Szellemlovas: A kárhozat útja (NMK #58)

Cím: Szellemlovas: A kárhozat útja (NMK #58)
Sorozat: NAGY MARVEL KÉPREGÉNYGYŰJTEMÉNY
Szerző(k): Garth Ennis, Clayton Crain
Kiadó: Hachette
Ár: 3090 Ft
Formátum: keménytáblás kötet
Terjedelem: oldal
Megjelenés: 2020.03.12.
Megvásárolható: Újságárusok és Képregényboltok
Online vásárlás: szukits.hu kepregenymarket.hu

A Szellemlovast a Pokolba taszították!
A rejtélyes Malakiás azonban szabadságot ígér neki, de mindennek ára van. Megváltásáért cserébe a Szellemlovasnak le kell győznie Kazannt, a démon nagyurat, és milliárdos csatlósát, Earl Gustavot.
Az egyensúly a Pokol és a Mennyország között felborulni látszik, és csak a bosszú élő szelleme elég erős ahhoz, hogy visszaállítsa a rendet.

A gyűjtemény a Ghost Rider (4. széria) 1-6. számát tartalmazza.

Előszó:

Az 1971-es év egy új korszakot hozott a képregények világába. A Comics Code irányelveit felülvizsgáló kezdeményezésnek hála, az elavult szabályozások enyhítése nyomán olyan horrorkarakterek kaphattak nagyobb szerepet a Marvel hatalmas univerzumában, mint a vérfarkasok, a démonok és a vámpírok. Így születhetett meg a lángoló fejű, csontváz motoros, közismertebb nevén a Szellemlovas. Johnny Blaze a démoni Mephistóval kötött fondorlatos és aljas paktumnak köszönhette túlvilági alteregóját.
Garth Ennis és Clayton Crain hatalmas elvárásoktól övezve vették át a karaktert 2005-ben. A démonok és angyalok, a Mennyország és Pokol témái régóta foglalkoztatták az ír írót, akit kifejezetten érdekelt az ember bukásának és a spirituális lények gyarlóságának bemutatása. Miközben előszeretettel forgatta ki a vallások eredeti értelmezéseit. Képregényei híresek fekete humorukról, amik sokszor sötétebbek, mint a kénköves pokol legmélyebb bugyrai. Bizonyára feltűnt, hogy a sorozatban kiadásra került a szerző egy másik munkája is, a Megtorló: Üdv újra itthon, Frank!
Clayton Crain, a rajzoló is arra született, hogy egy ilyesfajta történetet vigyen tovább. Legyen az e világi, földi jelenet, egy csapat szeráf vagy egy falka ördögfióka, a munkájának van egy éteri, kettős esztétikája, ami egyszerre elborzaszt és gyönyörködtet.
A két alkotó együtt hozta létre a Szellemlovas egyszerre szórakoztató és hátborzongató történetét — egy történetet, ami méltó a horror műfaji elődeihez.

Előzmények:

A motoros kaszkadőr Barton Blaze és Naomi Kale közös fia, Johnny Blaze a fém és gépzsír világába született, a gyors motorok iránti rajongás mindig is a vérében volt. A fiatal fiúnak fogalma sem volt róla, hogy édesanyja felmenőit egy átok, a Bosszú Szelleme sújtotta, amit a Mephisto nevű démon szabadított rájuk évszázadokkal ezelőtt. A nő megeskette Mephistót, hogy az nem manipulálja fiát, de az asszony halála előtt a démon felfedte neki, milyen sorsot szán a fiúnak: puszta szórakozásból elkárhoztatja majd a lelkét.
Apja halála után Johnnyt a két kaszkadőr, Crash és Mona Simpson vették magukhoz. Tinédzserként épphogy elkerülte a halált, amikor egyik motoros trükkje borzasztóan félresikerült, ám mostohaanyja,
Mona halálos sérülést szenvedett az ütközésben. Halála előtt még könyörgött Johnnynak, hogy többet ne szálljon motorra, és ezt a fiú meg is ígérte neki.
Amikor Johnny visszautasította a további szereplést, Crash – mivel nem tudott az ígéretről – gyávaságnak tartotta a fiú meghátrálását. Mikor Crasht rákkal diagnosztizálták, megjelent Mephisto, aki a fekete mágia felé terelte Johnnyt, aki reménykedett benne, hogy így meggyógyíthatja nevelőapját. Johnny megegyezett az ördöggel (valójában az álruhás Mephistóval), hogy feladja szabadságát, ha azzal megvédheti Crasht. Crash a csodálatos gyógyulását követően azonban tragikus módon meg is halt, miután megpróbált átugratni a rekordot jelentő huszonkét autó felett. A kétségbe esett Johnny
végül sikeresen teljesítette a mutatványt, a barátnőjének igaz szerelme pedig megvédte őt Mephisto sötét mágiájától. Habár közvetlenül nem tudta elragadni Johnnyt, a démonnak sikerült felébresztenie a fiúban szunnyadó átkot, a Bosszú Szellemét.
Crash halálának éjjelén Johnny átalakult egy szörnyű, csontvázszerű alakká, majd lángba borult. Mephistó beváltotta fenyegetését: A Bosszú Szellemének átka Johnny Blaze-t is kísérteni kezdte. Belőle lett a legendás Szellemlovas újabb inkarnációja…

Előzetes: