Shigeru Mizuki 91 évesen is új sorozatba kezd

Shigeru Mizuki valószínűleg a legidősebb aktív képregényalkotó a világon: 1922-ben született, a második világháborúban egy bombatámadás során elvesztette egyik karját, majd képregényei révén Japán egyik legnépszerűbb mangakája lett. Mizuki 91 évesen sem áll le, és hamarosan két újabb mangája is megjelenik.

A Big Comic magazinban decemberben indul a Watashi no Hibi (Mindennapjaim) című szériája, amiben sorra veszi életének legfontosabb állomásait a gyerekkorától kezdve a világháborún át rajzolói karrierjéig. Ide kattintva néhány előzetes kép is elérhető.

A másik képregény szintén december végén kerül a polcokra Japánban, és bár az előző sorozat is nagy érdeklődésre tart számot, leghíresebb műve, a Ge Ge Ge no Kitaro újabb fejezetének hírértéke Japánban nagyjából az Asterix és a piktek bejelentéséhez mérhető. Mizuki a japán folklórból merítő mangáját 1959-ben indította útjára, amelyből azóta számtalan filmes- és rajzfilmes feldolgozás is készült. (A következő plakát a magazin híresebb karaktereit mutatja, melyek közül a fél szemét – valójában csak szemgödrét – hajával eltakaró figura Kitaro.)

Mizuki a Drawn & Quarterly nevű kanadai kiadónak hála néhány éve már az angolul olvasó közönség számára sem ismeretlen: Onward Toward Our Noble Deaths, Nonnonba, Kitaro (egy válogatás a Kitaro sztorikból) és a Showa: A history of Japan 1926-1939 mind-mind gyönyörű kötetek, melyek többségében az alkotó a huszadik századi japán történelmet veszi górcső alá hol személyes, hol dokumentarista stílusban. A következő angol nyelven megjelenő könyv a Showa: A history of Japan folytatása lesz, melyben az 1939-től 1945-ig tartó időszakot tárgyalja.

Forrás: ANN