Képregény-dömping és Hungarocomix Fesztivál

Képregény-dömping és Hungarocomix Fesztivál

Mindkét eddig megrendezett képregényfesztivál 2000 körüli látogatót vonzott, a szervezők remélik, idén is többezer látogató lesz kíváncsi az eseményre. A Magyar Képregénykiadók Szövetsége második alkalommal rendezi meg a Hungarocomix Képregénykiállítást és -vásárt december 9- én az Új Sugár Üzletközpontban.

A Magyar Képregénykiadók Szövetségét egy budapesti étteremben alapította öt kiadó 2005. január 10-én. Célul tűzték ki a képregény magyarországi olvasókörének szélesítését, a befogadókészség növelését, a kiadványok számának szaporítását, egy hagyományteremtő képregényfesztivál megrendezését, a képregény népszerűsítési formáinak kidolgozását, valamint a közös jelenlétet kulturális eseményeken.

Közel két év elteltével a szövetségnek immáron tizennyolc aktív tagja van, a korábban szinte kizárólag újságárusoknál kapható képregények bekerültek több könyvesbolt hálózatába, és a kiadványainkhoz különböző módokon kapcsolódó egyéb üzletekben is megtalálhatók a köteteik. Míg 2004 végén a könyvesbolti forgalomba kerülő képregények száma nem érte el még a tizet sem, alig két év leforgása alatt ötvennel bővült a választék.

A kiadók által foglalkoztatott rajzolók műveit egyre több helyen állítják ki, a kArton galériától a Nagykörúton át Pécsig, Debrecenig és Nyíregyházáig. Közös erővel, közös standot állítva tudtunk megjelenni számos kulturális rendezvényen, így a Könyvhéten, a Könyvfesztiválon, az Átjáró Napokon, az Animáció Világnapján és a Sziget Fesztiválon.

A fesztivál programja: (Budapest, Örs vezér tere 24.).

* Magyar és idegen nyelvű képregények,mangák minden mennyiségben!
* Az egész napos rendezvény díszvendége G Gradmir Smudja, a Vincent és Van Gogh című kötet szerzője, aki rajzosan dedikálja a közelmúltban magyarul is megjelent művét.
* Jelen lesz a magyar képregényalkotók színe-java, köztük az Alfabéta-díjas Fekete Imre, Marabu és Odegnál Róbert, az 1956-os forradalom emlékére kiadott Tűzvihar című képregény rajzolója, Fazekas Attila, Gróf Balázs,
az Est-lapok közkedvelt képregényeinke a szerzője, valamint az Eduárd, a Fekete-Fehér Képregényantológia, a Kretén, a Pinkhell és a Roham magazinok szinte teljes gárdája.
* A rendezvényhez a Magyar Képregényakadémia kiállítása is kapcsolódik, amely december 4. és 10. között tekinthető meg.
* A műsoron szerepelnek még: képregényiskola, portrérajzolás, vetítések, tombola és egyéb interaktív tevékenységek.

Népszabadság Online
2006. november 29.