Szabadság lakótelep #1

Cím: Szabadság lakótelep #1
Szerző(k): Michał Śledziński
Kiadó: Szépirodalmi Figyelő
Ár: 6000 Ft
Formátum: puhafedeles kötet
Terjedelem: ? oldal
Megjelenés:
Megvásárolható: Közvetlen a kiadótól
Online vásárlás: kepregenymarket.hu

Hamarosan a boltokba kerül Michał Śledziński Szabadság lakótelep című képregénye. A Szépirodalmi Figyelő Alapítvány gondozásában, a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával, Papp-Zakor Ilka fordításában megjelenő kötetről azt írták a Gazeta Wyborcza hasábjain: „Ha arra kérnének, hogy nevezzem meg a századforduló legfontosabb lengyel képregénysorozatát, egy pillanatig sem tétováznék: a Szabadság lakóteleppel semmi nem veheti fel a versenyt”.

A közismert Produkt havilapban megjelent képregényciklus a kiadvány emblematikus sorozatának számított, remekműnek, amely egyszer és mindenkorra megváltoztatta a lengyel képregényt. A Szabadság lakótelep mindennapi történeteket mond el a hangos zenét, bulikat, alkoholt és drogokat kedvelő városi fiatalság életéből. Lakótelepi utcákon bolyongó hősei – a felejthetetlen Szerpentin, Mackó, Fürtös, Gyászos meg a többiek – számára az erőszak, az unalom, a kötekedő diszkópatkányok, valamint a macskajaj jelentik a legfőbb kihívást – mindaz, amivel napjaink fiataljainak is meg kell küzdenie.

Śledź távolságtartó rokonszenvvel mutatja be a szereplőit. Szokatlanul eleven humorral mesél a szokványos keretek között zajló hétköznapokról, mindezt egy csipet szürrealizmussal és fantasztikummal fűszerezve, ami a Szabadság lakótelep képkockáin meglepően természetesen hat. „A Szabadcsapat legtöbb kalandja velem, illetve a cimboráimmal is megtörtént, vagy ha nem, hát az éjjelnappaliban hallottam róluk” – mondta egy interjúban a szerző. Az autentikus történetek és a fantasztikus képregényforma keveredéséből új minőség született. Mindmáig senki más nem ábrázolta a mai lengyel fiatalok életét ilyen megkapó leleménnyel. Erről a jelen kötetet – a Produktban megjelent összes epizód gyűjteményét – fellapozva magunk is könnyűszerrel meggyőződhetünk.