A festő macskája

A festő macskája

A Nyitott Könyvműhely ArtComix sorozatának újabb darabja ismét sajátos, egyedi világba kalauzolja nézőit-olvasóit. Ezúttal egy 19. század végi festő, bizonyos Théodore Van Gogh műhelyébe leshetünk be, ahol nem akármilyen meglepetések várnak ránk.

Ha eddig azt képzeltük, hogy megbízható információkkal rendelkezünk a napraforgós csendéletek virtuóz kezű mesterének karakteréről, és arról, hogyan is sérült meg a derék piktor füle – meg fogunk lepődni a titkokon, melyekre Gradimir Smudja képregénye fényt derít.
Nemcsak azt tudhatjuk meg azonban, hogy miképpen változtatta meg a sikertelen festő életét és karrierjét az az éjszaka, amikor egy sötét sikátorban egy vörös bundájú macskát mentett meg éles körmű támadóitól, hanem arról is, hogy a különös cicus családja már évszázadok óta híres festők szolgálatában ált. Kiderül például, hogy Rembrandtnak, Delacroix-nak és Picassónak is volt – nem is akármilyen – macskája, Paul Gauguin pedig egy papagáj szolgálatait vette igénybe műveinek megalkotásakor.
Smudja humoros, fordulatos és néhol szarkasztikus hangú története, valamint nagyszerű rajzai egyszerre adnak – görbe tükörrel torzított – képet az európai festészet nagy alakjainak életéről, a 19. század végének francia bohém világáról, miközben mindez sajátosan keveredik egy évszázadokon átívelő állatmesével is. Így aztán az sem meglepő, hogy a szerző munkáját az állatvédő amazonnak: Brigitte Bardot-nak ajánlotta.

Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh. Nyitott Könyvműhely Kiadó, 72 oldal, 2980 Ft

tereza
PESTI EST
2006. december 11.