Sin City – Egy kiábrándult bunkó üzelmei

Sin City – Egy kiábrándult bunkó üzelmei

(Kata) A képregényirodalom Tarantinójának számító Frank Miller egyik mesterműve vált hozzáférhetővé magyarul. A Sin City érdekessége, hogy a fullasztó hangulatú társadalomkritikát az író-rajzoló nem szavakkal, hanem a döbbenetes erejű képeivel érzékelteti. A Sin City minden egyes kockája képkeretért kiállt, a hihetetlen részletességgel megrajzolt alakok pedig valósággal kiszakadnak a háttérből.

Az Ulpius által kiadott Maus mellett messze Frank Miller Sin City-je a legnagyobb jelentőségű comic book, amely megjelent magyar nyelven. Már csak azért is, mivel a képregény mint műfaj rengeteget köszönhet Millernek. A Maus-t megalkotó Art Spiegelman volt az, aki elsőként komoly tartalommal ötvözte a képregényt. Alan Moore pedig nyomasztó történeteivel irodalmi szintre emelte azt.

Hozzánk azonban mégis Miller munkásága áll a legközelebb, aki az általa írt és illusztrált köteteket meglehetősen erős társadalomkritikai éllel töltötte meg. Miller szürkés színvilágában feloldódnak a szuperhős-képregények fekete-fehér értékei, helyüket pedig legtöbbször az erőszak foglalja el. Brutális hősei a társadalom szemszögéből semmiben sem különböznek azoktól a korrupt korporációktól, amelyek ellen rendszerint harcba indulnak. Az elfeledett értékrendben hinni próbáló hősök pedig kivétel nélkül elbuknak: magukra maradnak, vagy meghalnak.

A film noir stílust a képregényben felfuttató Miller már tinédzser korában detektívtörténeteket rajzolt. A 1970-es években pedig a Marvel legeredetibb karaktereivel kísérletezett: pár füzet erejéig Miller írta a hurráoptimista, valójában azonban beteges felelősségtudattól kínzott Spider-Man kalandjait. Chris “X-men” Claremonttal közösen az állati és emberi lét között őrlődő Wolverine-nek szentelt egy minisorozatot. A Daredevil-füzetekben pedig oly mértékben sikerült kiaknáznia a világtalan szuperhős figurájában rejlő lehetőségeket, hogy azok a mai napig a Marvel legjobb történeteit képezik…

Szabó András – 2005. október 19., szerda

A teljes cikk elolvasható az Origón., ahol október 28.-ig tartó nyereményjátékban megnyerheted az öt Sin City: A nehéz búcsú című képregény egyikét!