Torokszorítósdi

Képregényszerzőként, meseíróként, újságíróként (szegény Garfield!), interjúalanyként találkozva Lakatos Istvánnal megtapasztalhattuk, hogy ami a szívén, a száján, és hogy (ízlésben) minőségben nem ismer kompromisszumot. Leginkább az ő személye, jelen esetben szerkesztői volta miatt övezi olyan nagy várakozás az olasz Zerocalcare képregényét.

A beharangozó borítókép (összekapcsolva a kiadó személyével) friss, fiatalos, horror-jellegű képregényt sejtetett. Ez a sejtés a befogadás alatt átalakult, az előzetes várakozásokat több irányba eltérítve.

Az 1983-as születésű, olasz Michele Rech alias Zerocalcare jó értelemben vett átlagos mai karriert tudhat magáénak. Húsz évesen illusztrátor egy napilapnál majd több magazinnál, huszonhét évesen jelenik meg első kötete, A tatu jóslata, ekkor indítja el az önéletrajzi képregényeket közlő blogját is. Ez után évente-kétévente jelennek meg díjakkal jutalmazott vegyes témájú alkotásai, kötetei. Népszerűvé vált.

A legújabb magyar képregénykiadó, a Nimue alapítójának, Lakatos Istvánnak műveiben szinte mindig több a keserű, mint az édes. Tényleg, a 99%-os kakaótartalmú étcsokoládé sírva elbújhat mellette. A Nimue első kiadványában, Zerocalcare Torokszorítósdijában több az édes, mint a keserű, de azért ez se tejcsoki, főleg nem fehér.

Iskola témában verhetetlen humorú olvasmány Marcello D’Orta Én, reméljük, megúszom című örökzöldje. A nápolyi elemisták fogalmazásaiból egykori tanáruk által kialakított szöveg befogadása alatt egyik szemünk folyton nevet, a másikból patakzik a könny a sok nyomorúság olvastán. A Torokszorítósdiban is hasonló a helyzet, bár a nyomorúság itt nem a maffia és korrupt politikusok által uralt, lepusztult környezetben tengődő Dél-Olaszországi gyerekek helyzetére vonatkozik, hanem az átlagos, békés európai környezetben felnőtt gyerekek, kamaszok bénázásaira, félreértéseire, sorsfordítónak vélt, egymással kicseszéseire.

Zerocalcare képi- és szövegszövete ötletszerűnek tűnő szálak mentén fonódik nagy ívűen egybe, hogy kirajzolódjon egy összetett, ál-önéletrajzi ál-horror ál-sorstörténet. Ál-sága a műben megjelenő zsánerek, regiszterek változásaiból, váltakozásaiból adódik.

Adott egy iskola, benne mogorva igazgató, mindent is elkobzó tanárnő, Twin Peaks-jellegű pedellusféle, igazgató kicsi fia, barátnője, és a nebulók, hat-hét közepesen vásott gyerek, két lány, a többi fiú. Adott még egy erdőben talált koponya, az egyik lány titkos naplója, egy Game Boy, egy árulás évtizedekig tartó elhallgatása felkeverve vicces, félig komoly és majdnem komoly beszélgetésekkel, sok-sok nosztalgikus popkulturális utalással, tyúk képében megjelenő anyukával, sokféleképp megelevenedő belső hanggal.

Hol az Ördöggerinc, hol a Stop Shop, hol a Titeuf idéződik fel, kinek melyek az iskolás élményei. A megelevenedett belső hangnál Pierre Wazem és pingvinje juthat eszünkbe a Barangolásokból, mintegy a megkorosodott Zerocalcare és beszélő énjei.

A Lakatos István és a Netflix „tekintete” azért is vetődhetett az olasz művész munkájára (tervezik a sorozatolást), mert kortól és nemtől függetlenül mindenki által élvezhető, mindenkinek ajánlható szuperhősmentes olvasmány.

Lénárd László

Cím: Zerocalcare – Torokszorítósdi
Szerző(k): Zerocalcare
Kiadó: Nimue
Ár: 4200 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: 204 oldal
Megjelenés: 2021.
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: a kiadó honlapján...