmus elképzelhetetlen az elvtársak ármánykodása nélkül, de itt duplafenekű cselszövést kapunk: kisléptékű politikait és a Földet veszélyeztető „tréfát”. A maga fanyar módján tényleg vicces is, hogy a földönkívüliek az emberiség izmusok menti megosztottságát használják ki, és hogy az ehhez szükséges tudást hogyan szerzik be első kézből. Egy ufótámadáshoz kell akció is, ám az első akciójelenet mégsem egy harmadik típusú pofon, hanem egy ÁVH-s népnevelő szeminárium.

Zách Attila képi világa is hordoz egyfajta kettősséget. Egyszerre kidolgozott és átgondolt, és a panelezés nagyon dinamikus és filmes érzést kelt. Ezzel egyidőben meg kicsit kidolgozatlan is, sokszor még a közeli arcokat is csak pár vonallal ábrázolja, és a színezéssel együtt ez egyfajta „mosottas” érzést kelt. Nagyon megörültem az első akciójelenetnek amikor egy panelben több szereplőt különböző mozgásfázisokban ábrázolt. Aztán a második ilyennek is. Aztán persze jó volt látni az összes többi ilyet is, de mivel kevés kivétellel a legtöbb akciójelent ilyen, egy kicsit úgy érzem, ezt az eszközt túlhasználta. Ettől függetlenül nagyon jó lendülete és sodrása van a képregénynek, és az eleinte kicsit furcsa, de egységes képi világot is gyorsan sikerült megszokni.

Az ízelítő videó leírásában az áll, hogy a kötet kilenc évig készült, és a végeredmény alapján egy perc sem ment kárba. A Tréfamesterek egy ügyesen összerakott és szórakoztató képregény lett, egy kiválóan tálalt áltörténelmi sci-fi ponyva – a legjobb értelemben.

kóbor

Cím: Tréfamesterek
Szerző(k): Pólik József, Zách Attila
Kiadó: Magánkiadás
Ár: 6990 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 236 oldal
Megjelenés: 2022.10.12.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu
Bevásárlólista: Loading