Képregény-özön (Hungarocomix)

Képregény-özön (Hungarocomix)

A Hungarocomix látogatói a Chasing Amy díszletei között érezhették magukat a felújított Sugár Üzletközpont falai között. Képregénykiállítás és -vásár, kvíz és szerepjáték, rajziskola és portrérajzok.

Ki ne emlékezne a Sugár Üzletközpontra, és a reklámjára, amelyben Liener Mária az áruház attributúmát, a híres szökőkutat körbebiciklizve énekelte, hogy vár rád a Sugár. Nos, a teljes felújítás után nemrégiben szökőkút nélkül újranyílt áruház éppen csak lezárta a Rubik – kocka bajnokságot (erről még a plafonról lógó hatalmas méretű Rubik-kockák is tanúskodtak), és rögtön új fába vágta a fejszéjét.

Ahogyan arról a filmhu is hírt adott, november 19-e óta látható az Üzletközpont harmadik emeletén egy képregény-történetinek titulált kiállítás, amelynek Gál Szilvia, a brüsszeli képregény-múzeum egykori munkatársa volt a házigazdája. A „képregény-történeti” előtag miatt elvárható lett volna a kiállítástól, hogy valamiféle időbeli áttekintést adjon a szóban forgó tárgy múltjáról és jelenéről, ehelyett azonban csupán a Gödörben már nyilvánosság elé tárt A Torony kiállítás anyagával találkozhattunk újra, amelyhez koncepció nélkül csapták hozzá az új képanyagokat, és a vitrinben található különlegességeket. A kiállítás anyaga tehát hiába volt sokszínű és érdeklődést keltő, koherencia híján a diakrónia egysége helyett csupán a szinkron törekvéseket sikerült jelezni a látogatók számára: ezek azonban meglepően széles spektrumot fedtek le.

Ez a sokszínűség jelentkezett a rendezvény többi területén is: a földszinti képregény-vásáron magyarországi comics-kultúra minden résztvevője képviseltette magát. Garfield teljes életnagyságban sétált fel alá az Üzletközpontban (a sajnos beazonosíthatatlan Dörmögő Dömötörrel, akit többen is Buci Macinak néztek), a jelenlévő gyermekek legnagyobb örömére. A klasszikusok felnőtt korú rajongói találkozhattak Spiderman-nel, Superman-nel, X-Men-nel, vagy akár Snoopy-val is. A képregény hungarikumjai között megtalálhattuk a Kocsmáros Pál-féle Rejtő Jenő sorozat felújított darabjait(ezekből a kiállításon is volt egy-két tábla) illetve olyan magyar regények képregény adaptációi is elérhetőek voltak, mint például Az arany ember vagy az Egri csillagok. Gróf Balázs, a Pesti Estben megjelenő háromkockás Butapest történetek szülőatyja, a frissen megjelent kötetét dedikálta a rajongók körgyűrűjében.

Az emeleten a külföldi ritkaságok iránt érdeklődők könnyedén elkölthették az összes pénzüket: a francia képregénykultúra különlegességei mellett a Kevin Smith által írt Clerks képregények is hamar gazdára leltek. (Jay és Néma Bob a kiállításon is jelen voltak az egyik vitrinben.)

Az emeleti képregényiskolában is nagy volt a nyüzsgés: a vállalkozó kedvűek a Magyar Képregény Akadémia vezetésével a comics rajzolásba is belekóstolhattak, de akik a passzív egyhelyben ücsörgés hívei, azok ezt a sportágat is űzhették az emeleten. Egy darab Pinkhell vásárlása esetén ugyanis az alkotók (Zorro de Bianco, Cserkuti Dávid, Gáspár Tamás, Kiss Gábor vagy Lanczinger Mátyás) portrét készítettek a magazin megvásárolójáról.

Akik pedig minden félretett pénzüket elverték, vagy csak szimplán üres zsebbel érkeztek, azok is feltankolhattak képregényekből rendesen a színpadon zajló kvízek folyamán. Éppen ezért nagy érdeklődés kísérte feltett kérdéseket, amelyekre a gyűjtők könnyedén válaszolhattak, így akár ingyen magukévá tehették a példányokat.

Összességében az első alkalommal megrendezett Hungarocomix egy színes és pezsgő magyar képregényéletről számolt be.

Anita Libor

2005. november 28.

Forrás: magyar.film.hu