Szegedi képregény- és játékbörze

+Fotók, visszhang! Idén tavasszal megrendezésre kerül az első szegedi képregénybörze. A három sikeres őszi képregényfesztivált maga mögött tudó városban börze még nem volt, azonban minden évben megfogalmazódott az erre való igény. Most meglátjuk!

[toc]

Tér és idő

2012. március 31. (szombat) 09:00 – 14:30
Déri Miksa Ipari Szakközépiskola (6724 Szeged, Kálvária Tér 7.)

Megközelítés (3-as és 3F-es villamosok, valamint 13, 13A, 36, 36Y, 90, 90F buszjáratok)

Árusoknak nyitás 08:25-kor.

Belépti díj: 200.- Ft/fő

Árusítási díj asztalonként:
+300.- Ft (A belépti díjon felül!).
A szerzői kiadású képregények és képregényes vonatkozású szaklapok, fanzine-ek alkotóinak +200Ft (a belépti díjon felül – ezt jelezni kell pénztárnál).

A szervező kéri, hogy lehetőség szerint a pénztárnál legyen aprópénz.

További info: kepregenyborzeKUKACfreemailPONThu

A szervező oldalunk régen regisztrált tagja. Az ő közleményét olvashatjátok itt:

Sokan értesülhettek már a szegedi képregényfesztiválon arról, hogy 2012 tavaszára egy újabb szegedi képregényes esemény, egy képregénybörze megrendezése is szóba került.
Egy szórólapot osztogattunk, az erre vonatkozó felhívással.
Először is megjegyeznénk, hogy NEM a Somogyi-könyvtár rendezi az eseményt! Egyszerűen csak a képregényfesztiválon adódott a legjobb lehetőség arra, hogy felhívjuk a képregények iránt érdeklődők figyelmét egy ilyen rendezvényre.
Mivel az év második felében már van egy szegedi képregényes találkozó (a Szegedi képregényfesztivál), így nem szeretnénk „rászervezni” arra még egyet. Legyen egy ilyen jellegű találkozó az év első felében (ha igény mutatkozik erre), egy pedig már van a második felében!
Sajnos nem sok időpont állt a rendelkezésünkre idén, ezért esett a választásunk a közeli, március 31-ei, szombatra.

Kinek rendeznénk a börzét?
A válasz egyszerű, MINDENKINEK! Legyen az akár az amerikai (szuperhősös vagy felnőtteknek szóló komolyabb) képregények rajongója, legyen az akár a magyar vagy nyugat-európai (belga, francia stb.) komikok szerelmese, vagy éppen a mangák elkötelezett híve és lehetne még folytatni a sort.

Képregénybörze:
Nyilván, mint minden hasonló összejövetelen itt is a képregények csere-beréje, vétele és eladása kerülne előtérbe.
Minden féle és fajtájú képregényt (legyen az akár „házi készítésű”, szerzői kiadású képregény vagy manga, ősrégi újságokból kigyűjtött képregények vagy nemrég megjelent képregénykötetek stb.) lehetne árusítani, függetlenül attól, hogy mi a nyelvük (magyar, amerikai, japán stb.).
Nemcsak képregények jöhetnek számításba hanem minden képregényekhez kötődő dolog is: poszterek, kártyák, játékfigurák, matricák, videokazetták, cd-k, dvd-k, playstation- és xbox-játékok, könyvek, ruházati dolgok és amit még el tudtok képzelni.

Játékbörze:
Hogy kicsit bővítsük a kört és izgalmasabbá tegyük a dolgot, nem képregényes vonatkozású játékok csere-beréjére, árusítására is lehetőség nyílik. Nemcsak a hagyományos értelemben vett játékokra lehet gondolni (pl.: társasjátékok, játékfigurák stb.) hanem szerepjáték-könyvek és -kártyák, számítógépes-, playstation-, xbox- játékok is színesíthetik a kínálatot. Természetesen a felsorolás nem teljes körű, így még sok más is számításba jöhet.

E mellett engedélyezzük még nem képregényes vonatkozású könyvek, cd-k, dvd-k árusítását is (a pornográf jellegűeket kivéve).
Csakis jogtiszta kiadványok képezhetik a csere, adás-vétel tárgyát!

Kiállítás:
Hogy a börze ne csak a puszta „üzletelésről” szóljon ezért kettő kisebb-nagyobb kiállítás is biztosan lesz majd (valamint ezen felül 1 vagy 2 szöveges cikk is egy érdekes képregényekhez köthető témáról).
Az egyik kiállítás címe, csak úgy ízelítő gyanánt, egy olyan érdekes betegséggel foglalkozik, amelyre még maga Dr. House sem találta meg az ellenszert:
Borítómánia: A képregények borítóinak változatos világa
A többi kiállítandó anyagról később adunk felvilágosítást!

