Szotyory László: Képregény

Szeptember 10-én csütörtök 18-órakor lesz a megnyitója Szotyory László: Képregény című kiállításának a Várfok Galériában.

A Munkácsy és Palladium–díjas Szotyory László (1957, Kolozsvár) a Várfok Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja. Lágy könnyedséggel és visszafogott színekkel megfestett képeinek két jellegzetes ihletforrása van: az egyik Amerika világa, a másik a „Mediterraneum”. Parkok, itáliai kertek, antik épületek bukkannak fel képein pasztellszerű színekkel, leheletfinom, a vásznat sejtető, sokszor azt egyes helyeken üresen is hagyó rétegekben, gyors ecsetvonásokkal megfestve.

A mostani kiállítás címe Képregény. Az elnevezés jelzi egyfelől a művész e műfaj iránti vonzódását. Másfelől – saját elmondása szerint – a jelen címadás arra utal, hogy a képregény szerkezete és felépítése párhuzamba állítható a kiállításon látott művekkel. Vagyis adott egy főszereplő, aki jelen van mindegyik képen, a néző pedig az ő útját követheti végig különböző szituációkban és helyszíneken a kiállítótérben haladva. Ez a főszereplő jelen esetben a repülőgép, melyhez Szotyoryt gyermekkori rajongás fűzi. A téma nem először jelenik meg nála. Az első repülőket ábrázoló képeit 2001 augusztusában festette. Ezután egy ideig mellőzte a témát, mivel semmiképp sem szerette volna, hogy az aktuális világban zajló történésekre való reagálásnak tűnjön, hiszen ennek elkerülése az egyik alapvonása festészetének. Most érkezett el az idő a téma újbóli feldolgozására.

A mindennapi tárgyak, egyszerű motívumok – autó, repülő – a klasszikus tájak hatására a hétköznapi jelentés fölé emelkedve, kikerülnek a lineáris idő dimenziójából, az idősíkok és áthatások által örökérvényűvé válnak. A kiállításon végighaladva a néző társává szegődhet a művésznek a városokon és képzeletbeli tájakon át tett utazásnak, fénnyel átjárt puha felhők között repülve az álmok és vágyak felé.

Forrás: muvesz-vilag.hu

Szotyory László honlapja: szotyorylaszlo.hu

FACEBOOK HOZZÁSZÓLÁSOK: