Titkos háború: A hősök legszebb kora

A Secret Wars (írója Jim Shooter és rajzolója Mike Zeck), jómagam ezen nevelkedtem és ez volt talán az első képregényem. Magyarul három (akkor) aktuális újságban olvashattuk a történetet Titkos háború címen, a Csodálatos Pókember első sorozatában, a Marvel Extrában és az X-menben. Amerikában külön crossoverként jelent meg, tizenkét részes maxisorozatban adták ki. Akkoriban első szerepe az volt, hogy egy kis változást hozzon a szuperhősök világába. Pókember fekete jelmezt kapott, Hulk eltörte a lábát, az F4-be She-Hulk (magyarul Amazon) került Lény helyére, stb.

Most, érettebb hozzáállással, ismét az olvasásába kezdtem. Az 1984-es készítéshez képest megrázóan reális ábrázolásba ütköztem. Először is, egy mindenható kozmikus lény (Túlontúli) elrabolta a Föld hőseinek és bűnözőinek egy részét, hogy rajtuk keresztül tanulmányozhassa a vágyat. Bár a sztori megható, nekem kicsit zavaros, hogy ha szuperlények ölik egymást, akkor te miért érted meg a vágyat… De mielőtt magamat hazudtolnám meg, rátérek a realizmusra. Szóval, a szereplők érdekesen állnak hozzá egy istenhez, aki harcra parancsolja őket. Van, aki elfogadja, hogy nem tud mit tenni, mint Pókember. Van, mint Reed, aki megérteni akarja a lény parancsát és persze van, aki csak azért is a lény ellen fordulna, mint Doom (Fátum doktor) és Galactus. Szóval, elsődleges pozitívuma, hogy a karakterek nagyon reálisan állnak a helyzethez és egymáshoz. Például Sólyomszem, aki szerelme távolságától és ettől az ismeretlen helytől és bizonytalan helyzettől egyre zavartabb és agresszívabb lesz. (Többször szól be a mutánsokra és Amazonnal is acsarkodni kezd)

Persze vannak benne hibák és kicsit nevetséges dolgok is, mint amikor Póki lazán leveri az X-eket, de ezekért kárpótol az, hogy az ilyen csata azért elég rövidre van zárva. Akkor, ha már itt tartunk, a harcok. Nagyon reális, hogy Pókember a B-kategóriás bűnözőkhöz szokott hős a legtöbbször simán földre kerül olyanokkal szemben, mint Ultron. Ellenben Thor szinte nevetve játszik Oktopusz Doktorral. A csaták epikusak és látványosak, néhol talán túl egyformák a karakterek, de ezt inkább a kornak tulajdoníthatjuk, mint a rajzoló hibájának.

A felállás is meglepő egyik oldalt a rosszak, a másikon a jók és egy harmadik külön csapat az X-men, avagy a mutánsok. Az X-men helyzete néha kérdéses, de nem csak a külső megfigyelőknek, de ők maguk is megzavarodnak, főleg Magneto tagsága miatt, aki néha túl agresszívan és túl parancsolóan viselkedik. A rosszaknál a vezetést ugye a határozott vadság dönti el és így Dr. Doom pusztító fellépése kellő meggyőzés volt. Bár náluk a legnevetségesebb az, hogy nem segítik egymást és nem tudnak gyógyítani. Ugyanis, amikor az egyik tag megsérül senki, sem tud rajta segíteni, mert nem szoktak ők ilyesmivel foglalkozni. (Gondolom a börtönkórházhoz szoktak, nem ahhoz, hogy egymás sebeit kötözgessék be.)

Nagyon sok karakter van és mindből kapunk egy kis kóstolót. Ez annyira színessé teszi az egészet, hogy már tényleg apróvá válnak a gondok. Az egyik legfőbb gond talán, hogy furcsa szereplőket választottak néhol. Bár a hősöknél nincsen nagyobb baj, de a rosszaknál sokszor elég furcsa alakokat választottak az alkotók, mint egy-egy hős igaz riválisa.

A rajz, mint mondtam hangulatos, remek élmény nézegetni, bár néhol elég stilizáltak, amit én arra fogok, hogy nagyon sok szereplővel kell foglalkoznia egyszerre és néha kicsit leegyszerűsítette az ábrázolásukat. Viszont a korhoz képest remek és vannak mai népszerű rajzolók, akik fele ennyire se képesek.

Szóval az alkotás remek, de mi van a folytatással? Az első folytatása a Secret Wars 2, című történetek, amik különböző újságokban folytak le és arról szóltak, hogy a Túlontúli a Földön folytatja vizsgálatait. Egy Beyond nevű mini, amiről talán még később szólok, mert ismeretlensége ellenére nagyon hangulatos lett, majd az Avengers Illuminati miniben is utalnak egy későbbi projektre, amiről már keringtek hírek a Marvelnél: ez a Secret Wars 3.

Persze így még megemlíthetem a Secret War-t, ami nevében hasonlít csak erre a történetre. A képregény világban Fury Titkos Háborújaként szokták nevezni. Másik említeni való a második sorozata a What If-eknek, a 114. rész, amiben a hősök egy alternatív világban a Csatabolygón maradtak és ott alapítottak családot.


Helyszín(ek): Csatabolygó, Galactus űrhajója

Szereplők: Hősök: Amerika Kapitánya, Csodakapitány, Sólyomszem, Hulk, Fáklya, Vasember (Jim Rhodes!), Mr. Fantasztikus, Amazon, Pókember, Pók (a második Póknő), Lény, Thor, Darázs
X-men: Kolosszus, Küklopsz, Lockheed (Kitty Pryde sárkánya), Magneto, Árnyék, Prof X, Vadóc, Vihar, Rozsomák

Bűnözők: Szivacsember, Fátum Doktor, Doktor Oktopusz, Varázslónő, Kang, Klaw, Gyík, Molekula Ember, Titánia, Ultron, Vulkána, Roncsbrigád

Pártatlanok: Galactus, Túlontúli, Zsaji (a falu gyógyítója)

Magyar megjelenések:

 1. rész: X-Men #13 (1993. december)
 2. rész: Marvel Extra #6 (1993. december)
 3. rész: X-Men #14 (1994. február)
 4. rész: Csodálatos Pókember # 57 (1994. február)
 5. rész: Marvel Extra #7 (1994. február)
 6. rész: X-Men #15 (1994. április)
 7. rész: Csodálatos Pókember #59 (1994. április)
 8. rész: Marvel Extra #8 (1994. április)
 9. rész: X-Men #16 (1994. május)
 10. rész: X-Men #17 (1994. június)
 11. rész: Marvel Extra #9 (1994. június)
 12. rész: X-Men #18 (1994. augusztus)
 13. rész: Marvel Extra #10 (1994. augusztus)

Magyar borítógaléria:

Amerikai megjelenések és kapcsolódó címek:

 • Marvel Super Heroes Secret Wars #1-12 (1984, május-1985, április)
 • Amazing Spider-Man #251 – 252 (1984, április-május)
 • Avengers #242 – 243 (1984, március-április)
 • Captain America #292 (1984, április)
 • Incredible Hulk #294 – 295 (1984, április-május)
 • Iron Man #181 – 182 (1984, április-május)
 • Fantastic Four #265 (1984, április)
 • Marvel Team-Up #140 – 141 (1984, május)
 • The Thing #10 (1984, április)
 • Uncanny X-Men #180 – 181 (1984, április)

Csak a fő sorozat borítógalériája:

Főszerkesztő: Tom DeFalco
Író: James Shooter
Rajzoló: Mike Zeck

zspider, 2008. május 13.