Belépti díj
Mivel a folyosó/terem bérlete pénzbe kerül, így sajnos belépti díjat kell szednünk. Remélhetőleg az árak nem túl riasztóak.
A rendezvény 8:25 perckor nyit az árusok számára, ekkortól jöhetnek kirakodni a „termékeiket”.
9:00-tól 14:30-ig látogatható az esemény (a vendégeknek légkésőbb 14:30-kor kell elhagyniuk a helyszínt ), az árusoknak ezt követően 20 percük van arra, hogy mindent összepakoljanak és távozzanak az iskolából (tehát 14:50-ig mindenki az épületen kívül kell, hogy legyen).
Aki árusítani szeretne, annak a belépti díjon felül még egy bizonyos összeget fizetnie kell, amelyért cserébe asztalt és széket (maximum 2 darabot) kap és 5,5 órán át árusíthatja az eladásra kínált termékeit. Egy személy több asztalt is igényelhet!
Adott esetben, ha valakinek nagyon kevés „felesleges” áruja van, akkor egy baráttal, ismerőssel is összefoghat, s ketten bérelhetnek egy asztalt (de azért ne legyen az, hogy 16-an kívánnak egy asztalnál árusítani)!
Mint ahogy fentebb olvasható, a szerzői kiadású képregények és képregényes vonatkozású szaklapok, fanzine-ok szerzői kicsit olcsóbban bérelhetnek asztalt, így kívánjuk tiszteltünket kifejezni irántuk.

AJÁNDÉK-képregény:
Az utóbbi években, számos képregényes csere-bere során, sajnos elég sok sérült állapotú képregényhez jutottunk hozzá (kapcsok mentén gyengült vagy kiszakadt képregények, eltérő mértékben vagy teljesen hiányos, kopottas borítójú képújságok, irka-firkás, különféle helyeken tépett-szakadozott komikok, vagy hiányos dokumentációjú lapok). Szinte valamennyi újság hiánytalan belül, azaz gond nélkül végigolvasható a füzetben található történet.
Nos mi ezekért a képújságokért (amelyeket az eladóik nem egyszer kiváló állapotúnak tüntettek fel) biztosan nem kérnénk soha egy fillért sem. Eladni nem kívánjuk illetve tudjuk őket, de adott esetben valaki még örömét lelheti bennük, ezért ezeket a látogatóknak ingyen felajánljuk. Nagyjából 100-150 darab újságról van szó, amelyekből minden vendég 1 darabot választhat magának a „készlet erejéig” (tehát az első 100-150 résztvevő, ha lesz ennyi, biztosan kap egy újságot, feltéve, ha talál olyat, ami érdekli és elveszi, az adott esetben ezután érkezőknek sajnos már nem tudunk képregényt biztosítani).
Hogy senki se érezze magát becsapva és tudja mire számítson: „kisebbeknek” (Donald kacsa, Garfield, Bobo, Góliát) és „nagyobbaknak” szóló képregények (Pókember, Superman stb.) egyaránt megtalálhatóak e 100-150 újság között.

Közös rendelés a kiadóktól:
Szinte biztosra vehető, hogy az egyes kiadók nem fognak személyesen lejönni a szegedi börzére.
Ennek több oka is van (eléggé rossz gazdasági helyzet, irtó drága benzin, bizonytalan számú látogató).
Ezt ellensúlyozandó viszont az az ötlet merült fel bennünk, hogy felvennénk a kapcsolatot az egyes kiadókkal (nem mindegyikkel), megpróbálnánk tőlük valamilyen kedvezményes árat kérni a kiadványaikra (mint amilyen a pesti börzéken, fesztiválokon szokott lenni), s csoportosan lerendelnénk annyi kötetet az adott kiadványból, amennyi kellene.
Volna-e ilyenre igény? Mielőtt mindenki túlzottan beleélné magát, ez még csak egy ötlet (eddig egy kiadónak vetettem fel ezt a javaslatot, amely lehet, hogy belemenne ilyen megoldásba). De, hogy megvalósul-e ez, még NEM BIZTOS!

Az elképzelés az volna, hogy adott esetben, ha lenne olyan kiadó, amely ilyen lehetőséget adna nekünk, akkor kihirdetnénk, hogy mely köteteikre milyen árak vonatkoznak.
Szabnánk egy határidőt, ameddig le lehet adni a megrendeléseket, majd összesítenénk azt.
Ezt a listát elküldjük a kiadóknak, akik leküldik a börzére a kért kiadványokat, s a börzén meg szétosztjuk a megrendelt dolgokat.

Ezen a lerendelésen kívül MI NEM TERVEZZÜK nagyobb példányszámban árusítani az egyes kiadók köteteit (maximum csak 1-2 darab használt, antikvár példányt), tehát csak annyi kiadványt kérnénk le, ahány darabot előre igényeltek, s amennyi biztosan elfogy.

Azt hiszem nagyjából minden lényeges témát érintettünk.

Megkérnénk mind az eladókat, mind pedig a látogatókat, hogy APRÓPÉNZT hozzanak magukkal, ha a belépti díjat, asztalpénzt kívánják kifizetni illetve, ha adott esetben vásárolni szeretnének valamit (pénzváltást nem tudunk biztosítani)!
Megkérnénk továbbá mindenkit, hogyha teheti, népszerűsítse, terjessze az esemény hírét!
Amennyiben vannak olyan ismerőseitek Szegeden vagy Csongrád megyében (de lakjanak akár a környező megyékben vagy távolabb, sőt akár a határon túl is), akiket adott esetben érdekelne ez a szegedi börze, kérjük nekik is szóljatok!

Minden további kérdést és javaslatot szívesen fogadunk a fent megadott elérhetőségeken!
Mindenkit sok szeretettel várunk!

Fotók

Oldalak: 1 2