Magyar képregény-történeti…

Magyar képregény-történeti tárlat Budapesten – ÉLETET A KÉPEKNEK!

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

Negyven alkotó több mint másfélszáz képregénye, rajza látható a budapesti Karton Galéria szerdán megnyílt kiállításán. Világszerte reneszánszát éli a képregény – a tévé, a videóés a DVD-k térnyerése ellenére – hasonlóan a diafilmhez. Ez a valaha olyan népszerű, igényes, kézi munkával készülő újságműfaj Magyarországon is kezd feltámadni.

Ez adta az alapötletet a Karton Galéria kiállításához, amely a galéria gazdag képregény- és karikatúra gyűjteményének így is csak egy részét foglalja magában. Régi és új nyomatok, felkasírozott fotók és újságok láthatók az Alkotmány utcai kiállító teremben.

A magyar képregény klasszikusai nem hiányozhatnak; de Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Sebők Imre és Gugi Sándor rajzai mellett megtalálhatók a mai képregények is. Az újak közül többek között a már nemzetközileg is ismert Futaki Attila, Kedves Lili, Filó Vera, valamint a tehetséges Cserkúti Dávid, Odegnál Róbert, Garisa Zsolt munkái is láthatók. A kiállítás március 19-ig van nyitva.

HVG
2005. február 24.