Tintin #9-10

Az Egmont kiadó folytatja a Tintin sorozatot, megjelent a 9. és a 10. rész: Az aranyollós rák és A fekete arany országában!

Az aranyollós rák

Egy rejtélyesen vízbe fulladt matróz zsebében hamis húszfrankosokat találnak, és egy cetlit egy hajó nevével. Tintinnek levelet hoz egy ismeretlen japán, de mielőtt átadhatná a fontos üzenetet, elrabolják a férfit. Tintin ismét egy izgalmas esettel találja magát szemben, melynek kinyomozása nem tűrhet halasztást.


A fekete arany országában

Világszerte tömeges baleseteket okoz, hogy felrobbannak a benzinnel működő motorok. A kormányok egymást gyanúsítják a szabotázzsal, és küszöbön áll a háború. Tintin, a híres riporter hajóra száll a nagy olajkitermelő emírség, Khemkhâh felé, hogy megtalálja a megoldás kulcsát…


A mindkét kötetre, külön-külön érvényes adatok:

Ár: 2199 forint
Terjedelem: 64 színes oldal
Megjelenés időpontja: 2009. március

Források és kapcsolódó honlapok:
A kiadó hivatalos honlapja
a sorozat db adatlapjai
a sorozat fórum témája


Néhány adat, érdekesség (forrás: tintinologist.org), az Az aranyollós rákról:

  • Először a Le Soir című lapban jelent meg, képregénycsíkok sorozataként 1940-41-ben, melyet 104 oldalas fekete-fehér könyvben adtak ki 1941-ben, a színes kiadásra pedig 1943-ben került sor, mely részben újra lett rajzolva. Az első angol kiadás 1972-es.
  • Ez a legrövidebb Tintin történet, úgyhogy néhány egész oldalas képpel kellett kiegészíteni utólag, hogy ugyan olyan hosszú legyen, mint a többi és elérje a 62 oldalas terjedelmet.
  • A 38. oldal 9. képén Haddock inge zöld, nem a szokásos kék. Hergé valószínűleg sárgára festette véletlenül, talán ahogy a homokot színezte körülötte, aztán kékkel ment rá és ebből lett a zöld…
  • És A fekete arany országában-ról:

    • Először a Le Petit Vingtième-ban jelent meg, szintén csíkonként 1939-40-ben, 48-ban és 50-ben újraközölték sorozatban a Tintin magazinban, majd 1950-ben jelent meg könyv alakban. 1971-ben a 6-20 oldalakat újrarajzolták az arab szövegek megváltoztak. Az első angol kiadás 1972-es.