Szuperhős az, aki mondja! – Ha/Ver #1

Amikor Mark Millart mint egy szuperhősös képregényekért a kelleténél is jobban rajongó, nagyra nőtt gyereket képzelem magam elé, valószínűleg nem járok messze az igazságtól. A skót író olyasvalaki, aki nagyon is jól ismeri ezeknek a sztoriknak a legjellemzőbb fordulatait, dilemmáit és lehetőségeit, és aki szabadidejében mindenféle saját történeten töri a fejét, melyekben ezeket a kliséket igyekszik rendre kiforgatni – mert miért is ne? Mark Millar saját bevallása szerint már gyerekként imádott képregényeket olvasni, és titkon mindig arra vágyott, hogy egyszer ő is köpenyt húzhasson, és éjszakánként a környéket járva bűn után kutasson. Hogy ez mégsem következett be, legyünk hálásak az égnek, Ha/Ver című képregényének teljesen hétköznapi hőse azonban pontosan ezt teszi!

A Fumax kiadó jóvoltából végre magyarul is elérhető Ha/Ver első kötete egy pofon egyszerű történet harsány, látványos és ultraerőszakos elmesélése. Próbáljuk elhessegetni a gondolatot, hogy a sztori nagy fordulata csupán annyi, hogy valaki nem az, akinek elsőre gondoltuk (hanem épp az ellenkezője), a fennmaradó időben pedig jó és rossz csap össze folyton egymással, a helyzetet pedig egy brutális apa-lánya duó hivatott árnyalni. Ami miatt azonban mégis bitang szórakoztató olvasni, az Millar (újra csak:) gyermeki lelkesedése, amivel elképesztőbbnél elképesztőbb, hihetetlenebbnél hihetetlenebb ötleteit egymás után pakolta. A történet szerint Dave Lizewski egy átlagos srác, aki megunva reménytelennek tűnő helyzetét úgy dönt, hogy belőle bizony az utca hőse lesz. Gúnyát ölt, összeszedi minden bátorságát, és egy éjszaka üldözőbe veszi a környék bűnöseit.

Millar nem tudta megállni, hogy ne végletekben gondolkodjon: Dave akkora lúzer, hogy a fal adja a másikat, amikor pedig kilép az utcára, az ellenfél nem csak hogy elpáholja, de úgy elintézi, hogy kórházba kerül, és fél évre kivonódik a forgalomból. Ha lúd, legyen hát kövér – gondolhatta Millar, miközben természetesen arra is kínosan ügyelt, hogy minden panelje megpiszkálja, vagy inkább egy jókorát rúgjon a közerkölcsbe – Fredric Wertham pedig konstans forog a sírjában.

A Ha/Verbe kevésbé elegánsan némi társadalom- és közösségi médiakritika is vegyült, Dave ugyanis rövid idő alatt az internet ünnepelt sztárja lesz, a képregény kultstátuszát azonban sokkal inkább köszönheti Millar meghökkentő fordulatainak, valamint John Romita Jr. rajzoló rendkívül látványos, színes-szagos, a maga módján naturális vizuális világának. Mivel Millar a gyerekkorából merítette képregénye alapötletét, Romita is hasonlóan járt el: a Ha/Ver utcái, sikátorai, az ott élők öltözéke egyaránt New York Queens negyedét, Romita fiatal éveinek helyszíneit idézik.

A Ha/Ver első kötete leginkább egy hatalmas robbanáshoz hasonlít: nem biztos, hogy sok minden marad utána, de amíg tart, nehéz máshova nézni.

Farkas Dávid

Ha/Ver #1
Szerző: Mark Millar, John Romita Jr.
Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2018. december